Investiții uriașe pentru producerea zăpezii artificiale pe pârtii. Costurile se vor regăsi însă în tarife
Din trei luni calendaristice de iarnă, la noi 30 de zile au temperaturi peste zero grade Celsius. Această vreme a devenit o provocare pentru administratorii domeniilor schiabile.
Ca să nu piardă clienții, mulți investesc în tehnologii costisitoare care reușesc să producă zăpadă pe pârtii chiar și la 10 grade Celsius. Costurile se vor regăsi, însă, în tarife. Cea mai nouă tehnologie pentru producerea zăpezii artificiale, la nivel mondial, a ajuns și în Poiana Brașov. A costat 600.000 de euro și deservește pârtia de săniuș din stațiune.
Bancul de răcire funcționează și la 10 grade Celsius, astfel că parcul de distracție este deja funcțional.
Cornel Boieru, administrator pârtie: „Am fost nevoiți să facem această investiție pentru că altfel urma să nu mai funcționăm."
În întreaga lume există 90 de astfel de containere. Unul a ajuns și în stațiunea Durău, la poalele masivului Ceahlău. Pe terenul care vara găzduiește pista de bob, iarna se amenajează pârtia de schi. Investiția este de 700.000 de euro.
George Chiriac, administrator pârtie: „Anul trecut am avut doar o lună de sezon din cauza temperaturilor foarte ridicate. Zăpada pe care o vedeți în spate e produsă în 48 de ore."
La Păltiniș, administratorii pârtiilor au dublat anul acesta numărul de tunuri de zăpadă artificială. În total sunt 25 de instalații, fiecare în valoare de 25 de mii de euro.
Andy Fazekas, investitor în complexul de schi: „Am cumpărat zeci de tunuri, am făcut încă o stație de pompare, am mărit capacitatea de captare a apei.”
Tot acolo, cea mai mare investiție a fost făcută într-un parc fotovoltaic cu 800 de panouri, pentru că instalațiile moderne de producere a zăpezii consumă mult curent electric.
Dan Gherman, director complex de schi din Păltiniș: „Acest parc de panouri ca și investiție a fost undeva la aproape 400.000 de euro.”
Un studiu Climate Central, realizat de un grup de oameni de știință pe parcursul ultimilor 10 ani, arată că iernile din Europa au tot mai multe zile cu temperaturi peste zero, ceea ce afectează serios sporturile de iarnă.
Într-o stațiune de la poalele munților Tatra, din Polonia, nu a nins deloc, dar pârtiile sunt toate funcționale.
Bogdan Fulea, consultant instalații zăpadă artificială: „Situația stațiunilor de schi din Europa aflate la altitudine joasă nu e tocmai una fericită. Cei care au făcut investiții majore în infrastructura pentru zăpada tehnologică au avut de câștigat."
Studiul arată că, în cele trei luni de iarnă calendaristică, în România avem în medie 35 de zile cu temperaturi pozitive. Dintre acestea, 14 s-au adăugat doar în ultimii 10 ani.