PNL cere sesiune extraordinară în Parlament pentru dublarea alocațiilor pentru copii

Ultima actualizare: 09-01-2020 19:35

Dublarea alocațiilor de stat pentru copii iscă noi tensiuni.

După ce Federația Națională a Asociațiilor de Părinți i-a cerut public Președintelui să promulge legea votată de parlamentari la finalul anului trecut, reprezentanții PNL cer o sesiune extraordinară în Parlament.

Liberalii spun că doar dacă vor fi eliminate pensiile speciale vor exista bani în buget și pentru asta.

„150.000 de copii adorm flămânzi în România”, i-au scris reprezentanții părinților președintelui Klaus Iohannis. În scrisoarea trimisă și Guvernulului, aceștia cer public să nu fie blocată dublarea alocațiilor.

Gabriel Chicioreanu, secretar general al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Nu are importanță că este un partid de stânga sau de dreapta, dacă vrem să facem ceva pentru copii, trebuie să facem, nu doar să promitem și apoi să plătim polițe între noi. Sunt copii care merg la școală pentru cornul și laptele, ca să aibă o masă la prânz”.

Premierul a avertizat, la începutul săptămânii, că nu sunt bani în buget pentru o creștere așa mare, mai ales în situația critică a deficitului bugetar.

Ludovic Orban, premierul României: „Nu ai prevăzute aceste sume de bani pentru a susţine creşterea // Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuşi, o creştere raţională a alocaţiilor copiilor”.

Liderul deputaților PNL a găsit o altă variantă: tăierea pensiilor speciale, în Parlament, într-o sesiune extraordinară. Ar mai rămâne doar cele ale militarilor și polițiștilor.

Florin Roman, deputat PNL: „Am vorbit cu ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Scoaterea pensiilor speciale acoperă 80% din plata dublării alocațiilor”.

Sesiunea extraordinară poate fi cerută de președinții celor două camere, Marcel Ciolacu sau Teodor Meleșcanu.

Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: „PSD va vota atât tăierea pensiilor speciale, cât și reducerea TVA. Poate fi într-o sesiune extraordinară, cât și în sesiunea ordinară. Oricum, sunt pe ordinea de zi ambele legi”.

Dincolo de clasicul război al declarațiilor politice, în România problema rămâne reală: aceea că aproape 20% dintre copiii României trăiesc în sărăcie severă, o rată care ne plasedaza la locul întâi în Uniunea Europeană. Asociațiile cer de mulți ani soluții integrate pentru diminuarea problemei, cum ar fi învestirea în creșe, grădinițe și transportul școlar.

Dublarea prevăzută de lege le-ar aduce părinților care au copii de până-n doi ani, 600 de lei, iar celorlalți, 300 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO