Bisericile din toată țara au fost pline de credincioși de Învierea Domnului. „Un moment de a mă gândi la toți semenii”
Ne bucurăm cu toții de sărbătoarea luminii și a speranței, cea care ne dă an de an puterea să credem că oricât ar fi răul de mare în lume, binele până la urmă tot va triumfa.
Sâmbătă noapte, bucuria veștii uriașe că viața biruie moartea a pătruns cu aceeași putere în catedralele vaste din orașele mari, dar și în bisericile modeste de lemn din satele risipite prin țară. Oamenii au așteptat cu smerenie Învierea de care fiecare dintre noi are atât de multă nevoie.
Mii de oameni au urcat în tăcere Dealul Mitropoliei, unde au așteptat vestea Învierii. La miezul nopții, au rostit într-un glas cu preoții.
Bărbat: „E de departe cea mai frumoasă și cea mai importantă sărbătoare pentru toți creștinii. E și un moment de a mă gândi la toți semenii.”
Tot în Capitală, la mănăstirea Antim au urmărit slujba mii de credincioși. Ceremonia a fost transmisă în direct de PRO TV.
Ne bucurăm că Hristos a înviat, că porțile Iadului au fost zdrobite și porțile Raiului au fost deschise. Această promisiune a Înviere transcende Mântuitorul moartea. Trece prin și peste moarte.
La Cluj, catedrala a fost loc de pelerinaj înainte de miezul nopții. Și la mitropolia din Iași, slujba a fost oficiată de un sobor de preoți. Cei din Timișoara au urmărit și ei ceremonia condusă de Înaltpreasfințitul Ioan.
Bărbat: „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi, să ne acceptăm, e o sărbătoare de armonie, mai petreci cu familia, cu prietenii.”
A fost noapte de rugăciune și în Bucovina. Curtea Mănăstirii Sucevița s-a umplut de lume.
Femeie: „Învierea înseamnă pentru noi o nouă șansă la viață mai bună, sperăm a ne mări familia, încă un bebe o să vină, un băiețel, ne rugăm pentru gânduri bune să fie totul bine.”
Femeie: „Dragostea, dragostea e cea care contează.”
La Constanța, lumina a venit de pe mare, dar cu întârziere. Înaltpreasfințitul Teodosie n-a reușit să urce la timp în ambarcațiunea care l-a transportat.
Reporter: Cum este marea?
Înaltpreasfințitul Teodosie: „Nu prea agitată, voiam să fie mai agitată.”
Reporter: Vă place adrenalina!
Înaltpreasfințitul Teodosie: „Sunt de la munte și adesea urcam muntele. Nu știu ce e oboseala.”
Dincolo de ceremonii, Învierea înseamnă depărtarea de gândurile rele și prețuirea celor care ne sunt alături, chiar dincolo de moarte. După noapte, vine întotdeauna lumina.
Reporter: Pentru cine te rogi tu la biserică?
Băiețel: „Pentru nana Angela. Este mama mea, care s-a dus la îngerași.”
”A doua înviere” sau ”învierea mică” e o slujbă dedicată copiilor și celor care au sănătatea fragilă, și nu pot rezista la ritualul de noapte. Preoții amintesc ideea de viață veșnică, prin bunătate și toleranță. Apoi transmit dorința lui Isus, la prima Sa întâlnire cu ucenicii, după înviere creștinii să nu împartă iubire doar celor de aceeași credință cu ei, cu tuturor, indiferent de neam și de limbă. De aceea versetele din Evanghelie sunt citite în 12 limbi.