Vasile Blaga ramane sub control judiciar, a decis marti instanta suprema
Instanta suprema a respins cererea senatorului Vasile Blaga de ridicare a controlului judiciar in dosarul in care procurorii DNA Ploiesti il acuza de trafic de influenta.
Potrivit procurorilor, in perioada 2011-2012, Blaga ar fi primit in trei randuri, printr-un interpus, suma totala de 200.000 de euro, precum si 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Stefan.
Cererea lui Vasile Blaga a fost judecata, marti, de un complet de drepturi si libertati al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Fostul copresedinte al PNL, Vasile Blaga, a fost luni la Sectia 1 de Politie, unde trebuie sa se prezinte in zilele de luni si marti, la ora 09.00, dupa ce a fost plasat sub control judiciar, relateaza news.ro.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Intrebat daca a primit 500.000 de euro de la Gheorghe Stefan, Vasile Blaga a raspuns negativ, precizand ca orice alte informatii despre dosarul in care este acuzat de trafic de influenta va da doar in fata instantei, unde isi va sustine nevinovatia.
Senatorul Vasile Blaga este sub control judiciar din 28 septembrie, cand procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Ploiesti au inceput urmarirea penala in cazul sau, pentru trafic de influenta, fapta pe care ar fi comis-o in perioada 2011-2012, cand era secretar general al PDL.
In aceeasi zi, Vasile Blaga a anuntat ca, in urma acuzatiilor care i-au fost aduse de catre DNA Ploiesti, isi depune demisia din functia de copresedinte al PNL si sef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
In acelasi dosar sunt urmariti penal fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila.
Elena Udrea a fost audiata in calitate de martor in dosarul lui Blaga, ea spunand, dupa ce a dat declaratii in fata procurorilor, ca legea trebuie modificata pentru a nu mai exista ilegalitati in privinta finantarii partidelor. Udrea a adaugat ca nu stie daca Blaga ar fi luat bani in nume personal, asa cum sustin procurorii DNA, dar a precizat ca, „teoretic, oricine care in campanie incasa sume neinregistrate putea sa le duca si acasa”.
Potrivit procurorilor, in perioada 2011-2012, Blaga ar fi primit in trei randuri, printr-un interpus, suma totala de 200.000 de euro, precum si 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Stefan.
Gheorghe Stefan l-ar fi informat atunci pe Blaga ca vrea sa obtina bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei. Compania nationala ar fi incheiat contracte de achizitii servicii si produse IT, prin licitatii truncate, cu firma lui Horatiu Berdila, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat. In acest fel, Gheorghe Stefan ar fi primit pentru el si pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.
“Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 – 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploiesti in ordonanta prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de cei trei suspecti.
Horatiu Bruno Berdila, cumparatorul de influenta din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys cand i-ar fi dat bani lui Gheorghe Stefan pentru PDL, iar in schimb societatea ar fi primit, dupa licitatii trucate, contracte de la o companie nationala unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat ca este numita o persoana de incredere.