Inundații înspăimântătoare în Arad. Utilaje grele luate ca un fulg, oamenii nici măcar nu-și mai găsesc mașinile duse de ape
Inundațiile înspăimântătoare din acest sfârșit de săptămână au lăsat în urmă pe lângă pagube și multă disperare.
În județul Arad, un drum a dispărut cu totul, iar zeci de case au nevoie de reparații, după ce șuvoiul de apă a venit cu o viteză de 70 de kilometri pe oră. Forța distructivă a fost amplificată de copacii rupți și tone de nămol.
În cele două sate distruse de viitură din comuna Brazi, județul Arad, au căzut peste o sută de litri de apă pe metru pătrat. Puhoaiele au năvălit în localitatea din aval prin două văi și au format un vârtej puternic care a spulberat tot ce a nimerit în cale.
Ca să vă faceți o idee despre cât de puternici au fost curenții viiturii, un cap tractor și încă două mașini au fost luate de ape de la 50 de metri distanță și s-au oprit într-un cap de pod. Mașinile arată de parcă ar fi fost împletite între ele.
Localnic: ”Grajdul dărâmat, apa până la geamuri sus. Mașina mi-a luat-o din partea asta și n-am mai găsit-o nicicum”.
Localnicii din amonte au apucat să îi anunțe pe cei de mai jos că viitura se îndreaptă spre ei. Unii au reușit să se salveze. Nu și bărbatul de 74 de ani găsit mort la 5 kilometri de casă. Se întorsese după câine. Viteza cu care a venit puhoiul a fost atât de mare, încât a smuls un perete din casa omului și porțiuni din acoperiș s-au prăbușit.
Localnic: ”Voia sa salveze un câine și s-a dus. Nevastă-sa a scăpat că a urcat-o sus pe scări în pod”.
Localnic: ”Toți au fugit din case în deal, s-a anunțat de sus”.
Localnic: ”Am încercat să ne ferim cât de sus. Ne-am tras către deal să nu ne cuprindă apele și pe noi. S-au ascuns și în pod”.
Maldăre de resturi zac acum în curți. Oamenii încă nu știu dacă pot să mai recupereze ceva. Șoseaua care traversa localitatea a fost măcinată cu totul.
Toth Csaba, prefectul județului Arad: ”Avem în jur de cinci case afectate cam în totalitate și undeva la 50 de gospodării care au suferit diverse stricăciuni. Și nu în ultimul rând și cred că din punct de vedere economic/financiar e cea mai mare stricăciune, este drumul care a dispărut”.
”Mi-a luat tot”
Peste noapte, la Rișculița, în Hunedoara, apa de pe versanți a inundat trei localități. La lumina zilei, oamenii evaluează pagubele. Unii nu mai au garduri.
Bărbat: ”De abia am apucat să fugim din bucătăria asta de vară. Mi-a rupt gardul făcut acum de câtiva ani. Dacă ne prindea aici, nu mai puteam ieși".
Localnic: ”Parchetul vine scos tot, în fracțiune de secundă efectiv ne-a înconjurat”.
Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara: ”Au fost peste 50 de persoane evacuate în timpul nopții, au fost peste 120 de gospodării afectate".
Aflat într-un tur al zonelor inundate, ministrul Mediului a promis ajutoare pentru cei afectați.
În județul Covasna, din podețul care lega comuna Aita Mare de localitățile din jur se mai văd acum câteva tuburi și mormane de pietriș.
”În spatele meu era podul provizoriu pe unde se trecea cu mașinile. Viitura a adus crengi, pământ, moloz, iar tuburile de beton s-au înfundat și practic podul s-a transformat într-un baraj. Debitul râului a crescut atât de mult, încât gospodăriile de lângă au fost inundate instant”.
Localnic: ”Eu am ieșit cu furca repede să dau, a venit apa de un metru, nu am avut ce să facem, a trebuit să ne retragem, a rupt gardul, mi-a luat tot ce vedeți în curte, gardul”.
Temperaturile scad până joi
Lângă podul provizoriu se lucra de aprope două luni la reconstrucția celui vechi. Utilajele rămase acolo au fost înghițite de apă.
Pe de altă parte, mai multe zone din Europa se confruntă cu vreme extremă. Un val de căldură venit din Africa a pătruns în Spania. Peninsula se topește de săptămâna trecută la temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Au fost emise mai multe alerte cod galben și portocaliu de caniculă.
După furtuni puternice, și Marea Birtanie se luptă cu un val de caniculă. S-au înregistrat și 32 de grade Celsius la umbră.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, căldura extremă din Europa nu ajunge până în România. La noi, temperaturile tot scad până joi, inclusiv. Miercuri maximele abia vor atinge 20 de grade Celsius, în nord. Iar până marți după-amiază este în vigoare un cod galben de viituri, pe râuri din șase județe.