Indicatoarele în limba maghiară ale unor localități din Harghita au fost vandalizate. Decizia CNCD

Ultima actualizare: 22-07-2021 16:49
Gheorgheni
News.ro

Denumirea în limba maghiară a unor localități din judeţul Harghita a fost acoperită cu vopsea, iar poliţiştii au deschis o anchetă pentru distrugere.

Denumirea în limba maghiară a localităţilor Gheorgheni şi Lacu Roşu, judeţul Harghita, a fost acoperită cu vopsea, relatează News.ro.

Poliţiştii din Harghita s-au sesizat din oficiu şi au deschis o anchetă.

„În cauză se fac cercetări in rem pentru distrugere şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorului/autorilor”, au transmis reprezentanţii IPJ Harghita.

Indicatorul din Gheorgheni a fost curăţat de către reprezentanţii Primăriei, iar cel din Lacu Roşu de către drumari.

Incidentul nu este singurul de acest gen. În 5 ianuarie, mai multe indicatoare din judeţele Mureş şi Harghita au fost vandalizate, iar polițiștii au identificat un bărbat din Bacău, suspectat că le-ar fi vopsit.

Cazul a ajuns pe masa CNCD

Membrii Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), s-au întrunit în data de 05.08.2020, pentru a lua în discuție publicarea unor texte discriminatorii la adresa comunității maghiare pe Facebook.

Fundația Szekler Monitor - Székely Figyelő Alapítvány a susținut că știrea privind deteriorarea unor indicatoare cu denumiri de localități în limba maghiară și deschiderea unui dosar penal a avut un ecou extrem de puternic in societate, in urma caruia pe Facebook au aparut nenumarate comentarii negative la adresa comunitatii maghiare din Romania.

Pe de altă parte, Pro TV precizează ca nu a întreprins nici un act de discriminare și/sau hartuire fata de comunitatea maghiara din Romania, sub nicio forma reglementata de Ordonanta Guvernului 137/2000.

Astfel, cuprinsul materialului nu aduce sub nicio forma in atentia publicului vreo deosebire, excludere , restrictie sau preferinta pe temei de etnie sau rasa. Fapta de instigare la ură pe motive de rasă, invocată, nu poate fi retinuta in sarcina Pro TV deoarece reportajul la care se refera nu instiga la nimic și, cu atat mai mult, nu instiga la ura pe motive de rasa.

De altfel, PRO TV a cerut CNCD sa se constate ca, in cuprinsul reportajului, nu a fost mentionata vreo etnie sau rasa și, cu atat mai mult, nu s-a instigat la ura de rasa și nici nu i s-a aplicat reclamantului vreun tratament discriminatoriu.

În ceea ce privește ”comentariile generate de editorialele publicate", in cuprinsul sesizarii au fost evidențiate numai acele aspecte negative din comentariile publicului, deși exista și foarte multe pareri pozitive exprimate cu privire la reportaj.

Pro TV nu putea prevede eventualele comentarii negative la adresa reportajului și a incercat, in limita posibilitatilor, sa nu limiteze exercitarea dreptului la libera exprimare stabilit de art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului și art. 30 din Constitutia Romaniei.

Decizia integrală a CNCD

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO