Industria IT a devenit mai profitabilă pe timp de pandemie și a înregistrat o creștere de 20% față de 2019
Industria IT a făcut profituri-record anul trecut, când mulți angajați au lucrat de acasă, copiii au învățat online și cumpărăturile le-am făcut de pe internet.
Firmele din IT au câștigat aproape 5 miliarde de lei cu 20 de procente mai mult față de 2019. Domeniul va fi într-o continuă creștere, spun specialiștii, pe măsură ce tot mai multe firme, dar și administrația trebuie să se digitalizeze - de voie, de nevoie.
Alin Dobra are o companie de IT specializată în soluţii software care fac site-urile şi aplicaţiile să fie stabile chiar şi când au foarte multe accesări. Spune că cererea pentru astfel de soluţii a explodat.
Alin Dobra, fondator firmă de IT: "Cea mai mare cerere a venit de la magazinele online, toată lumea a început să comande pe internet de la haine, mâncare, cam orice se comandă, de la anumite aplicaţii de booking, de la jocurile online. 2020 a fost un an foarte bun pentru noi, pentru că toată lumea a trebuit să lucreze de acasă şi a trebuit să acceze partea de aplicaţii lucrând de acasă pe internet.''
Industria IT a devenit mai profitabilă pe timp de pandemie, arată un studiu care ia în considerare rezultatele financiare a peste 23 de mii de companii care activează în acest domeniu la noi.
Veniturile companiilor din IT au fost în creştere, iar profiturile au urcat cu 20% la nivel de industrie.
Alex Dianu, şef operaţiuni firmă de IT: "Anul trecut a fost unul profitabil pentru noi, cifra de afaceri s-a dublat faţă de 2019, a fost un an foarte bun, chiar într-un context foarte dificil, lucrul remote a fost un trend. Au crescut clienţii noştri împreună cu noi."
Adrian Dragomir, platforma informaţii financiare: "Acest sector deja a devenit un pilon pentru economie dar în următorii ani va creşte tot mai mult şi va deveni de importanță strategică pentru că, este evident, nu mai putem fără programare, fără IT, iar în etapa următoarea vom ajunge în etapa de inteligenţă artificială. Ne aşteptăm ca rezultatele să crească spectaculos''.
Mulţi dintre angajaţii din IT continuă să lucreze şi în 2021 de acasă. Acesta este unul dintre motivele pentru care domeniul este la mare căutare. Totuşi, în 2020, numărul angajaţilor din IT a ajuns la 117 mii, aşadar o scădere de 3 mii faţă de 2019. Specialiştii spun că mulţi au descoperit că pot face mai mulţi bani aşa că freelanceri, muncind de acasă, decât în postura de angajaţi.
De alfel, criză de personal în IT este uriaşă - ar fi nevoie de cel puţin 15 mii de angajaţi, foarte greu de găsit. În marile companii, un începător poate să ia un salariu de peste 800 de euro uşor, în vreme ce un senior - câteva mii de euro.