Inteligenţa artificială este considerată atât oportunitate, cât şi ameninţare pentru jurnalism
Utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în domeniul jurnalismului în scopul generării de conţinut este percepută de profesioniştii din media atât ca o oportunitate, cât şi ca o ameninţare, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.
Publicat în cadrul proiectului JournalismAI, al London School of Economics, şi susţinut de Google News, acest studiu a chestionat profesionişti de la peste 100 de publicaţii din 46 de ţări în perioada aprilie-iulie 2023, citează Agerpres.
Aproape trei sferturi (73%) dintre respondenţi au estimat că AI generativ, instrumente precum ChatGPT sau Google Bard, capabile să genereze text, reprezintă ''noi oportunităţi pentru jurnalism, sporind eficacitatea, productivitatea şi creativitatea''. 85% dintre aceştia au încercat AI pentru scrierea unor ştiri scurte sau a titlurilor.
Peste 60% însă au exprimat de asemenea temeri în ceea ce priveşte implicaţiile etice ale AI, precum şi asupra calităţii editoriale, preciziei, echilibrului şi transparenţei.
„Jurnalismul din întreaga lume traversează o nouă perioadă de schimbări tehnologice entuziasmante şi înspăimântătoare'', a declarat într-un comunicat Charlie Becket, coautor al studiului şi director de proiect.
Studiul arată că AI generativ este, în acelaşi timp, ''o ameninţare potenţială pentru integritatea informaţiei şi a media'', dar şi că instrumentele sale oferă ''o oportunitate incredibilă pentru a face un jurnalism mai eficient şi demn de încredere'', a continuat el.
Participanţii la studiu subliniază, spre exemplu, beneficiile AI în ceea ce priveşte transcrierea interviurilor şi subliniază necesitatea verificării conţinuturilor generate în acest fel în scopul evitării ''parti pris-urilor şi a inexactităţilor''.
Printre concluziile acestui studiu figurează şi dificultăţile cu care se confruntă ţările din Sud. ''Tehnologiile AI sunt disponibile în principal în engleză, dar nu şi în multe limbi asiatice. Trebuie să recuperăm rapid, pentru a crea sisteme AI care funcţionează în limbile noastre'', a subliniat un respondent originar din Filipine.
Potrivit Mirei Yaseen, coautoarea studiului, beneficiile AI se concentrează în ţările din Nord, în timp ce dezavantajele, la cele din Sud.
„Dacă vrem să beneficiem în mod serios de AI într-o manieră echitabilă, este imperativă" adoptarea unei abordări conştiente de puterea acestui instrument în dezvoltarea şi implementarea sa.
Sursa: Agerpres
Etichete: amenintare, inteligenta artificiala, jurnalism,
Dată publicare:
20-09-2023 13:50