Inundatiile au dus la un dezastru in Prahova si Olt. Cum s-a desfasurat o operatiune in care salvatorii au devenit sinistrati
Momente dramatice in Prahova: trei barbati care incercau sa recupereze o caruta prinsa in valtoarea apelor au fost luati de suvoaie. Cu greu au reusit sa ajunga pe o fasie ingusta de pamant si, speriati, au sunat la 112.
Pompierii i-au scos de acolo cu ajutorul unor franghii, nu insa fara riscuri, pentru ca doi dintre salvatori au fost in mare pericol. Inundatiile care au lovit sudul tarii in aceste zile au lasat in urma case distruse, animale moarte si fantani pline de noroi.
Barbatii incercau sa ajunga la caruta si calul pe care i-au abandonat cand au fost surprinsi de viitura venita pe raul Prahova.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cand si-au dat seama ca nu mai pot scapa din mijlocul apelor, au sunat la 112. Abia dupa cateva ore, cu ajutorul unor franghii, militarii i-au scos din suvoaie.
In timpul operatiunii, doi pompieri au fost la randul lor salvati de colegi pentru ca ramasesera pe o insula in mijlocul raului. Din pacate, calul a murit.
"Ne-a luat apa, am crezut ca murim, ce sa mai. Si asa m-a tarat prin pietre pe dedesubtul apei si bine ca l-am scapat pe frate-miu, frate-miu prima data, am venit la cap de pod sa il prindem cu ceva. Apa a dus calul, care are vreo 400 de kilograme, vreo 500 de metri", a spus unul dintre localnicii salvati.
Dezastru este si in comuna Icoana, din Olt, una dintre localitatile inundate in ultimele zile. Curtile si gradinile sunt sub ape, fantanile pline de mal, iar oamenii aduna animalele moarte.
Doar putine s-au mai salvat pe acoperisuri.
"Au venit apele, au navalit, mi-au murit pasarile, mai am 9 din 40", a spus un localnic.
In unele locuri, satenii nu pot ajunge sa stranga lesurile pentru ca apa trece de jumatate de metru. Multi, batrani si bolnavi, nu s-au incumetat sa iasa prin gradinile inca acoperite de viitura. Unii au reusit, cu greu, sa mute animalele in pod, pana sa vina apa mare.
"Am fost nevoita sa urc porcii in patul, restul animalelor mi-au murit", spune o femeie.
Acum doua zile, o femeie si sotul ei si-au petrecut noaptea de Inviere in tractor, privind neputinciosi cum viitura navaleste in casa. Marti, se chinuiau sa salveze putinele lucruri care le-au mai ramas.
"Uitati cum sunt apele, aproape ca nu s-au retras deloc de acum trei zile. Mie apa mi-a intrat si in casa", spune femeia.
"Am dus copiii la unchiul lor, iar eu cu sotia am stat in tractor, aici ne-am petrecut ziua de Pasti, totul este distrus. Nu mai am puterea sa recuperez", a spus Constantin Neaga, localnic din Icoana.
Si mai grava este lipsa apei potabile, pentru ca fantanile sunt pline de noroi.
"Asta? Nu este apa de baut. Cand apele au venit au adus cu ele mal, titei, murdarie, toate au ajuns in apa. Nu putem sa o dam nici la animale", spune un localnic.
Din pacate, necazurile nu s-au sfarsit pentru acesti oameni. Meteorologii spun ca, de miercuri, in unele zone inundate va ploua din nou.