Cantități uriașe de precipitații în Valea Jiului. ”Aici prăpăd, în spate prăpăd”

×
Codul embed a fost copiat

După viiturile care au ținut autoritățile din nordul Moldovei în tensiune - avem în continuare cod roșu pe unele sectoare ale Prutului - necazurile s-au mutat pe Valea Jiului.

 

UPDATE 13.00 Aici, au căzut, conform Administrației Naționale de Meteorologie, 170 de litri de precipitații pe metru pătrat.

În teritoriu, unde acționează echipajele ISU, se vorbește despre valori neverosimile, de 240 litri pe metru pătrat.

Cert este că apele umflate au rupt inclusiv drumurile, astfel încât vorbim despre cel puțin o localitate izolată complet, la această oră.

Citește și
Viitura de pe Prut a ajuns în România
Viitură uriaşă pe Prut. Râul a depăşit cu 2 METRI cota de pericol

Apele au trecut și de digul de apărare, iar noi evacuări au fost efectuate de către militari în câteva localități.

Alte zone ale țării au fost afectate de viiturile puternice din cauza precipitațiilor.

O viitură puternică a lovit localitatea Dobra, din Munții Sebeșului. În urma unei ploi torențiale și a scurgerilor de apă de pe versanți râul din localitate a ieșit din matcă, a rupt malul și s-a revărsat pe drum.

Forța apei a fost atât de mare încât a decopertat asfaltul și a inundat mai multe gospodării.

Aici prăpăd, în spate prăpăd, livingul prăpăd. Apa a fost până aici, se vede că nu a spălat nimeni, aici e centrala, lada cu carne nouă-nouță”.

Autoritățile au intervenit de urgență. Pompierii au folosit motopompe pentru a scoate apa din pivnițe, iar cei de la primărie au adus trei utilaje pentru a debloca albia râului.

Petru Cernat, viceprimar Șugag: Am reușit să deviem râul înapoi pe cursul normal al apei, au fost afectați 500 de metri de drum.
Reporter: Cât de mare a fost apa pe drum?
Petru Cernat: 60-70 de centimetri. Tot râul ce curge pe lângă noi a curs pe drum”.

Nicolae Albu, prefect de Alba: ”A fost o viitură foarte puternică aici la Dobra, a venit un nor și de Jina, s-au scurs foarte multe de pe versanți și în dreapta noastră s-a rupt malul, efectiv a rupt malul”.

Lt. col. Ovidiu Costea, prim adjunct ISU Alba: ”În urma acestei fenomen produs au fost afectate 6 gospodării, au fost inundate 6 subsoluri și un drum județean”.

Cotele râului Prut au crescut joi noapte de la o oră la alta, iar apele au trecut peste digul de apărare, motiv pentru care au fost făcute noi evacuări.

La miezul nopții, cota de pericol era depășită cu mai bine de doi metri, iar pompierii și cei de la Apele Române au creat un dig de apărare artificial pe DN 29A, între Rădăuți Prut și localitatea Rediu.

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani: ”După cum ați văzut pe digul de apărare, ceea ce am făcut până acum era o variantă minimală de creștere a nivelului apei. Ea crește în continuare cu 14 centimetri pe oră. După cum se vede, depășește digul și trebuie să evacuăm familiile din partea asta”.

 

”Apa era deasupra capului meu”

 

Reporter: Vă uitați cu îngrijorare?
Bărbat: Da. În fiecare an a fost câte ceva, dar nu așa. A mai fost prin 2010, iar în 2008 a ajuns până acolo, la prima casă. Aici unde stăm acum, apa era deasupra capului meu”.

Începem de aici să aruncăm saci. Băieți! Ghidați-vă după Marcel... Așa. Ovidiu, mai în dreapta!”.

O ploaie torențială a umflat apele unui pârâu din comuna Hârțiești, județul Argeș. Pompierii au fost chemați, inițial, pentru un cal luat de viitură.

Persoanele aflate în căruță au reușit să se salveze. Apa s-a revărsat și în 31 de gospodării, iar pompierii au scos mâlul din 8 case cu lopețile.

Trei autoturisme au fost luate de ape și mutate zeci de metri, iar peste 350 de păsări ale localnicilor s-au înecat.

 

Citește și...
Cine este Ciprian, pompierul care a salvat un bebeluș de viitură: ”Eram în timpul liber”
Cine este Ciprian, pompierul care a salvat un bebeluș de viitură: ”Eram în timpul liber”

Prăpădul făcut de viiturile din ultimele zile a fost o încercare dificilă și pentru pompieri, salvatorii de vieți omenești. Printre aceștia se numără și Ciprian - pompier în Bistrița-Năsăud - care a evacuat un bebeluș din locatitatea Rodna.

Viitură uriaşă pe Prut. Râul a depăşit cu 2 METRI cota de pericol
Viitură uriaşă pe Prut. Râul a depăşit cu 2 METRI cota de pericol

Este alertă generală, la această oră: mai multe râuri din Botoșani și Iași sunt umflate, iar hidrologii au emis o avertizare cod roșu.

Inundațiile au făcut prăpăd în estul și centrul Europei. Țara care a declarat stare de dezastru natural
Inundațiile au făcut prăpăd în estul și centrul Europei. Țara care a declarat stare de dezastru natural

De mai bine de o săptămână, estul și centrul Europei sunt răvășite de ploi torențiale, urmate de inundații distrugătoare.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.