Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.
Apa provenită din precipitații, și din conductele avariate ale rețelei de apă și canalizare ar fi provocat surparea asfaltului.
Cercetările au mai indicat că apariția craterului, nu are legătură cu masivul de sare din subteran, ori cu vreo activitate seismică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Este vorba despre ape scurse acolo, sub diferite forme, și mai mult decât atât de acțiuni antropice, adică, din păcate, intervenția omului”, a declarat prefectul Emil Drăgănescu.
Deocamdată, oamenii evacuați, nu se pot întoarce acasă. Specialiștii spun că este nevoie de studii mai ample și să fie efectuate mai întâi lucrări de intervenție.
„În momentul de față ne confruntăm cu niște fenomene de tasare care afectează și blocurile. Nu știm cât vor avansa. Nu știm dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei. Dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de față”, a mai spus Emil Drăgănescu.
CJSU Prahova a decis, în şedinţa de marți după-amiază, ca deţinătorii tuturor reţelelor de la Slănic- Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private - vor trebui să devieze traseele utilităţilor. Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.
„Şi foarte interesant, şi cred că era de datoria mea să o fac, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă, să vedem şi să ştiţi dacă au fost autorizate, dacă au respectat normele legale. (...) Mă refer la mai multe tipuri de lucrări însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt acele lucrări pentru reţeaua de gaze care din nefericire trec exact pe deasupra aceste surpări, acuma pe dedesubt şi pentru care Primăria a notificat în mai multe Consiliul Judeţean să dispună repararea lor”, anunţă prefectul, potrivit News.ro.
El a precizat că se referă la ”absolut toate” lucrările care s-au realizat în zonă.
În ceea ce priveşte fonduri pentru relocarea oamenilor evacuaţi, prefectul a criticat Consiliul Judeţean pe motiv că a alocat pe criterii politice, marţi, fonduri primăriilor, ignorând solicitarea venită în partea oraşului Slănic, condus de un primar PSD. În acest context, prefectul a dat asigurări că Guvernul va sprijini autorităţile din Slănic.
Prefectul de Prahova a lansat un atac dur la adresa conducerii liberale a Consiliului Judeţean Prahova.
„Era prioritar ca această şedinţă să se desfăşoare aici (la sediul Prefecturii Prahova şi al Consiliului Judeţean Prahova – n.r.) din simplul motiv că, pentru a nu tiu câta oară, atunci când este vorba de o decizie crucială pentru judeţul Prahova, o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedintele acestui comitet lipseşte. Dacă până acum domnul Iulian Dumitrescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, a ales să nu vină la nenumăratele şedinţe ale Comitetului Judeţean, văd că şi înlocuitorii dumnealui aleg să nu vină. Prin urmare, preşedintele Comitetului, prefectul şi cu ceilalţi membri sunt lăsaţi din nou singuri să decidă asupra unor măsuri de impact pentru întreaga populaţie. Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova a atacat astăzi prefectul judeţului, acuzându-l că politizează această situaţie dramatică şi că acolo nu avem de-a face c cauze umane, nu avem de-a face cu nimic altceva decât cu o alunecate de teren aşa cum sunt multe în localitatea Slănic. Nimeni din cadrul Consiliului Judeţean Prahova nu a venit la Slănic să vadă ce se întâmplă. Preşedintele cercetat penal al Consiliului Judeţean Prahova nu a trimis pe nimeni la Slănic, din Consiliul Judeţean să vadă ce se întâmplă cu acei oameni”, a mai afirmat Emil Drăgănescu.
La Slănic au fost chemați specialiștii Institutului de Geodinamică din cadrul Academiei Române. Aceștia nu exclud ca situația să se complice.
Răzvan Stupici, geofizician la Institutul de Geodinamică al Academiei Române: „Rezistivitățile sunt foarte mici și ne aștepăm la niște surprize majore. Noi am făcut măsurători la SEV, sondaje electrice verticale, ne-am dus până la aproximativ 30 de metri. Și în funcție de asta vedem cum e litologia cât s-a prăbușit, cât a coborât cum și în ce fel.”
42 de oameni au fost evacuați din imobilele din zonă - după apariția în șosea a unui crater adânc de peste 2 metri.