Inundație la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. Unul dintre burlane era înfundat cu o conservă și cu frunze
A fost o noapte de coșmar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar-Arseni din Capitală, care s-a umplut de apă după o ploaie torențială. Echipa de gardă a dat imediat alarma.
Pacienții care erau în acel moment acolo au fost evacuați si a fost întrerupta alimentarea cu energie electrică. Abia joi seară activitatea a fost reluată în totalitate.
Echipa care asigura garda în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Bagdasar Arseni a cerut imediat ajutor.
Dr. Florin Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni: „Undeva ora 9:20 s-a observat infiltrație de apă prin tavanul UPU în zona urgențelor minore și a izolatorului, drept pentru care s-a întrerupt activitatea, s-a întrerupt curentul electric pentru a preveni orice situația neplăcută.”
Cei 10 pacienți care se aflau în unitatea de primiri urgențe au fost evacuați. 4 dintre ei au fost internați în spital iar ceilalti 6 au fost transferați la alte unități medicale. Ambulanțele care aduceau bolnavi au fost redirecționate.
Aparatura a fost mutată, paturile sunt în mijlocul încăperii. Angajații spitalului curăță zona pentru a putea fi reluată activitatea cât mai repede.
Andi Nodîț, managerul spitalului Bagdasar-Arseni: „Din fericire, aparatura majoră nu a fost afectată. Nici aparatura de radiologie din subsol, nici CT-ul UPU, zona de resuscitare nu a fost deloc afectată, consolele de oxigen s-au udat, fapt care ne pune în situația de a nu le pune în funcțiune până când nu vor fi uscate prin procedee tehnice specific.”
La prima oră reprezentanții Primăriei Sectorului 4 și cei ai firmei care a construit unitatea de primiri urgențe - dată în folosință în urmă cu 2 ani - au venit să evalueze situația. Potrivit acestora, cele 8 burlane de evacuare nu au putut să preia cantitatea prea mare de apă strânsă după ce a plouat torențial. În plus, unul dintre burlane era înfundat cu o conservă, dar și cu frunze. Construcția este încă în garanție, dar nu are contract de mentenanță.
Prof. dr, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Responsabilitatea încheierii unor astfel de contracte, astfel încât spitalul să fie în stare de funcționare și să evite așa incidente revine managerului. Eu am luat decizia să trimit corpul de control la acest spital, nu cred că trebuie să vbină echipa specializată să curețe, poate personalul angajat al spitalului.”
Tehnicienii din spital au făcut verificări de-a lungul timpului, spune managerul, însă nu au dispozitivele necesare pentru a verifica în interiorul burlanelor. În plus, și numărul angajaților este redus din cauza subfinanțării.
Andi Nodîț, manager: „în acest moment avem bani pentru funcționarea la nivel de linie de plutire a tot ce înseamnă UPU și spital în general.”
Abia spre seară activitatea în unitatea de primiri urgențe a fost reluată în totalitate.