Interlopul român care a dat lovitura în SUA. Şi-a luat maşini de aproape un milion de dolari
Un cunoscut membru al lumii interlope din România, care s-ar fi îmbogățit ilegal în Miami Beach, este căutat de autorități.
Trimis în judecată peste Ocean pentru infracțiuni cu carduri bancare, Alexandru Stoica zis Dacian ar fi montat dispozitive artizanale pe mai multe bancomate din Statele Unite și ar fi furat asfel si 30.000 de euro pe zi. În țară este acuzat de spălare de bani. Autoritățile i-au confiscat mașinile de lux care costă în total 840.000 de euro.
Timp de un an, Alexandru Stoica și complicii lui de peste Ocean ar fi reușit să fure 30.000 de euro pe zi. S-a întâmplat din primăvara lui 2019 până în vara lui 2020.
Suspecții, trimiși în prezent în judecata în America, montau dispozitivele pe bancomatele din Miami Beach, furau datele clienților și clonau cardurile. Scoteau apoi din bancomate ce sume doreau.
Cosmin Andreica, Sindicatul Europol: "Alexandru Stoica este cunoscut atât de autoritățile americane, cât și de autoritățile din alte state din cele două Americi. Acesta a prejudiciat cu peste 20 de milioane de euro prin activitățile sale infracționale. Chiar a fost închis, la un moment dat, în SUA, după ce a fost prins personal la un bancomat în timp ce extrăgea sume de bani de pe un card clonat".
În timp ce în America este judecat pentru pentru mai multe infracțiuni informatice, Stoica este cercetat în Romania pentru spălare de bani.
O parte din banii câștigați ilegal au fost transferați în Romania unde suspectul a încercat să le piardă urma. Și-a cumpărat, în primul rând, cinci mașini de lux, însă pe numele altor persoane. Toate valorează aproximativ 840.000 de euro.
Sunt mașini puternice, scumpe, fabricate între anii 2014 și 2020. Pe unele, Alexandru Stoica abia a apucat să le conducă. Toate se află, în acest moment, sub sechestru, într-un depozit secret al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Cel mai scump și mai nou autoturism din colecția suspectului este un Lamborghini Urus din 2020. Are 18.000 de kilometri, iar anchetatorii din cadrul DIICOT l-au evaluat la un preț de 280.000 de euro.
Cornel Călinescu, directorul general al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizat: "În momentul de față, legislația prevede două circumstanțe în care bunurile pot fi valorificate pe durata procesului penal: avem situația în care proprietarul își dă acordul sau situația în care Agenția în cazul nostru, în calitate de custode, fie demonstrează o devalorizare excesivă a bunului, fie sunt îndeplinite alte trei cazuri speciale prevăzute de lege".
Deocamdată, Alexandru Stoica este de negăsit. Anchetatorii au bănuit că a fost implicat în 2011 în așa numitul jaf al secolului. Trei bărbați mascați au furat atunci 23 de kilograme de aur dintr-o mașină.