Investitia de 1.000.000 de euro care a reinviat o traditie veche de 70 de ani in Romania. Banii, obtinuti de la UE
In timp ce multe statiuni de cercetare din Romania sunt in colaps, exista si exemple demne de urmat.
Centrul Viticol din Blaj, de pilda, modernizat cu fonduri europene, a reinviat traditia in domeniul vinificatiei si exporta butasi de vita de vie. Recent, si statiunea pomicola de la Cluj a iesit din impas.
La statiunea de cercetare din Blaj au fost omologate peste 40 de soiuri de vita de vie si vin. Centrul are 240 de hectare in administrare, iar 10 hectare sunt cultivate cu butasi de vita sau portaltoi, cum se numeste vita tanara, din care se dezvolta podgoria.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Inginer Maria Benchea, sef de ferma: "Noi dam la export portaltoi in jur de 85% din ceea ce obtinem, in special in Ungaria, Austria, Germania si cu banii obtinuti facem retehnologizarea fermelor, cumpararea utilajelor, platirea salariilor."
Cu o traditie de peste 70 de ani in domeniu, statiunea a renascut. Acum se poate mandri cu laboratoare moderne, gratie fondurilor europene. Reprezentantii institutiei au reusit sa atraga si tineri cercetatori.
Dan Seid, angajat: "Avem sansa sa lucram cu foarte multe soiuri noi, avem sansa sa invatam lucrurile practic in sere, in camp."
Doctor inginer Liliana Tomoiaga, directoarea Statiunii de Cercetare pentru Viticultura Blaj: „In 2009 pot sa spun ca statiunea era in colaps. In ultimii patru ani am accesat aproape 1 milion de euro."
In schimb, la Cluj, statiunea pomicola a fost preluata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, care vrea sa o dezvolte.
Conferentiar Claudiu Bunea, directorul Statiunii de Cercetare Horticola Cluj: "Vrem sa o refacem, ca sa obtinem pe langa profitul pe care il aduce vanzarea produselor, fructe legume si material saditor."
Pe cele 160 de hectare se gasesc 370 de soiuri de par, 110 soiuri de mar, 20 de soiuri de prun si 350 de soiuri de trandafir. In viitor livezile vor fi reabilitate adica cele care nu sunt productive vor fi defrisate, iar in locul lor se vor planta pomi sanatosi si roditori.
Reprezentantii Universitatii se gandesc sa acceseze si fonduri europene pentru refacerea serelor si a livezilor. Recolta va fi analizata la Institutul de cercetare Horticola, recent inaugurat la Cluj.