Aproape toate țările europene raportează record de îmbolnăviri de Covid-19. Spitalele, aproape de limita maximă a capacităţii
Zi după zi, mai toate ţările europene raportează record de îmbolnăviri și, mai grav, crește încontinuu numărul cazurilor de la terapie intensivă.
Numai vineri au anunțat cifre record Olanda, Germania, Rusia, Ucraina, Ungaria, Polonia, Austria, și Statele Unite. Copleșiți de volumul de muncă, medicii de peste tot imploră populația să-i ajute, respectând regulile de protecție.
În ultimele 7 zile, Belgia a raportat o medie de 13 mii de cazuri noi. Spitalele sunt deja aproape de limita maximă a capacităţii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Rata de pozitivare a testelor a sărit vertiginos.
Dr. Henry Paridaens, biolog, Liège Citadelle Hospital: „Pe 27 octombrie, rata de pozitivare a testelor a fost de 60%”.
Conducerea unui spital din Liege a împrumutat tehnici de la armata israeliană, care permit identificarea cadrelor medicale ce suportă tot mai greu povara de a lupta într-un război fără sfârşit şi pe care cei din afară nu-l înţeleg.
Dr. Martial Moonen, epidemiolog, Liège Citadelle Hospital: „Mesajul meu e ăsta: toţi cei care nu respectă regulile, care fac propaganda anti-măști, să vină să petreacă o zi în spital alături de mine. Să vadă pacienţi care nu pot respira şi pentru care nu putem face mare lucru. Să-i vadă izolaţi de familiile lor, să-i vadă murind singuri”.
În ultimele 24 de ore, aproape 26 de mii de italieni au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus. O mie dintre ei au ajuns la spital, iar 125 - la terapie intensivă. Cadrele medicale sunt pe cale să cedeze fizic şi psihic.
Dr. Silvana di Florio, Spitalul Vergata: „La început, ne-am confruntat cu urgența sanitară mondială. Acum suntem în război de-a dreptul. Obosiţi, prea puţini, bolnavi, fără resurse suficiente. Cred că uneori tragem de noi să rezistăm doar pentru acel mulţumesc de la pacienţii salvaţi”.
Maria Pia Clasadonte, asistentă șefă: „Primele trei asistente medicale au intrat în secția de ATI la ora 7 dimineața. Au trecut deja patru ore și jumătate. Încercăm să facem schimb după cel mult patru ore. Studiile spun că o asistentă medicală nu ar trebui să stea mai mult de patru ore în secția de terapie intensivă”.
Între timp, în Franta a intrat în vigoare carantina naţională menită să curme accelerarea dramatică a pandemiei.
Femeie: „Partea grea cu aceasta carantină este atunci când ai 70 de ani, trăieşti singur între 4 pereţi, nu ai cu cine schimba o vorbă! E insuportabil!”
Înainte ca totul să încremenească în Franţa, toţi parizienii care au o reşedinţă de vacanţă ori rude în provincie au fugit pur şi simplu din metropolă. Traficul în Oraşul Luminilor a fost paralizat aseară ore întregi, dar şi gările şi autogările au fost asaltate de călători.