Cantități uriașe de precipitații în Valea Jiului. ”Aici prăpăd, în spate prăpăd”
După viiturile care au ținut autoritățile din nordul Moldovei în tensiune - avem în continuare cod roșu pe unele sectoare ale Prutului - necazurile s-au mutat pe Valea Jiului.
UPDATE 13.00 Aici, au căzut, conform Administrației Naționale de Meteorologie, 170 de litri de precipitații pe metru pătrat.
În teritoriu, unde acționează echipajele ISU, se vorbește despre valori neverosimile, de 240 litri pe metru pătrat.
Cert este că apele umflate au rupt inclusiv drumurile, astfel încât vorbim despre cel puțin o localitate izolată complet, la această oră.
Apele au trecut și de digul de apărare, iar noi evacuări au fost efectuate de către militari în câteva localități.
Alte zone ale țării au fost afectate de viiturile puternice din cauza precipitațiilor.
O viitură puternică a lovit localitatea Dobra, din Munții Sebeșului. În urma unei ploi torențiale și a scurgerilor de apă de pe versanți râul din localitate a ieșit din matcă, a rupt malul și s-a revărsat pe drum.
Forța apei a fost atât de mare încât a decopertat asfaltul și a inundat mai multe gospodării.
”Aici prăpăd, în spate prăpăd, livingul prăpăd. Apa a fost până aici, se vede că nu a spălat nimeni, aici e centrala, lada cu carne nouă-nouță”.
Autoritățile au intervenit de urgență. Pompierii au folosit motopompe pentru a scoate apa din pivnițe, iar cei de la primărie au adus trei utilaje pentru a debloca albia râului.
”Petru Cernat, viceprimar Șugag: Am reușit să deviem râul înapoi pe cursul normal al apei, au fost afectați 500 de metri de drum.
Reporter: Cât de mare a fost apa pe drum?
Petru Cernat: 60-70 de centimetri. Tot râul ce curge pe lângă noi a curs pe drum”.
Nicolae Albu, prefect de Alba: ”A fost o viitură foarte puternică aici la Dobra, a venit un nor și de Jina, s-au scurs foarte multe de pe versanți și în dreapta noastră s-a rupt malul, efectiv a rupt malul”.
Lt. col. Ovidiu Costea, prim adjunct ISU Alba: ”În urma acestei fenomen produs au fost afectate 6 gospodării, au fost inundate 6 subsoluri și un drum județean”.
Cotele râului Prut au crescut joi noapte de la o oră la alta, iar apele au trecut peste digul de apărare, motiv pentru care au fost făcute noi evacuări.
La miezul nopții, cota de pericol era depășită cu mai bine de doi metri, iar pompierii și cei de la Apele Române au creat un dig de apărare artificial pe DN 29A, între Rădăuți Prut și localitatea Rediu.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani: ”După cum ați văzut pe digul de apărare, ceea ce am făcut până acum era o variantă minimală de creștere a nivelului apei. Ea crește în continuare cu 14 centimetri pe oră. După cum se vede, depășește digul și trebuie să evacuăm familiile din partea asta”.
”Apa era deasupra capului meu”
”Reporter: Vă uitați cu îngrijorare?
Bărbat: Da. În fiecare an a fost câte ceva, dar nu așa. A mai fost prin 2010, iar în 2008 a ajuns până acolo, la prima casă. Aici unde stăm acum, apa era deasupra capului meu”.
”Începem de aici să aruncăm saci. Băieți! Ghidați-vă după Marcel... Așa. Ovidiu, mai în dreapta!”.
O ploaie torențială a umflat apele unui pârâu din comuna Hârțiești, județul Argeș. Pompierii au fost chemați, inițial, pentru un cal luat de viitură.
Persoanele aflate în căruță au reușit să se salveze. Apa s-a revărsat și în 31 de gospodării, iar pompierii au scos mâlul din 8 case cu lopețile.
Trei autoturisme au fost luate de ape și mutate zeci de metri, iar peste 350 de păsări ale localnicilor s-au înecat.