Viitură uriaşă pe Prut. Râul a depăşit cu 2 METRI cota de pericol

Ultima actualizare: 25-06-2020 13:39

Este alertă generală, la această oră: mai multe râuri din Botoșani și Iași sunt umflate, iar hidrologii au emis o avertizare cod roșu.

Prutul a intrat puternic, în țară, după ce a rupt barajele din amonte, pe sectorul ucrainean și este cu doi metri peste cota de pericol.

Localnicii și-au părăsit casele și se roagă să scape de furia naturii.

Tabere cu corturi pentru sinistrați

 

În localitatea Rădăuţi-Prut, cei de la ISU au început amenjarea unei tabere cu corturi pentru sinistrați, oameni care nu ar avea unde să se refugieze altfel, în caz că gospodăriile lor vor fi înghiţite de ape.

Pe lângă apa venită pe Prut, mai sunt 7 afluenţi ai râului, din Ucraina şi Republica Moldova, care vor revărsa tot pe teritoriul nostru.

Autorităţile noastre nu au informaţii, de la ucrainieni, despre câtă apă va veni şi pe aceşti afluenţi. Asta în condiţiile în care și în ultimele ore a plouat puternic, în ţările vecine, la graniţa cu Botoşaniul.

În urma ploilor de azi dimineata, în tot judeţul Botoșani au fost inundate zeci de gospodării. Aşa s-a întâmplat de exemplu în localitatea Săuceni, unde mai multe curţi şi drumuri au fost măturate de viituri

Viitura de pe Prut, formată în Ucraina, a ajuns în această dimineaţă pe teritoriul României.

Vârful maxim al acesteia se află la intrarea în ţară, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române.

Nivelul râului la intrarea în România a atins 828 de centimetri, cu 178 de centimetri peste cota de pericol.

Cos roșu de inundații

 

Institutul Naţional de Hidrologie a emis noi avertizări de cod roşu de inundaţii, valabile în următoarele ore, pe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi. Sunt aşteptate viituri, creşteri importante de debite şi posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Ca reper, în 2008, când s-au înregistrat cele mai grave inundaţii din Botoşani, care au afectat peste 300 de gospodării din comuna Rădăuţi-Prut, râul Prut măsura, la intrarea în ţară, 867 de centimetri - un pic peste cei 828 de centimetri de acum.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în mai mult de jumătate din ţară în următoarele 13 ore.

Conform prognozei, pe parcursul zilei de joi, între orele 10:00 - 23:00, în zonele montane, precum şi local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi în sudul Moldovei, vor fi perioade cu averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrânse 50 - 80 l/mp.

De asemenea, vor fi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină.

Meteorologii au emis, totodată, o avertizare Cod galben de vreme instabilă ce va fi în vigoare până vineri dimineaţa, la ora 2:00, în 18 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO