Initiativa cetateneasca prin care familia e definita ca uniune dintre barbat si femeie, raport favorabil in comisii din Senat
Comisia juridica si cea pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizare a executarii hotararilor CEDO din Senat au intocmit, marti, in unanimitate, un raport comun favorabil initiativei cetatenesti privind revizuirea Constitutiei.
La recomandarea Consiliului Legislativ, initiativa a fost completata, prin amendament, cu un nou articol potrivit caruia "revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151, alin.3 din Constitutia Romaniei, republicata". Consiliul Legislativ motiveaza recomandarea inaintata celor doua comisii prin faptul ca, pentru asigurarea unei reglementari complete, proiectul trebuie sa cuprinda, printr-un articol distinct, si norma privind supunerea spre aprobare prin referendum a revizuirii Constitutiei.
Initiativa cetateneasca, care vizeaza modificarea articolului 48, alin. 1 din Constitutie ("Familia"), stipuleaza ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor". Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti. Romanita Iordache, vicepresedinte al organizatiei ACCEPT, a sustinut ca problema majora, in opinia sa, este reprezentata de dorinta de a organiza un referendum pe tema revizuirii Constitutiei in ziua alegerilor parlamentare.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
"Cel mai trist este faptul ca senatorii nu inteleg ca permitand referendumul duc la poluarea alegerilor si la deturnarea intregului proces electoral in urmatoarele luni, ceea ce ne strica pe noi ca societate. (...) O sa fim afectati fiecare dintre noi atunci cand, in loc sa discutam programe electorale, vom discuta despre ce fac homosexualii, ce se intampla cu copiii, daca se adopta sau nu. Ca jurist, sustin lipsa de oportunitate a referendumului de vreme ce prevederile din Codul Civil sunt extrem de explicite si definitia propusa este una extrem de restrictiva. Noi nu vorbim despre definirea casatoriei ca fiind intre femeie si barbat, ci despre definitia familiei, deci apare o restrangere a dreptului la viata de familie", a declarat Iordache, dupa intocmirea raportului comun.
Ea a adaugat ca Biserica se ocupa de casatorie ca taina religioasa si nu de casatoria civila, fiind vorba astfel de doua institutii diferite. "De fapt, referendumul este despre felul in care definim institutiile civile ale statului, dintr-o perspectiva religioasa, daca Romania mai este sau nu un stat secular", a spus Romanita Iordache.
In opinia sa, nu a existat o dezbatere reala in sedinta celor doua comisii senatoriale reunite."Practic a fost un act de bifat procedura. Nu au existat intrebari punctuale, nu a existat o analiza a impactului, iar incercarea noastra de a prezenta argumente juridice, care decurg din sociologia familiei si din analiza societatii romanesti, a fost privita cu indiferenta si, oarecum, aroganta", a adaugat ea. Senatul dezbate, in calitate de prima Camera sesizata, initiativa cetateneasca semnata de circa trei milioane de romani cu drept de vot.