Un nou moment de revolta al medicilor in lupta cu statutul de functionar public. Saptamana a inceput cu un curs anti-coruptie
Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie i-au invatat luni pe medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta din Galati cum sa fie incoruptibili: sa primeasca de la bolnavi doar un zambet de multumire, dupa tratament.
Mii de doctori din toata tara, care lucreaza in spitalele de stat, ameninta cu demisia, suparati ca Instanta Suprema a stabilit ca sunt functionari publici si pot fi acuzati de luare de mita, daca accepta bani de la pacienti.
Dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat decizia ca doctorii din sistemul public de sanatate sa fie considerati functionari publici, cadrele medicale nu mai au voie sa primeasca nici macar donatii. Luni, la Galati, ofiterii anticoruptie au venit la raportul de garda la Spitalul de Urgenta, sa le vorbeasca medicilor despre MITA si CORUPTIE.
Unii medici au iesit de-a dreptul revoltati de la raportul de garda dupa ce i-au vazut pe ofiterii Directiei generale Anticoruptie. Printre ei s-a aflat si sotia doctorului Dumitru Tuta, aflat in arest la domiciliu dupa ce ar fi primit bani de la un pacient.
Dr Daniela Tuta, medic ORL: "De ce sa vina sa-mi spuna mie? Eu nu sunt functionar public. Deci medicul, cred ca si in tara din lumea a treia, este o profesiune liberala. Eu nu pot sa spun ca am program 8-13, la ora 13 pacientul e deschis in sala, inchid sala si-am plecat. Nu!"
Dr. Angel Trifan, medic coordonator SMURD Galati: "Dupa parerea mea s-a facut un abuz la Inalta Curte de Casatie si Justitie - ne-au denumit functionari publici. Sa nu uitam ca am trait o vreme in care medicii erau spuma societatii, da?"
Comisar Cornel Ignat, ofiter Directia Generala Anticoruptie: "A fost o activitate de informare, avand ca subiect aducerea la cunostinta a cadrului legislativ privind faptele de coruptie."
Juristii spitalului, in schimb, au fost multumiti ca medicilor li s-a facut aceasta prezentare despre faptele de coruptie.
Dumitru Titea, jurist Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Este vorba despre darea, luarea de mita, traficul de influenta - care sunt aplicabile in acest moment, asa cum a statuat Inalta Curte de Casatie prin ultima decizie ca infractiuni aplicabile si medicilor."
Decizia Inaltei Curti a trezit controverse in lumea medicala, iar unele sindicate ameninta chiar cu greva generala. Parlamentarii sustin ca trebuie rezolvata urgent problema legislativa care a dus in acest punct.
Dr. Paul Ichim, senator: "Imi dau si eu seama ca, in temeiul legislatiei aflate in vigoare nu prea aveau cum sa dea alta solutie. Morala: trebuie umblat undeva la legislatie."
Conform deciziei Inaltei Curti, medicilor din sistemul public li se interzice primirea unor plati suplimentare de la pacienti, fie ca este vorba despre o atentie sau o donatie.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, mita, Directia Generala Anticoruptie,
Dată publicare:
17-08-2015 13:01