"Imi depun demisia din functia de copresedinte al PNL". Vasile Blaga, pus sub control judiciar, ar fi luat 700.000 euro
Vasile Blaga si-a dat demisia din functia de copresedinte al PNL, dupa ce a fost plasat sub control judiciar intr-un dosar de trafic de influenta in care a fost audiat mai mult de doua ore la sediul DNA Ploiesti.
"In urma acuzatiilor care mi s-au adus astazi, imi voi dovedi nevinovatia in fata institutiilor abilitate.
Eu insumi sunt garantul respectarii Statutului PNL si a tuturor deciziilor partidului. Nu pot sa cer colegilor mei sa respecte criteriile de integritate, iar eu sa nu o fac.
Ca atare, voi actiona in consecinta si imi depun demisia din functia de co-presedinte al Partidului National Liberal si din cea de sef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an" - se arata intr-un comunicat de presa al PNL, semnat de Vasile Blaga.
In acelasi timp, Partidul Național Liberal precizeaza faptul ca Vasile Blaga l-a informat pe presedintele PNL Timis, Nicolae Robu, ca nu isi va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar.
"In zilele urmatoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului in care se va stabili cea mai buna varianta de urmat in contextul demisiei domnului Vasile Blaga" - se arata intr-un comunicat de presa al PNL.
El a iesit din sediul DNA putin dupa ora 12.00 si a spus ca o sa-si dovedeasca nevinovatia. Intrebat daca isi va dea demisia de la conducerea partidului, el a spus ca este primul care trebuie sa respecte statutul. "Eu sunt garantul respectarii statutului si a tuturor deciziilor partidului. Voi actiona in consecinta (...) eu sunt primul care trebuie sa respecte statutul", a spus Blaga.
La randul sau, avocatul lui Vasile Blaga, Cristian Ene, a declarat ca masura controlului judiciar dispusa de procurorii anticoruptie fata de clientul sau va fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"S-a prezentat astazi, i s-a adus la cunostinta domnului Blaga calitatea de inculpat pentru o presupusa fapta de trafic de influenta. De asemenea, s-a instituit si masura controlului judiciar, masura ce urmeaza a fi atacata in termenul legal la ICCJ, urmand ca judecatorii sa decida daca vor pastra sau nu aceasta masura', a declarat Ene.
Surse apropiate anchetei, citate de Agerpres, au spus ca Blaga nu a dat declaratii in fata procurorilor in timpul in care s-a aflat in sediul DNA Ploiesti.
Conform unui comunicat al DNA, Vasile Blaga si Stefan Gheorghe - lideri ai PDL la acea vreme - au actionat pentru a "aduce bani la partid", prin intermediul unor licitatii trucate.
Astfel, Blaga ar fi primit spaga, in total, 700.000 de euro - spun procurorii anticoruptie, dupa ce Stefan Gheorghe a cerut de la omul de afaceri Berdila Horatiu Bruno "un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract".
Cei doi politicieni impreuna cu omul de afaceri sunt acum urmariti penal de DNA.
"In perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei se urmarea obtinerea de bani pentru partid. Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma suspectului Berdila Horatiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.
Astfel, in perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa, ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT.
In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei.
Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 – 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare." - se arata in comunicatul DNA.
Imediat dupa ce a parasit sediul DNA, la ancheta a ajuns si Elena Udrea, care a fost la un moment dat colega de partid cu Blaga si aliata. Acum, ea este adversar si martor in toata aceasta poveste. Marturia ei este foarte importanta, mai ales ca - in trecut - ea i-a reprosat lui Vasile Blaga ca s-a ocupat de manevrarea unor bani negri, proveniti din spagi, Udrea bazandu-se si pe marturia altor personaje controversate, cum ar fi cele din dosarul Microsoft.
Daca va fi gasit vinovat, Blaga risca ani buni de inchisoare. de asemenea, el isi risca si averea, pentru ca daca va fi gasit vinovat, cei 700.000 de euro vor trebui returnati.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, PNL, Vasile Blaga, elena udrea, audieri, gheorghe stefan, pinalti,
Dată publicare:
28-09-2016 09:30