Belgia a intrat din nou în carantină totală. Premier: „Este ultima noastră șansă”

31-10-2020 07:54

Zi după zi, mai toate ţările europene raportează record de îmbolnăviri și, mai grav, crește întruna numărul cazurilor de la terapie intensivă. Vineri au anunțat cifre record Olanda, Germania, Rusia, Ucraina, Ungaria, Polonia și Austria.

Copleșiți de volumul de muncă, medicii de peste tot imploră populația să-i ajute, respectând regulile de protecție.

Belgia, țara europeană cea mai afectată, a revenit la carantină totală.

Belgia e a doua ţară europeană care impune din nou carantina totală, după Franţa. Magazinele şi alte activităţi neesenţiale, cum ar fi saloanele de înfrumuseţare, se închid. Supermarketurile pot comercializa doar bunuri esenţiale, iar adunările în public nu pot depăşi 4 persoane. Interdicţia de a circula noaptea este deja în vigoare. Perioada de carantină începe în noaptea de duminică spre luni şi va dura o lună şi jumătate.

Alexander De Croo, premierul Belgiei: "Am optat pentru o carantină sporită cu un singur scop în minte: să prevenim colapsul serviciilor medicale, pentru că sunt deja sub o presiune uriaşă. Aceste măsuri sunt ultima noastră şansă. Sunt măsuri necesare pentru a face bilanţul să scadă."

În ultimele 7 zile, Belgia a raportat o medie de 13.000 de cazuri noi. Spitalele sunt deja aproape de limita maximă a capacității.

Cadrele medicale aud și noaptea, în somn, piuitul monitoarelor.

Graficele nu mai au nevoie de comentarii. Rata de pozitivare a testelor a sărit vertiginos.

Dr. Henry Paridaens, biolog la Spitalul Citadelle din Liege: "Pe 27 octombrie, rata de pozitivare a testelor a fost de 60%."

Tot mai multe cadre medicale au nevoie de ajutor psihologic. Conducerea acestui spital din Liege a împrumutat tehnici de la armata israeliană, care permit identificarea celor ce suportă tot mai greu povara de a lupta într-un război fără sfârşit, şi pe care cei din afară nu-l înţeleg.

Dr. Marţial Moonen, epidemiolog la Spitalul Citadelle din Liege: "Mesajul meu e asta: toţi cei care nu respectă regulile, care fac propaganda anti-masti, să vină să petreacă o zi în spital alături de mine. Să vadă pacienţi care nu pot respira şi pentru care nu putem face mare lucru. Să-i vadă izolaţi de familiile lor, să-i vadă murind singuri."

Noi restricții în Portugalia

 

Portugalia a introdus noi restricţii de circulaţie ieri şi a interzis călătoriile neesenţiale între regiuni. Asta, într-o încercare de a descuraja populaţia să participe la reuniuni de familie, considerate unul dintre motivele principale pentru creşterea numărului de cazuri, în opinia autorităţilor.

Paulo Martins, reprezentant al Poliției din Portugalia: "Oamenii trebuie să demonstreze că merg la muncă sau că se încadrează în oricare dintre celelalte excepţii care justifică trecerea într-un alt comitat."

În Italia, cadrele medicale sunt pe cale să cedeze fizic şi psihic.

Dr. Silvana di Florio, spitalul Vergata: "La început, ne-am confruntat cu urgența sanitara mondială. Acum suntem în război de-a dreptul.Obosiţi, prea puţini, bolnavi, fără resurse suficiente. Cred că uneori tragem de noi să rezistăm doar pentru acel mulţumesc de la pacienţii salvaţi."

În ultimele 24 de ore, aproape 26 de mii de italieni au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus. O mie dintre ei au ajuns la spital, iar 125 - la terapie intensivă.


VIDEO PROTVPLUS.RO