"Imi depun demisia din functia de copresedinte al PNL". Vasile Blaga, pus sub control judiciar, ar fi luat 700.000 euro

×
Codul embed a fost copiat

Vasile Blaga si-a dat demisia din functia de copresedinte al PNL, dupa ce a fost plasat sub control judiciar intr-un dosar de trafic de influenta in care a fost audiat mai mult de doua ore la sediul DNA Ploiesti.

"In urma acuzatiilor care mi s-au adus astazi, imi voi dovedi nevinovatia in fata institutiilor abilitate.

Eu insumi sunt garantul respectarii Statutului PNL si a tuturor deciziilor partidului. Nu pot sa cer colegilor mei sa respecte criteriile de integritate, iar eu sa nu o fac.

Ca atare, voi actiona in consecinta si imi depun demisia din functia de co-presedinte al Partidului National Liberal si din cea de sef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an" - se arata intr-un comunicat de presa al PNL, semnat de Vasile Blaga.

In acelasi timp, Partidul Național Liberal precizeaza faptul ca Vasile Blaga l-a informat pe presedintele PNL Timis, Nicolae Robu, ca nu isi va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar.

Citește și
blaga si gorghiu
Concluzii dupa BPN al PNL. Vasile Blaga: "Nu am castigat alegerile, dar nici nu le-am pierdut catastrofal"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"In zilele urmatoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului in care se va stabili cea mai buna varianta de urmat in contextul demisiei domnului Vasile Blaga" - se arata intr-un comunicat de presa al PNL.

El a iesit din sediul DNA putin dupa ora 12.00 si a spus ca o sa-si dovedeasca nevinovatia. Intrebat daca isi va dea demisia de la conducerea partidului, el a spus ca este primul care trebuie sa respecte statutul. "Eu sunt garantul respectarii statutului si a tuturor deciziilor partidului. Voi actiona in consecinta (...) eu sunt primul care trebuie sa respecte statutul", a spus Blaga.

La randul sau, avocatul lui Vasile Blaga, Cristian Ene, a declarat ca masura controlului judiciar dispusa de procurorii anticoruptie fata de clientul sau va fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"S-a prezentat astazi, i s-a adus la cunostinta domnului Blaga calitatea de inculpat pentru o presupusa fapta de trafic de influenta. De asemenea, s-a instituit si masura controlului judiciar, masura ce urmeaza a fi atacata in termenul legal la ICCJ, urmand ca judecatorii sa decida daca vor pastra sau nu aceasta masura', a declarat Ene.

Surse apropiate anchetei, citate de Agerpres, au spus ca Blaga nu a dat declaratii in fata procurorilor in timpul in care s-a aflat in sediul DNA Ploiesti.

Conform unui comunicat al DNA, Vasile Blaga si Stefan Gheorghe - lideri ai PDL la acea vreme - au actionat pentru a "aduce bani la partid", prin intermediul unor licitatii trucate.

Astfel, Blaga ar fi primit spaga, in total, 700.000 de euro - spun procurorii anticoruptie, dupa ce Stefan Gheorghe a cerut de la omul de afaceri Berdila Horatiu Bruno "un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract".

Cei doi politicieni impreuna cu omul de afaceri sunt acum urmariti penal de DNA.

"In perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei se urmarea obtinerea de bani pentru partid. Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma suspectului Berdila Horatiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, in perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa, ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT.

In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 – 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare." - se arata in comunicatul DNA.

Imediat dupa ce a parasit sediul DNA, la ancheta a ajuns si Elena Udrea, care a fost la un moment dat colega de partid cu Blaga si aliata. Acum, ea este adversar si martor in toata aceasta poveste. Marturia ei este foarte importanta, mai ales ca - in trecut - ea i-a reprosat lui Vasile Blaga ca s-a ocupat de manevrarea unor bani negri, proveniti din spagi, Udrea bazandu-se si pe marturia altor personaje controversate, cum ar fi cele din dosarul Microsoft.

Daca va fi gasit vinovat, Blaga risca ani buni de inchisoare. de asemenea, el isi risca si averea, pentru ca daca va fi gasit vinovat, cei 700.000 de euro vor trebui returnati.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Vasile Blaga, audiat la DNA din cauza unui
Vasile Blaga, audiat la DNA din cauza unui "prieten de familie" care i-a lovit masina. Pe cine urmaresc de fapt procurorii

Vasile Blaga isi incepe saptamana la sediul DNA, in calitate de martor intr-un dosar vizand un bun prieten al sau.

Concluzii dupa BPN al PNL. Vasile Blaga:
Concluzii dupa BPN al PNL. Vasile Blaga: "Nu am castigat alegerile, dar nici nu le-am pierdut catastrofal"

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri seara, dupa sedinta BPN care a durat peste cinci ore, ca a fost "o sedinta fara menajamente", aratand ca liberalii nu au castigat alegerile locale, dar nici nu le-au pierdut catastrofal.

Discutii aprinse si critici in interiorul PNL, privind candidatura lui Marian Munteanu. Ce i-au cerut Gorghiu si Blaga
Discutii aprinse si critici in interiorul PNL, privind candidatura lui Marian Munteanu. Ce i-au cerut Gorghiu si Blaga

 Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga s-au intalnit marti seara cu Marian Munteanu, candidatul liberalilor la Primaria Capitalei, si i-au cerut sa isi clarifice situatia administrativa referitoare la participarea in firme, potrivit unor surse.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.