De ce NU au folosit doctorii din Suceava echipamente de protecție. Interviu cu un medic

×
Codul embed a fost copiat

Un medic din Iași a povestit în direct la Știrile Pro TV cum se luptă cadrele medicale din România pentru salvarea de vieți omenești în aceste zile foarte dificile.

Medicul se numește Diana Cimpoeșu și este în linia întâi de luptă cu noul coronavirus, fiind șef al Unității de Primiri Urgențe la Spitalul Județean Sfântul Spiridon Iași.

Ea spune că, acolo la Iași, cadrele medicale care au fost în izolare s-au întors la muncă, să-i ajute pe pacienții cu covid-19.

Dr. Diana Cimpoeșu:Acum, colegii au început să lucreze din nou, s-au întors din autoizolare, cei care au fost contacți. Au mai rămas acasă colegii care sunt covid pozitiv sau unii se află internați în spital în stadii diferite de evoluție a infecției cu covid-19”.

PRO TV: Ați stat o săptămână la Suceava. Care erau măsurile de protecție pe care și le luau medicii în momentul în care dumneavoastră ați ajuns acolo. Aveau măști, aveau mănuși, costume de protecție?

Citește și
Eleva
Elevi și studenți din Pitești au făcut viziere pentru medici, folosind imprimante 3D
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Dr. Diana Cimpoeșu:Când am ajuns, urgența a fost închisă. În ziua de 23 nu mai funcționa, toată lumea fie era internată, fie acasă în autoizolare, iar puținii rămași lucrau în cortul de triaj cu pacienții cu suspiciune de covid-19. Cei care lucrau aveau echipament de la spital și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar, cum v-am spus, erau foarte puțini cei care mai lucrau. Urgența era practic închisă și redirijată la Rădăuți. Noi am venit în 26 cu echipamente de aici din Iași, cele achiziționate de IGSU și repartizate urgenței din Iași. Ne-a susținut la momentul ăla Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava și cu paramedici și cu voluntari și cu echipamente. Tot ce am făcut a fost fără susținerea spitalului în acea săptămână.

Acum, ieri când am fost, există echipamente. Cei din urgență au echipament complet, și combinezoane, și viziere și măști și mănuși. Și bineînțeles colaborează cu colegii din spital, pe care i-am întâlnit și care aveau echipamente. Ce a fost înainte de redeschiderea urgenței e o altă poveste pe care cei care au condus spitalul în acel moment o vor povesti.”

De ce nu au purtat echipamente de protecție cadrele medicale din Suceava

 

Pro TV: Tocmai la această poveste poate doriți să vă referiți puțin, pentru că ministrul Sănătății spunea zilele trecute că ce s-a întâmplat acolo la Suceava depășește orice imaginație, că au fost cadre medicale care nu au folosit niciun echipament de protecție în toată această perioadă.

Dr. Diana Cimpoeșu: ”Din ceea ce mi-au povestit colegii care sunt internați, cei care sunt covid pozitivi, au existat echipamentele obișnuite, dar a fost credința că nu există pacienți care să mintă, pacienți care să treacă dincolo de triajul epidemiologic și să ajungă în urgență în alte secții de spital, și să existe o suspiciune. Și atunci, măsurile de precauție au fost minime, au fost ca într-o activitate medicală obișnuită, ceea ce nu este suficient, e clar că nu a fost suficient. Ei au văzut mulți pacienți la care nici nu s-au gândit că pot fi infectați cu covid-19. Dar asta s-a întâmplat de mult, înaintea declanșării situației și urmările s-au văzut în număr mare de cazuri apărute. Apoi, oamenii au mers în comunitate, au mers pe acasă, fără sentimentul că ar putea fi purtătorii acestui virus.

Vă spun din nou, asta a fost înainte. Din momentul în care s-a închis a rămas închis, s-a făcut decontaminare, iar când s-a redeschis am mers acolo cu echipament complet. Întâi de la Iași, iar acum colegii care au început să lucreze de la Suceava au echipament complet și la fel au toți medicii din sital, cei pe care i-am întâlnit, și asistentele pe care le-am întâlnit.”

PRO TV: Ați primit pacienți timp de o săptămână, cât ați stat acolo în urgență, spuneți-ne cum veneau oamenii la spital să primească îngrijiri. Aveau măști, aveau mănuși. Totuși Suceava este un oraș în carantină. Se respectă măsurile elementare de a purta mască, de a avea mănuși chirurgicale?

Dr. Diana Cimpoeșu: ”Când am fost noi, Suceava nu era încă în carantină. Începuseră o parte din măsuri, o parte dintre oameni, mulți, purtau măști. Chiar ieri, doamna director a Direcției de Sănătate Publică zicea că n-a mai văzut oameni pe stradă care să aibă altceva decât ochi, toată lumea are ochi pe stradă și, într-adevăr, așa e acum. Atunci, cei care veneau către urgență fie aveau ei, fie din momentul triajului epidemiologic li se dădea mască și mănuși, cât am lucrat noi acolo. Nu toți cei care veneau către urgență aveau. Cei care veneau cu ambulanța primeau din momentul preluării de către ambulanță, ceilalți primeau din momentul triajului, din fața unității primire urgență din partea personalului pe care l-am avut acolo petru triaj.

Pe stradă sunt puțini oameni, acum, în Suceava. În urmă cu 10 zile erau mai mulți. Cei care merg acum, cum v-am sus, au doar ochi, nu se vede altceva din față. Ce era în urmă cu 10 zile, da, era o situație înaintea carantinei, în care oamenii considerau încă că nu li se poate întâmpla ceva atât de rău.”

Mesaj pentru medici.. de la un medic

 

Dr. Diana Cimpoeșu: ”Modul în care am putea să motivăm este exemplul personal. Ne luăm echipamentele, ne luăm măsuri de protecție și nu uităm nicio clipă că ne-am făcut medici, asistenți, infirmieri din dragoste de oameni, de pacienții noștri, evident, gândindu-ne și la noi și la propria familie, dar gândindu-ne în primul rând la un pacient care este într-o situație gravă: trebuie intubat, trebuie ventilat, trebuie ajutat să depășească o situație foarte critică. De asta ne-am făcut doctori, de asta ne-am făcut asistenți sau infirmieri.”

PRO TV: Și totuși este clar că trăim ceva ce nu am mai trăit niciodată. Vă este frică, doamna doctor?

Dr. Diana Cimpoeșu: ”În sufletul oricărui om există și un sâmbure de teamă. Evident, niciunul dintre noi nu am dori să ne îmbolnăvim, de aceea încercăm să fim precauți. Dar mai mult decât sâmburele ăsta de teamă este curajul și este dorința de a face bine și de a arăta că nu dăm înapoi atunci când e nevoie de toată știința și pregătirea noastră medicală. Ne-am pregătit să facem gesturi și manevre medicale de urgență pentru pacienți în vremuri mai liniștite. Dar și atunci erau riscuri. Acum, riscurile infecțioase sunt mai mari. Asta nu înseamnă că dăm înapoi. Noi am încercat, și urgența din toată țara, să demonstreze că ne facem treaba pe partea de urgență. Cu precauții, dar ne facem meseria, pentru că o iubim și pentru că trebuie să iubim sau vrem să iubim, dorim să iubim pe pacienții noștri, să le dăm un pic din viața noastră, cu fiecare gest medical pe care-l facem.”

Doctorul Cimpoeșu a mai spus că, în prezent, la spitalele din Iași ajung doar urgențele reale și că a scăzut numărul accidentelor rutiere, precum și al cazurilor de agresiuni fizice.

De altfel, ea se așteaptă ca, în perioada următoare, să crească numprul cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Dr. Diana Cimpoeșu: ”Numărul de cazuri crește de la zi la zi și ne așteptăm, așa cum am văzut din studiile epidemiologice, la o creștere a lor și la o creștere a necesității de ventilație, de suport ventilator mecanic pentru unii din acești pacienți”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Gest impresionant al forțelor de ordine la Buzău. Cum și-au arătat respectul față de medici
Gest impresionant al forțelor de ordine la Buzău. Cum și-au arătat respectul față de medici

Zeci de polițiști, jandarmi și pompieri s-au mobilizat ieri pentru o altfel de misiune. Au mers la Spitalul Județean de Urgență Buzău, au pornit sirenele și au salutat personalul medical.

Elevi și studenți din Pitești au făcut viziere pentru medici, folosind imprimante 3D
Elevi și studenți din Pitești au făcut viziere pentru medici, folosind imprimante 3D

Un grup de elevi şi studenţi din Pitești a găsit o modalitate de a se implica în lupta împotriva coronavirusului.

Coordonatorul militar al Spitalului Suceava: „O parte din cadrele medicale refuzau să poarte echipamente de protecție”
Coordonatorul militar al Spitalului Suceava: „O parte din cadrele medicale refuzau să poarte echipamente de protecție”

Noua conducere militară de la Spitalul Județean Suceava a luat totul de la zero și impune reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte, pentru a limita numărul victimelor. Până acum, în Suceava au murit 38 de oameni.

Investițiile din sănătate făcute în ultimii 10 ani în România, printre cele mai mici din Europa
Investițiile din sănătate făcute în ultimii 10 ani în România, printre cele mai mici din Europa

România are peste 60.000 de medicii din toate specializările, potrivit datelor de la Statistică. Asta în condițiile în care peste 15.000 au plecat din țară în ultimii ani și lucrează în spitale din Germania, Marea Britanie, Suedia sau Franța.

Ministrul Sănătății: ”Medicii trebuie să trateze pacienții suspecți de coronavirus înainte ca boala să fie confirmată”
Ministrul Sănătății: ”Medicii trebuie să trateze pacienții suspecți de coronavirus înainte ca boala să fie confirmată”

Cu peste 3000 de cazuri confirmate, suntem în scenariul 4 de epidemie, iar pacienții trebuie să primească tratament, dacă au simptome, până când este gata testul, transmite Ministrul Sănătății.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.