Ioan Niculae ramane in spatele gratiilor. Saptamana viitoare instanta va analiza cererea de eliberare conditionata
Procurorii anticoruptie ii incurca planurile omului de afaceri Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, in 2014.
Dupa 4 luni petrecute in spatele gratiilor, patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu, voia ca joi sa iasa din inchisoare pentru ca a muncit si a scris 4 lucrari stiintifice. Dar procurorii DNA au cerut explicatii in privinta calculului facut de ofiterii penitenciarului Gaesti.
Ioan Niculae a ajuns la judecatorie escortat. Se gandea deja la libertate. Ioan Niculae s-a intors dezamagit in celula. Procurorul DNA vrea sa stie de ce ar trebui eliberat conditionat acum. A stat in spatele gratiilor patru luni si pentru ca are 61 de ani, poate fi eliberat conditionat dupa minimum zece luni de detentie, din cei doi ani si jumatate la care a fost condamnat.
Pana in aprilie, omul de afaceri era obisnuit sa scrie cecuri si contracte foarte banoase. In spatele gratiilor a scris nu mai putin de patru lucrari stiintifice.
Asa ca omul de afaceri mai are de asteptat o saptamana pentru ca instanta sa afle de ce a castigat 166 de zile de libertate. Cel mai probabil a fost recompensat cu cate 30 de zile pentru cele patru titluri originale.
Titlurile celor patru carti scrise de Ioan Niculae
“Tehnologii moderne de producere si utilizare a alcoolului metilic”
“Orientari moderne in productia vegetala”
“Valorificarea energetica a biomasei”
“Biodieselul - motorina ecologica”
Sunt opere despre chimie si agricultura, domeniu in care Niculae si-a facut averea impresionanta.
"Din prima saptamana am muncit si am muncit pana ieri, desi nu mai trebuia. Calculul a fost facut corect", i-a spus Ioan Niculae judecatorului, dezamagit de amanare. Mai ales ca afara, admiratorii lui din Gaesti il si vedeau liber.
Niculae a fost recompensat inclusiv pentru ca a participat la programul educational "Cuvantul care zideste".
Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, pe 2 aprilie 2015, la doi ani si sase luni inchisoare cu executare, iar fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a primit trei ani inchisoare cu executare, in dosarul "Mita la PSD".
Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe 11 ianuarie 2012 pe Gheorghe Bunea Stancu si omul de afaceri Ioan Niculae, in dosarul privind finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoana.
Bunea Stancu, care era si presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD, a fost acuzat de folosirea influentei si autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, actionar principal al grupului Interagro SA, a fost acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Gheorghe Teodorescu, actionar al SC Insomar SRL, si Viorel Barac, director al SC Interagro SA, ambii pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala desfasurata la sfarsitul anului 2009 pentru sustinerea candidatului PSD Mircea Geoana.