„Unde mă mai culc eu?”. Drama prin care trec oamenii din zonele măturate de inundații
Ploile aduc mari necazuri în sud-vestul țării. Este cod roșu de inundații în Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin și Hunedoara până sâmbătă, la prânz.
În mai multe localități, șuvoaiele au năvălit pe străzi, în case și în curți, cu putere, iar oamenii au fugit din calea lor doar cu hainele de pe ei. În alte părți, după ce s-au retras apele, localnicii au fost invadați de insecte și de șerpi.
În Dolj, în ultimele zile, a fost un coșmar pentru oameni. Apele au luat anexe și podețe, și au intrat în mai multe case.
În comuna Grecești, sătenii ajutați de pompieri, au cărat saci ca să facă un mic baraj de protecție. Însă apa tot a năvălit peste ei.
Femeie: „A venit uite așa, tăvălug, că nu mi-am închipuit că vine până aici”.
Reporter: Și a luat mobila?
Femeie: „Tot, să vedeți, că șifonierul cât peretele și l-a întors, noptiera a întors-o. Patul e plin până sus, salteaua e udă, pereții sunt uzi, unde mă mai culc eu? Am scăpat doar cu medicamentele în plasă, patru plase de medicamente am”.
Localnicii au încercat să își salveze animalele, fiecare cum a putut, dar cele mai multe au fost înghițite de ape.
Localnic: „Păsări, câinii i-am dus în pătul”.
Reporter: Sunt animale moarte?
Localnic: „S-au dus, câinii i-am luat în spate”.
Imaginile au fost filmate în comuna Borăscu, din Gorj, unde a turnat cu găleata timp de o oră. Nimeni nu a mai putut traversa dintr-o parte în alta a satului, iar mașinile au rămas blocate în ape.
Și în Mehedinți, pompierii au intervenit pentru a-i ajuta pe localnici. Pe lângă necazurile provocate de inundații, în multe locuri unde a plouat zile în șir, oamenii s-au trezit invadați de șerpi, melci și insecte. În Oradea, un șarpe de dimensiuni mari a fost observat lângă o grădiniță, aproape de Crișul Repede.
Monica Crișn, comisar al Gărzii de Mediu Bihor: „Cele mai multe exemplare sunt din specia șerpilor de apă și de casă, care sunt specii de șerpi neveninoși, dar am avut sesizări și privind existența viperelor”.
S-au înmulți și țânțarii. La Calafat, oamenii nu mai știu cum să scape de ei.
Diana Cupșa, directorul departamentului de biologie al Facultății de Științe Oradea: „Trecem o perioadă foarte umedă, care durează de ceva timp. Larvele țânțarilor se dezvoltă în apă. Deci, și o băltuță dacă e de ceva timp, deja permite parcurgerea stadiului larvar”.
În alte locuri, melcii au inundat subsolurile blocurilor.