Consiliul Concurenței: Producătorii români de ulei, unt și zahăr s-ar fi înțeles să scumpească produsele
Consiliul Concurenței suspectează producătorii de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr că s-au înțeles să scumpească suplimentar produsele față de cât ar fi impus contextul economic, pentru a-și crește astfel profiturile.
Uleiul de floarea soarelui, untul și zahărul sunt produsele alimentare cu cele mai mari scumpiri în ultimul an, potrivit tuturor datelor oficiale raportate periodic de către autorități.
Astfel, zahărul este acum mai scump cu 63% față de începutul anului 2022, în timp ce prețul untului s-a majorat cu aproape 45% în același interval. De asemenea, uleiul de floarea soarelui s-a scumpit cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Per total, mâncarea s-a scumpit cu 22,35% în februarie 2023 față de februarie 2022, arăta Institutul Național de Statistică (INS) în ultima sa raportare privind rata inflației din România.
În acest context, Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr.
Inspecții inopinate la marii producători de ulei, unt și zahăr
”Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creşterea inflaţiei, şi s-au înţeles să crească suplimentar preţurile de vânzare pentru unele produse, obţinând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigaţiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancţiona drastic” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În cadrul celor trei investigaţii s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar şi de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact şi Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus).
În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL şi Lucsor Impex SRL.
Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.
”Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare”, precizează instituţia.
Reacțiile celor investigați
În total, 13 firme au fost vizate de controale. Patru produc ulei de floarea soarelui, șase - unt și produse lactate, iar trei produc, importă și ambalează zahărul care ajunge la rafturi. Toate firmele au fost contactate de Știrile PROTV pentru o reacție.
Bujor Groza, director generall Lacto Food SRL: "Atât vreau să declar că colaborăm cu autoritățile. eu zic că se va rezolva în cel mai scurt timp în mod favorabil.”
Într-o reacție scrisă, grupul Lactalis, care deține firmele Albalact, Covalact și Dorna Lactate a transmis că: știe de „investigația Consiliului Concurenței privind piața untului și cooperează pe deplin și transparent cu autoritățile în acest caz.”
Și Friesland România SA a transmis că pe 28 și 29 martie sediul din București a fost vizitat de inspectorii Consiliului Concurenței. Conducerea a pus la dispoziția autorităților toate informațiile solicitate și îi asigură pe consumatori că „operează conform legii”.
Restul productorilor fie nu au dorit să comenteze situația, fie nu au oferit până acum un punct de vedere.
Gheorghe Bejan, Director executiv al Asociației Patronatului Zahărului: „Din punctul de vedere al zahărului, în România mai trăiește mai produce un singur producător. Fabrica de la Oradea s-a închis, cea de la Luduș s-a vândut unor fermieri. Producătorul actual care are o fabrică la Roman și la Buzău, nu știu cu cine poate face înțelegeri, dar asta este, Consiliul concurenței își face treaba.”
Sursa: News.ro, StirilePROTV
Etichete: ulei, scumpiri, producatori, zahăr, consiliul concurentei, unt, intelegere,
Dată publicare:
30-03-2023 14:44