INS: Românii au cheltuit în medie 260 de lei lunar pe ţigări și băutură în 2022, în creștere față de anul precedent
Dăm tot mai mulți bani pentru tutun și alcool, în vreme ce sănătatea și educația nu reprezintă o prioritate. O arată chiar statisticile oficiale.
În medie aproape 8 procente din cheltuielile făcute de o familie din România sunt pentru ţigări și băutură, adică peste 260 de lei lunar.
În schimb, banii alocaţi pentru educaţie nu ar ajunge nici pentru un pachet de țigări.
Anul trecut, cheltuiala medie a unei familii a fost de 265 de lei pe lună numai pentru băuturi alcoolice și tutun, potrivit Institutului de Statistică. Asta înseamnă cu 23 de lei în plus față de 2021.
Practic, dacă privim cheltuielile de consum făcute într-o familie, calculate la un total de 3450 de lei, 7,7% din bani s-au dus pe băuturi alcoolice și țigări. Aceste produse sunt a treia mare cheltuială în bugetul unei familii. Mâncarea și băuturile nealcoolice sunt pe primul loc, 34% din total, iar pe al doilea sunt cele cu locuința, utilitățile și combustibilii.
Pentru sănătate, cheltuiala e de 5%, în vreme ce educația și asigurările sunt lăsate la urmă, cu nici 1%.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: ”O mare parte din aceste cheltuieli se duc către consum imediat. O mare parte din banii, venitul disponibil merge către alcool și tutun, pe lângă alimentare și nealimentare, în același timp o parte extrem de mică, sub 0,5%, merge către educație, la fel și pentru investiții”.
Statistic, o familie a cheltuit pe alcool mai mult față de 2021. Dar în multe familii, mai ales din mediul rural, alcoolul nu este cumpărat, ci făcut în gospodărie, așadar nu apare în aceste date.
Asta contribuie la faptul că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România este una dintre țările fruntașe la abuzul de alcool în rândul adulților.
Eugen Hriscu, psihiatru: ”Consumul de alcool în România este o problemă de sănătate publică de foarte mult timp. Pe care autoritățile o ignoră sau refuză să o abordeze, niciodată până în prezent nu avem un centru de tratare a dependenței finanțat din bani publici”.
De pe urma celor care fumează și beau statul face bani frumoși pentru că aceste produse sunt taxate special. Numai din accize statul a încasat anul trecut 35 de miliarde de lei.
La tutun, țara noastră este aproape de media europeană - 20% dintre adulți fumează zilnic. Bulgarii, grecii și ungurii conduc acest clasament, iar la polul opus sunt suedezii, cu sub 10%.