Instanța a schimbat, înainte de decizia definitivă, încadrarea juridică în dosarul de corupție a lui Sorin Oprescu
Încadrările juridice în dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, au fost schimbate. Curtea de Apel București a stabilit ca fapta acestuia privind Grupul Infracțional Organizat să fie soluționată prin prismă agravată.
”În temeiul art.386, alin.1, Cod de procedură penală, dispune, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu, astfel cum a fost îndreptat prin Ordonanţa din data de 1.II.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.181/P/2015: 1. faţă de fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Oprescu Sorin-Mircea, Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată”.
Inițial, instanța care a judecat apelul din dosarul lui Sorin Oprescu anunțase că la data de 16 aprilie va pronunța decizia definitivă.
Cele două judecătoare din complet nu s-au înțeles în privința sentinței și au decis repunerea pe rol a dosarului, pentru a se pronunța decizia definitivă într-un complet de divergență.
"În temeiul art.394, alin.5, Cod de procedură penală, repune cauza pe rol, pentru constituirea completului de divergenţă. Acordă termen la data de 27.V.2020, ora 10,00, pentru când se citează toate părţile, cu încunoştinţare apărători aleşi sau din oficiu. Pronunţată în şedinţa publică din data de 16.IV.2021", se arată pe portalul Curții de Apel București.
În acest context, un al treilea judecător va fi prezent la rejudecarea cauzei, pentru a se putea lua o decizie definitivă.
De ce este acuzat Sorin Oprescu
Sorin Oprescu este judecat, alături de alţi 8 inculpaţi, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat.
Conform Direcției Naționale Anticorupție, pe 5 septembrie 2015, fostul edil al Capitalei ar fi primit suma de 25.000 de euro de la Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti. Potrivit DNA, banii ar proveni din acte de corupţie.
Inițial, Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani și 4 luni închisoare.
La termenul de judecată de la 1 aprilie 2021, DNA a cerut majorarea pedepsei lui Sorin Oprescu.