Craterul din Slănic Prahova a fost umplut, pentru moment. În ce condiții se pot întoarce în casele lor, temporar, evacuații
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.
Vineri, la orele prânzului, instituția prefectului a anunțat că au fost finalizate măsurile de umplere a craterului, urmând să fie derulate procedurile de compactare. Instituția precizează că în cazul în care se vor sesiza anumite tasări ale solului în continuare, trebuie ținut cont că este ceva normal, un aspect obișnuit al procedurii de umplere și compactare a umpluturii.
Persoanele care au fost evacuate pot intra în imobile, însă numai însoțite de personalul de pază, în caz că vor să își verifice bunurile, de exemplu.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
În perioada următorare, anunță prefectura, „Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Comitetul Local pentru Situații de Urgență să pună în aplicare concluziile specialiștilor referitoare la măsurile adoptate”.
Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut, din nou, în dimensiuni, iar experții au schimbat perimetrul de siguranță. Sub ochii autorităților și ai localnicilor îngrijorați, joi, un stâlp de electricitate a fost pur si simplu înghițit de pământ și apă.
Joi, prefectul județului Prahova, care era la fața locului, anunța că groapa a ajuns la o adâncime de 15 metri și un diametru de 8 metri. Cei 16 oameni care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele stăteau toți într-un bloc din apropiere. Cei evacuați au găsit adăpost la rude sau prieteni.
Vineri dimineață a avut loc o nouă ședință extraordinară a Consiliului Județean pentru situații de urgență, unde s-a luat decizia unei intervenții în regim de urgență pentru stabilizarea surpării. Practic, craterul va fi umplut cu pietriș, apoi monitorizat. Soluția este provizorie, până când se vor finaliza documentațiile necesare pentru achiziția serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor.
Amintim că joi a fost emis un mesaj RO-Alert prin care locuitorilor li s-a cerut să părăsească zona, după ce groapa s-a umplut cu apă și s-a lărgit și a înghiț un stâlp de electricitate.
Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, estimează că în cursul zilei de vineri ar putea fi umplut în totalitate craterul format în urma prăbuşirii unei străzi din oraşul prahovean Slănic, ceea ce ar duce la o stabilizare a zonei.
Întrebat de jurnalişti dacă vineri va fi umplută groapa în totalitate, prefectul a răspuns: "Noi sperăm să da, dar mă abţin să dau un astfel de prognostic întrucât constructorul este cel care va face lucrarea. (...) Astăzi (vineri - n.r.) suntem în situaţia în care se lucrează, iar orizontul de timp de arată o mobilizare foarte, foarte bună. Cred că primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zile de astăzi. Întreaga soluţie este una provizorie, este o soluţie de stabilizare şi umplere a craterului, iar, în paralel, se vor continua investigaţiile şi măsurătorilor care ne vor arăta maniera în care următoarea lucrare, care va avea un proiect tehnic şi o execuţie tehnică de durată, va evolua".
Cu privire la momentul în care se vor putea întoarce în locuinţe persoanele evacuate, el a spus că se aşteaptă finalizarea unei expertize.
"Pe lângă hotărârea de a interveni de urgenţă, (...) am dat şi una prin care am solicitat autorităţii locale ca astăzi să contracteze un expert Clasa A1, care să înceapă celelalte verificări pentru structura de rezistenţă a blocului. Într-adevăr, până acum au fost făcute măsurători care să indice dacă avem o tasare locală sau una generală, iar expertul ne va comunica dacă există cel mai mic grad de afectare a clădirilor. După finalizarea acestei expertize putem vorbi despre modul şi timpul în care putem aduce oamenii înapoi. (...) Sunt convins că această expertiză va începe astăzi", a precizat oficialul.
Anterior, 42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, fuseseră evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit. Încă de marţi s-a anunţat că aceştia nu se vor putea întoarce în apartamentele lor, întrucât blocurile au fost afectate. Specialiştii au arătat că prăbuşirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acţiunea omului. Prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, a lansat un atac dur la adresa Consiliului Judeţean Prahova, acuzându-i pe liberalii din conducere că lipsesc, aşa cum fac de obicei, de la şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu au trimis pe nimeni la Slănic, unde CJ a derulat o amplă lucrare de introducere a reţelei de gaze.
”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, declara, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: prahova, surpare, strada, slanic prahova,
Dată publicare:
03-05-2024 11:10