Institutul Cantacuzino are nevoie de ajutor pentru a produce vaccinuri și seruri românești
Institutul Cantacuzino are mare nevoie de sprijin ca să poată produce vaccinuri, seruri, și medicamente. Se întâmplă asta pentru că, deşi a fost preluat de patru ani de MApN, tot nu are o linie proprie de producţie.
După apelul ministrului apărării, o companie din Cluj a anunțat deja, pentru Știrile PROTV, că ar fi interesată să ia parte la acest proiect naţional.
În 2017, Institutul Cantacuzino, aflat în pragul falimentului, trecea în subordinea armatei. A fost singura soluţie găsită atunci pentru a-l salva. Au trecut însă patru ani în care trei miniştri ai apărării au anunţat pe rând, fără succes, revitalizarea institutului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: „Din păcate, nu avem infrastructură. Avem oamenii, avem cercetarea, avem knowhow-ul dar nu avem infrastructura care să ne permită. Vizăm un parteneriat pentru producerea de seruri şi vaccinuri cu zona privată din România”.
Acum Institutul Cantacuzino produce două tipuri de suplimente alimentare pentru creșterea imunității și un autovaccin. Cel din urmă poate fi preparat în 30 de zile doar la recomandarea medicului pentru pacienții cu infecții care recidivează.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: „Nu am avut o receptivitate din partea producătorilor din România, având în vedere că institutul nu are capacitatea să producă în masă, facem producție de laborator”.
Cum poate supraviețui Institutul Cantacuzino
Reprezentantul companiei Terapia, cel mai mare exportator de medicamente din România, spune însă că-şi doreşte de mulţi ani o colaborare cu Institutul Cantacuzino.
Dragoș Damian, CEO Terapia: „Este un lucru așteptat, noi am mai încercat în trecut să luăm legătura cu ei când au lansat Orostimul, sunt două mărci care au făcut istorie și pot face istorie. Suntem deschiși clar la o colaborare pe toate fronturile, ar înseamna producție, aprovizionare, desfacerea medicamentului”.
Până se va semna o colaborare, Institutul supraviețuiește din teste de laborator, medii de cultură și reactivi, dar și din avizarea unor biocide. Înființat în urmă cu 100 de ani, Institutul de Cercetare Cantacuzino a fost unul dintre cei mai mari producători de seruri și vaccinuri din Europa. În 2014 avea însă datorii de peste 8 milioane de euro. Lovitura de grație a venit după ce a pierdut autorizațiile pentru toate liniile de producție, inclusiv pentru celebrul ser imuno-modulator "Polidin" iar cercetătorii neplătiţi de șase luni și-au dat demisia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vasile dincu, ministrul apararii, institutul cantacuzino, terapii,
Dată publicare:
26-01-2022 19:54