Coordonatorul militar al Spitalului Suceava: „O parte din cadrele medicale refuzau să poarte echipamente de protecție”

×
Codul embed a fost copiat

Noua conducere militară de la Spitalul Județean Suceava a luat totul de la zero și impune reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte, pentru a limita numărul victimelor. Până acum, în Suceava au murit 38 de oameni.

Noul coordonator al activității din spital, generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, care este și secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri că spitalul are suficiente echipamente de protecție, dar că o parte din personalul medical refuza să le poarte.

„În mod paradoxal, o parte din cadrele medicale refuzau să poarte aceste echipamente, iar aceasta este una din explicațiile pentru care aici sunt atât de mulți medici și asistenți infectați cu COVID-19. Chiar vă rog să mă citați cu această declarație. Dar acest comportament se va schimba și oamenii au înțeles că trebuie să poarte echipamentele de protecție”, a declarat generalul-maior Ionel Oprea, pentru Monitorul de Suceava.

Acesta a completat că obiectivul pe termen scurt este acela ca Spitalul Județean Suceava să redevină complet operațional în maximum o săptămână.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 378 de medici au fost infectați în Suceava, din totalul de 474 la nivel național.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Noua conducere militară a găsit în spital peste 600 de pacienţi infectaţi şi doar 15 la sută din angajaţi. Restul sunt în carantină sau izolare, ori şi-au dat demisia. Moralul personalui şi mai ales al pacienţilor este la pământ.

Noua conducere i-a convins însă pe doctorii demisionari să se întoarcă la muncă.

Ionnel Oprea, secretar de stat: „Mulţi s-au lăsat convinşi de noua ofertă de noua conducere şi azi când au auzit despre ce e vorba ,că sunt protejaţi, că facem circuite, modul în care abordăm, au spus că vin imediat. Nu admitem pe nimeni fără testare.”

După ce tot personalul medical va fi testat, cei sănătoşi nu vor mai avea voie să plece acasă. Vor munci în spital şi vor fi cazaţi în campusul universităţii din Suceava. În plus, vor avea reguli clare de respectat. De exemplu, la ieşirea din tură, nimeni nu părăseşte spitalul fără să facă un duş în containere speciale aduse de armată.

Pacienţii non-Covid au fost deja izolaţi într-un corp al spitalului, cu circuite separate, iar vineri seară, un batalion sosit de la Huşi va dezinfecta curtea spitalului şi în zilele următoare vor dezinfecta străzile oraşului. Voluntarii aduc echipamente şi dezinfectanţi şi în curând va ajunge în Suceava şi al treilea echipament PCR pentru testele Covid 19.

Concluziile MApN după prima evaluare managerială a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Suceava


Echipa de specialişti condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, şi colonelul medic Daniel Derioiu, managerul spitalului, a făcut o primă evaluare a situaţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava. Au fost evaluate şi analizate resursa umană, necesarul de materiale, precum şi schimbarea şi îmbunătăţirea circuitului epidemiologic pentru reducerea riscului de contaminare atât al personalului medical, cât şi al pacienţilor internaţi în unitatea medicală. Totodată, a fost instituită continuitatea pe tură operativă a spitalului.

Cu ajutorul militarilor din Batalionul 202 Apărare CBRN din Huși, au fost dezinfectate spaţiile de circulație în încinta spitalului județean. De asemenea, s-au instituit noi proceduri de dezinfecţie în interiorul spitalului conform indicațiilor epidemiologice. A fost efectuat instructaj cu tot personalul medical și auxiliar despre purtarea echipamentului de protecție. Noua echipă managerială a solicitat Ministerului Apărării Naţionale să sprijine cu personal medical militar activitatea din Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava, pentru a asigura continuitatea în secţiile medicale. În acest sens, MApN a dispus prin Direcţia Medicală să suplimenteze cu personal medical militar unitatea medicală din Suceava.

Sâmbătă, 4 aprilie, 10 medici militari, de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca au plecat spre municipiul Suceava pentru o perioada de 2 săptămâni, aceştia urmând să asigure continuitatea în unitatea medicală suceveană.

După această perioadă, personalul medical va fi înlocuit cu o altă echipă din cadrul aceleiași unități medicale clujene. Echipa medicală trimisă în sprijin va participa la asigurarea continuității asistenței medicale pentru pacienții internați covid pozitiv, deoarece medicii din spitalul sucevean sunt în mare parte contaminați. Cazarea şi hrana personalului detașat la Suceava vor fi asigurate gratuit prin grija autorităţilor locale.

Prin eforturile conjugate ale noii echipe manageriale şi al echipei de medici venită în sprijinul acesteia se încearcă reoperaţionalizarea din punct de vedere medical a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava pentru toate tipurile de urgențe medicale și chirurgicale, indiferent dacă apar la pacienții neinfectați sau cei infectați cu noul coronavirus.

De asemenea, au fost luate toate măsurile pentru asigurarea materialelor sanitare şi a medicamentelor necesare pentru o funcţionare la parametri optimi a facilităţii medicale din municipiul Suceava.

În GALERIA FOTO de mai jos găsiți imagini din timpul misiunii detașamentului din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman” care acționează pentru decontaminarea și dezinfectarea spaţiilor de circulație ale Spitalului județean din municipiul Suceava.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Noile măsuri impuse de Armată la Spitalul din Suceava. Doctorii demisionari, convinși să se întoarcă
Noile măsuri impuse de Armată la Spitalul din Suceava. Doctorii demisionari, convinși să se întoarcă

Militarii ajunși la Suceava au la dispoziție 72 de ore să repună în funcțiune Spitalul județean. Unitatea funcționează doar cu 15 la sută din personalul medical. Restul sunt bolnavi ori și-au dat demisia.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.