Dragnea a fost inculpat în dosarul Tel Drum. „Sigur o să fiu folosit, e străvezie strategia”
Liviu Dragnea a devenit vineri inculpat în dosarul TEL DRUM, la doi ani și jumătate după ce fostul lider PSD a fost pus sub acuzare. Până acum, a avut doar calitatea de suspect, însă procurorii DNA i-au schimbat încadrarea.
În aceeași situație se mai află 8 persoane, printre care și apropiați ai lui Dragnea. Cu toții sunt acuzați că au înființat un grup infracțional organizat și că ar fi fraudat, prin intermediul companiei „Tel Drum", sume importante de bani provenite din fonduri guvernamentale și europene. Prejudiciul ajunge la 27 de milioane de euro, spun procurorii.
Fostul lider PSD a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie la ora 9 dimineaţa, îmbrăcat în costum şi cu mască de protecţie. A ieşit din maşină 45 de minute mai târziu şi a intrat rapid în sediul DNA. A scăpat însă cât de poate de repede, pentru că procurorii l-au chemat doar să-l anunţe că din suspect - în dosarul Tel Drum - a devenit inculpat.
Din dosarul, deschis în 2016, în urma unei sesizări a Oficiului European AntiFraudă - OLAF - reiese că Liviu Dragnea ar fi constituit un grup infracţional alături de Marian Fişcuci, dar şi de alţi funcţionari şi membrii ai conducerii firmei Tel Drum.
Cel din urmă, spun procurorii, ar fi devenit în acte acţionar majoritar al firmei, ca interpus al lui Dragnea şi l-ar fi ajutat să administreze societatea din umbră. Aceleaşi activităţi le-ar fi avut şi Petre Pitiş, care ar fi aderat mai târziu la grupul infracţional. Ambii au fost citaţi la DNA să li se transmită că au devenit, de asemenea, inculpaţi.
În dosarul Tel Drum, cele mai multe acuzaţii - 5 la număr - i se aduc lui Liviu Dragnea. Pe lângă înfiinţarea unui grup infracţional, procurorii DNA spun că ar fi fraudat, ajutat de alţi 8 inculpaţi, fonduri europene şi guvernamentale, dar este acuzat şi de abuz în serviciu. Încă din 2001, suspecţii ar fi obţinut fraudulos peste 27 de milioane de euro - prin evaziune fiscală şi spălare de bani.
Dragnea, pedepsit pentru interviul din închisoare
Într-un interviu acordat din închisoare, Dragnea a susţinut că dosarul TEL DRUM ar fi "resuscitat pentru campania electorală". Interviul a dus însă la declanşarea unei anchete.
Conducerea Penitenciarului Rahova i-a suspendat lui Liviu Dragnea dreptul de a mai munci, aşadar, acesta nu mai poate câştiga momentan zile de libertate din mandat. În paralel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a deschis o anchetă.
”Începând cu data de 16.03.2020, odată cu decretarea stării de urgență pe teritoriul României, și până la momentul prezentei, Administrația Națională a Penitenciarelor nu a aprobat solicitări de intervievare a unor persoane private de libertate, indiferent de forma de materializare indicată de petent (fizic/online).
În vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2 și, implicit, pentru protejarea vieții, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor custodiate, se menține rezoluția amânării punerii în practică a cererilor având acest obiect, prin limitarea interacțiunii cu terți din exteriorul mediului carceral, până la stabilizarea contextului epidemiologic.” - se arată într-un comunicat al Administraiei Naționale a Penitenciarelor.
Avocata inculpatului susţine însă că totul s-a făcut legal, prin intermediul unei comunicări online, care ţine loc de vizită şi la care persoanele încarcerate au dreptul.
În prezent, Liviu Dragnea execută o altă pedeapsa - de trei ani şi şase luni - în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Ce a spus Dragnea din închisoare
”Sunt citat la DNA în dosarul cu Tel Drum care brusc, după 3 ani, este pus din nou pe tapet, cu puţin timp înainte de campania electorală. Să se discute despre acest dosar în care - şi dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, sincer nu ştiu. Era vorba despre două drumuri făcute cu fonduri europene. Drumurile există. Eu sunt acuzat că în timpul mandatului meu s-au făcut două drumuri importante din judeţul ăla”, a declarat Dragnea într-un interviu acordat din închisoare fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, difuzat de Realitatea Plus.
Dragnea se consideră nevinovat şi crede că va fi folosit în contextul campaniei electorale.
”Pe citaţie scrie că mă cheamă să-mi aducă la cunoştinţă calitatea de inculpat. Sigur o să fiu folosit, e străvezie strategia, e limpede. Nu s-a operat demult în dosarul ăsta”, a afirmat Dragne
În noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.
Comunicatul DNA - Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei
În cauza mediatizată prin comunicatele 1056 din 13 noiembrie 2017, 1110 din 21 noiembrie 2017 și 72 din 17 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,
- instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.
În cauză s-a dispus punerea mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane care la data faptelor erau funcționari în cadrul Consiliului județean Teleorman și față de administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu și evaziune fiscală.
De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracțiuni:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
- două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.
Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.
În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.
În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câștige și contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației.
De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.
Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
- 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,
- 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506.
Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA.
Sursa: Pro TV
Etichete: campanie electorala, dna, Liviu Dragnea, tel drum,
Dată publicare:
26-06-2020 07:26