Interviu cu prof. universitar din Iași. Virusul a suferit mutații, iar simptomele s-au schimbat
Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații, de la început de când a apărut și până acum, iar simptomatologia s-a modificat față de primul moment.
Acestea sunt principalele concluzii ale profesorului universitar dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Într-un interviu acordat Știrilor Pro TV, domnia sa ne-a vorbit despre evoluţia infectărilor cu coronavirus, dar şi despre mutaţiile suferite de acesta.
”Simptomatologia s-a modificat față de primul moment. La început, fenomenele digestive erau rare, iar acum sunt frecvente, în contextul acestei infecții, evident. De asemenea, toată lumea așteaptă să nu aibă gust și miros. Ei, acum, absența gustului și mirosului nu mai apare la debut. La cei mai mulți dintre cei care se află internați în spital apare după 7-10 zile, deci pe parcursul evoluției bolii. Tocmai asta voiam să subliniez, că este o boală cu multiple fațete, care își modifică modul de exteriorizare pentru medic și la care putem să ne așteptăm la neprevăzut.” - a declarat medicul specialist.
De ce se răspândește mai mult, acum, acest virus?
Și totuși, de ce se răspândește mai mult, acum, acest virus?România a ajuns în momentul de față la aproximativ 6500 de cazuri pe zi și nu avem o explicație foarte clară a acestui fenomen.
Dr. Carmen Dorobăț este de părere că ar putea exista 2 explicații:
”Explicația ar putea veni din două direcții. În primul rând aș pune pe primul loc faptul că noi toți i-am dat voe să se răspândească. Este o transmitere intensă, comunitară, și a fost facilitată de toate momentele de socializare, în care cei mai mulți dintre noi au minimalizat importanța măsurilor de protecție, pe de o parte.
Pe de altă parte, structura virusului se poate schimba în timp și și-a dovedit această capacitate, virusul acesta. A prezentat multe mutații, mutații care apare în special tocmai prin trecerea de la individ la individ. Astfel de mutații pot produce pe de o parte o modificare a agresivității, adică a gravității bolii, ceea ce n-aș spune. Aș spune mai curând că este vorba despre o modificare, ca și contagiozitate. Într-adevăr, contagiozitatea este importantă și mai importantă în prezent.” - a mai declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, romania, coronavirus, virus, medic, mutatii,
Dată publicare:
31-10-2020 09:59