Explicatia studiului EUROSTAT. De ce romanii sunt platiti in medie cu 5 euro pe ora, iar europenii castiga de 5 ori mai mult
In ciuda faptului ca Romania a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri de venit pe ora de munca, anul trecut, din intreaga Uniune Europeana, angajatii nostri au printre cele mai mici salarii, dupa bulgari.
Potrivit Oficiului European de Statistica, romanii castiga pe ora de cinci ori mai putin decat media europeana. Pare ca sunt si prost platiti si ineficienti. Deoarece la capitolul productivitate, tara noatra ocupa unul dintre ultimele locuri din Europa.
Domnul Florin lucreaza la o firma de salubrizare din Capitala. Salariul abia ii ajunge de la o luna la alta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Dobre, lucrator salubrizare: "Am 12 milioane 300. Intretinerea, lumina, cablul, mancarea."
Serban recunoaste ca se imprumuta de la o luna la alta.
Serban Bolborici, lucrator spalatorie de masini: "Cu salariul reusim sa acoperim o saptamana din cheltuielile casei."
Costul fortei de munca din Romania a avut totusi una dintre cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana, anul trecut: 8,2% fata de 2014. Un avans mai mare, de 15,2%, a obtinut doar Marea Britanie. Cu toate acestea, ramanem tara cu cei mai ieftini angajati din Europa, dupa bulgari. Cu o medie de 5 euro pe ora, castigam de 5 ori mai putin decat media europeana.
Asadar, castigam putin si nici nu suntem productivi. Cel putin asta arata un studiu Eurofound. Romania ocupa locul 23 din 28 de state la acest capitol. Poate si pentru ca muncim cele mai multe ore pe saptamana din Uniunea Europeana, atrag atentia specialistii. Randamentul scade pe masura ce lucram mai mult de 8 ore pe zi.
Corina Diaconu, manager agentie de recrutare: "Poti sa dai intr-o zi 10 ore la program si a doua zi, insa, daca devine un obicei isi va pune amprenta in productivitatea noastra, oamenii sunt din ce in ce mai obositi."
De cealalta parte, cele mai mari venituri le au angajatii din Danemarca - 41,3 euro pe ora si cei din Belgia - aproape 40 de euro. Suedia este pe locul trei cu 37,4 euro. Asa ca nu este de mirare ca din ce in ce mai multi romani pleaca sa munceasca acolo. Potrivit estimarilor, in tarile nordice, sunt stabiliti acum 150.000 de romani.
George a fost agent de vanzari in Romania. Castiga 1800 de lei. Acum sta cu sotia si copilul in Danemarca.
George Costandache, roman stabilit in Danemarca: "Fac curatenie in scoli. Aici, in Danemarca, la un serviciu full-time in curatenie salariul minim este de 1.500 de euro."
Daniel Tecu, presedinte FADERE: "Romanii pleaca inca din tara si vor continua sa plece atata timp cat statul roman nu le va oferi un salariu cu adevarat european."
Peste 460 de slujbe sunt disponibile acum in 11 tari din Uniunea Europeana prin intermediul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca. In Marea Britanie se cauta mai ales bucatari, in Germania postasi si in Suedia femei de serviciu.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, bani, salarii, angajati, venituri,
Dată publicare:
04-04-2016 18:48