Muncitorii au distrus un bloc din Capitala pe care erau platiti sa-l reabiliteze. Cum au reactionat cand au vazut reporterii

Dată publicare: 19-10-2016 18:45
Dată actualizare: 01-11-2016 16:57


Inspectorul Pro. Suntem umiliti de cei care ar trebui sa ne trateze cu respect, pentru ca ne multumim cu putin. Nu stim sa cerem servicii de calitate pentru banii dati si acceptam toanele celor care ne transporta, ne repara casa, ori ne primesc actele.

Filmati serviciile proaste si trimiteti imaginile pe site-ul stirileprotv.ro. Campania Inspectorul PRO isi propune sa-i dea la o parte pe toti cei care ne incalca drepturile de consumatori.

Cand vine vorba despre meseriasi nepriceputi oamenii pot sa povesteasca ore in sir: "Au refuzat lucrarea, au cerut bani mai multi, au vorbit urat" - toate sunt experiente traite de fiecare dintre noi, dar se poate si mai rau. In sectorul 3 din Bucuresti, muncitorii au distrus un bloc pe care erau platiti sa-l reabiliteze. Pusi in fata faptului implinit, atat constructorii, cat si primaria de sector si-au recunoscut greseala.

Beneficiar: "Aici pica, pica de sus din tavan."
Reporter: "Si stati asa cu galeti?"
Beneficiar: "Da. Si aici si acolo. Ia uitati, parca il scot din cada. De azi noapte de la 12 noaptea cate dinastea am dus eu la baie? Ia uitati, de cate ori am facut eu miscarea asta din cinci in cinci minute."

Revoltator si greu de crezut ca exista in Romania constructori care-ti pot distruge casa in loc sa ti-o repare. Povestea cat se poate de reala e traita de locuitorii unui bloc din sectorul 3 din Bucuresti.

Batrana: "Ia uitati-va. In loc sa se scurga pe ala, se scurge pe pereti, ia uitati. Si dormitorul e facut harcea parcea, balconul o sa cada cu totul."

Oamenii s-au trezit cu casele inundate in urma lucrarilor de reabilitare si stau cu sufletul la gura ori de cate ori incepe ploaia. Imaginile vorbesc de la sine. Peretii sunt plini de apa de parca cineva arunca incontinuu cu galeata pe ei.

Beneficiar: "Toata apa se infiltreaza in casa si toata noaptea trebuie sa schimbam. Uitati, cu lumanarea, ca nu putem aprinde lumina. Uitati aici, aici este apa, pe aici a iesit prin perete apa. Uitati in ce hal curge apa aici. Toata noaptea curge in halul in care curge. Acolo e apa, nu dati cu mana ca e apa. Daca domnii de la primarie considera ca asta e reabilitare... In loc sa ne ajute cu ceva, mai rau ne-a nenorocit apartamentele, zici ca e o pestera."

Ce constructori sunt acestia? Se intreaba oamenii pe buna dreptate. Am incercat si noi sa cerem explicatii muncitorilor si reprezentantilor firmei. Toata lumea a fugit din fata camerei.

Muncitori: "Nu avem voie sa vorbim. Ne scuzati!"

Reporter: "De ce va ascundeti de noi?"
Reprezentant firma: "Nu ma ascund, dar nu am cu ce sa va ajut."
Reporter: "Sunteti reprezentantul firmei." (n.r. barbatul sare pe geam)

Pentru muncitori, dar si pentru reprezentantii firmei de constructii este mai important sa se ascunda de camerele de luat vederi decat sa remedieze problema. Intre timp locatarii au de suferit. Ploua si toata apa care ajunge pe acoperis se scurge prin astfel de tevi in apartamentele oamenilor. Astfel au fost inundate toate locuintele de la etajul opt pana la etajul unu. Oamenii i-au primit in locuinte si s-au bucurat ca vor avea caldura in case la iarna, ca blocul lor va fi reabilitat. Cine s-ar fi gandit ca in loc sa repare vor distruge. Ca vor trebui sa zugraveasca, sa schimbe parchetul si sa puna gresie in prag de iarna.

Proprietarii au reclamat la primarie, dar nimeni nu a luat masuri. Abia cand echipa noastra a cerut explicatii, inspectorii au iesit din birouri sa vada cu ochii lor ce se intimpla. La fel, reprezentantii firmei responsabile de dezastru.

Inspector: "Oribil, oribil. Nimeni nu ar vrea sa aiba asa ceva in casa. De unde am inceput sa facem un lucru bun pentru oameni, care este reabilitarea termica, uite unde se ajunge."
Locatar: "Uitati pe aici cum se scurge apa."
Inspector: "Am vazut. Trebuie remediat intr-un fel. O sa facem, nu pleaca nimeni."
Locatar: "De vineri sunam si chemam. Adica de cinci zile."
Inspector: "Toate daunele le vor plati cu varf si indesat."

Socati de ceea ce au gasit, asa s-au aratat reprezentantii Primariei sectorului 3. Au uitat insa probabil ca ei ar fi trebuit sa se asigure de la bun inceput ca firmele pe care le angajeaza isi fac treaba si ca nu isi bat joc de banul public.

Marius Popescu, sef servicii investitii si lucrari publice, Primaria sectorului 3: "Noi vom face o mica ancheta sa vedem de ce nu a fost seful de santier al constructorului aici. Eu imi cer scuze in numele Primariei sectorului 3 pentru ce s-a intamplat si incercam sa reparam."

Asadar, in fata camerelor de luat vederi oamenilor li se promit reparatii.

Reprezentant firma: "Tot ce s-a stricat se plateste, se repara."
Locatara: "Nu e vorba numai de zugraveala. E vorba de moralul meu, ca sunt batrana si neputincioasa si sufar cu inima, stau in umezeala. Frigiderul aproape ca nu mai merge. Deci nu e asa simplu, ca dai cu smac pe perete si ai scapat."
Reprezentant firma: "Dar nu am spus ca dau cu smac doamna. Toate doleantele dumneavoastra, mai putin alea cu moralul, dar cu restul va ajut."

Administrator: "Ne faceti un proces verbal pentru ca acum in fata televiziunii le rezolvati, dar in afara televiziunii nu ne raspundeti nici la telefon."

In cazul de fata, firmele care au gresit lucrarea sunt: S.C. Constructii ERBASU S.A., S.C. Terra Gaz Constructii S.R.L., S.C. Plus Confort S.R.L., S.C. Nemar Edil Construct S.R.L. si S.C. AF Consulting S.R.L., dupa cum rezulta din informatiile Primeriei sectorului 3.

Danut Marasescu, reprezentant Protrans: "Dar sunt corect facute lucrarile, nu zice nimeni ca nu sunt corecte, dar a venit ploaia. Acum mergem sa luam folie sa imbracam totul provizoriu in folie."
Reporter: "De ce nu s-a intamplat pana acum?"
Danut Marasescu: "Teoretic, in mod normal izolatia care era pe dedesubt ar fi trebuit sa tina, dar nu a tinut."
Reporter: "De ce nu este niciun muncitor?"
Danut Marasescu: "O sa vina sa acoperim."
Reporter: "Oamenii spun ca inainte de reabilitare nu le ploua in casa."
Danut Marasescu: "Si eu spun ca este bine nu stiu ce. Nu este."
Reporter: "Si va convine asa, sa zugraviti apartamentele?"
Danut Marasescu: "Nu ne convine, dar nu avem ce sa facem. Trebuie sa reparam. Asta este. Am gresit, trebuie sa reparam."

In urma reportajului ProTV, cu fiecare locatar afectat s-a incheiat un proces verbal de reparatii. Prin acest act, firmele se obliga sa suporte integral toate daunele care decurg din lucrarile de reabilitare prost facute. Procesul verbal nu precizeaza insa un termen. Asa ca vom urmari indeaproape daca locuintele oamenilor vor fi intr-adevar refacute.


VIDEO PROTVPLUS.RO