Prima ipoteză luată în calcul în privința craterului apărut centrul orașului Slănic Prahova. Ce ar fi provocat fenomenul
În timp ce sunt așteptate rezultatele anchetei, la Slănic Prahova pământul pare să se miște în continuare în zona centrală. Un copac s-a prăbușit iar un stâlp de electricitate si un brad stau să cadă.
Cei evacuați se plâng că nu primesc niciun răspuns de la autorități.
În timp ce jandarmii supraveghează în continuare craterul din centrul orașului, unii localnici evacuați au reușit să obțină acordul pentru a intra câteva clipe în apartamente, să își mai ia din lucruri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Locatar: „Nu știm nimic, habar nu avem”.
În apropierea perimetrului de siguranță, oamenii au sesizat faptul ca din asfalt a început să țâșnească apa, semn ca o conductă s-a spart și în subteran ar putea fi o acumulare mai mare de apă.
Femeie: „Nicio comunicare oficială. Oameni buni, uite asta s-a stabilit sau nu știm, se mai poate, sau... . E cumplită starea asta de așteptare în care nu știi nimic. Să știm ce ne așteaptă, demolăm blocul sau ne mutam înapoi acasă”.
Luni un copac s-a prăbușit în craterul format joi. Iar un stâlp de electricitate și un brad s-au înclinat atât de tare încât nu se știe cat vor mai rezista, spun oamenii.
Florin Chipesiu, director Salina Slanic: „Se surpă terenul, copacii de pe marginea drumului au ajuns în subteran, deocamdată nu putem să vă spunem cauza care a produs a această eroziune. Sarea este aproape, infiltrații de apă în spinarea masivului de sare”.
Autoritățile ridică și ipoteza că săpăturile făcute pentru introducerea rețelei de gaze să fi provocat fenomenul. Șeful Oficiului de cadastru susține ca s-a eliberat o autorizatie în regim de urgență, fără a avea de face și studii geo-tehnice.
Sanda Maria Cristescu - localnică: „Astă iarnă, într-adevăr, erau niște săpături, dar pe lângă săpăturile de care domnul spune ca s-au făcut fără un anumit studiu geologic, geotehnic au fost și multe mașini de sare cu groapa descoperită”.
Dar rezultatele acelui raport preliminar întârzie să apară. Oamenii evacuați n-au decât să se înarmeze cu răbdare, și să spere că terenul nu se va surpa în continuare.