Inculpat în dosarul CNAS: Am fost consilierul lui Maior. Am pensie 10.800 de lei şi acum lucrez "pe aşa-zis lobby"

CNAS, coruptie, asigurari sanatate,
Pro TV

Nicolae Sergiu Ciobanu, inculpat în dosarul CNAS i-a spus reprezentantei unei firme: "Am fost consilierul lui Maior. Aveam salariul 9.400 de lei, am pensie 10.800 de lei şi acum lucrez "pe aşa-zis lobby".

Nicolae Sergiu Ciobanu, inculpat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale în care sunt implicaţi şefi din CNAS şi CASMB, îi spunea repreazentantei unei firme care asigură astfel de servicii şi care reclama că nu primeşte banii de la Casa de Asigurări, că a fost consilier al fostului şef al SRI George Maior, că acesta este naşul lui şi că a ieşit la pensie pentru că nu a vrut să rişte să se schimbe legislaţia, cu o pensie de 10.800 de lei, în condiţiile în care salariul său era de 9.400 de lei, relatează news.ro.

El ii sugerează femeii că are foarte multe cunoştinţe în sistemul medical pentru că ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniu şi lucrând acum "pe aşa-zis lobby" şi îi spune explicit că îi cunoaşte pe preşedintele CNAS Marian Burcea şi pe soţia acestuia şi că ar putea interveni pentru a o ajuta.

După ce reprezentanta unei firme care asigura servicii medicla la domiciliu i-a reclamat că nu reuşeşte să obţină banii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi că a încercat de trei ori să intre la preşedintele CNAS Marian Burcea, Ciobanu i-a spus acesteia că chiar intenţiona să îi viziteze pe Burcea şi pe soşia acestuia.

"Din momentul în care inculpatul a înţeles în ce modalitate avea posibilitatea de a ajuta, toate eforturile sale s-au îndreptat către persuadarea colaboratorului cu privire la posibilităţile sale reale de a îşi exercita influenţa asupra funcţionarilor din diverse domenii:, remarcă procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a 14 persoane implicate în dosar.

Citește și
retineri cnas
Preşedintele CNAS, reţinut de DNA. Ce susţin procurorii în referat

„Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia şi toate lucrurile astea şi n-am vrut să risc să schimbe ăştia legislaţia, să schimbe legislaţia şi să mă trezesc că, vezi Doamne, ce ştiu eu ce... Şi ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 şi am pensia de... 10.800”, spune Ciobanu, conform stenogramei discuţiei, adăugând: „E mult mai simplu acuma să te ocupi din... să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenţă, nici... nimic. Adică acuma lucrez pe aşa zis lobby şi aşa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am şi nişte naşi şi aşa mai departe care sunt destul de vizibili şi n-au vrut să se... să fie vreodată pus în ...[neinteligibil]...”.

Când femeia îi spune că a înţeles că naşul lui e George Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu a confirmat, ulterior pretinzând că are posibilitatea să intervină pe lângă preşedintele C.N.A.S., pentru o primire în audienţă.

„Eu mă duc acuma până la Mioara, că tre' să vorbesc două minute cu ea şi o să intru şi la Burcea şi o să-i spun să vă primească. Aveţi o carte de vizită? Şi să vă primească, da? Asta-i rezolvată astăzi”", dă asigurări Ciobanu.

După ce se asigură că soţul femeii nu lucrează în MAI, aşa cum existaseră informaţii, Ciobanu încearcă să o determine pe femeie să facă un curs la Academia Naţională de Informaţii, unde ar ajunge să fie în grupă cu parlamentari, oameni din Guvern.

"Să faceţi, dom'le, la Academia Naţională de Informaţii...Vreo 3 luni. Pentru... pe securitate... în... mă rog, e pe domeniul de securitate, dar ăsta vă ajută foarte mult la relaţionarea cu care...În mediul ăsta...Cursurile sunt marţi, miercuri, joi de la 9 la 12. Dacă veniţi o dată... marţea, lunea ă... marţea, miercurea sau joia. Nu trebuie să fiţi prezentă mereu. „Aşa ă... vă ajut eu cu documentaţia şi cu... că trebuie făcută o... un... un... ă... material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranţă naţională. Da᾿ tu... putem s-o legăm de... zona asta medicală. Poa' să fie o... e pe siguranţă naţională, ar putea să fie şi un studiu privind îmbătrânirea populaţiei la, la, la... riscuri şi aşa mai departe, ştiţi!?”, îi spune Ciobanu reprezentantei firmei de servicii medicale, adăugând că va fi în grupă cu "deputaţi, senatori, cu oameni din Guvern, oameni din Ministerul Sănătăţii, e altceva”.

În ziua de 21 iunie 2017 , Ciobanu a dorit să îi comunice femeii rezultatul întrevederii cu preşedintele C.N.A.S., în sensul că ar fi fost de acord cu acordarea unei audienţe.

„Şi mi-a spus în felu’ următor… Noi, oricum, cred c-o să mergem… mâine o să mergem la el, amândoi. Mă sună în seara asta, pentru că eu am stat călare pe el, i-am transmis şi prin soţia lu’ şefu’, care-i în ţară, să nu uite cine l-a pus acolo”, a susţinut Ciobanu, adugând că Burcea i-a transmis să considere problema rezolvată.

"Totodată, inculpatul a dezvăluit că a reuşit să îl determine pe preşedintele C.N.A.S. să accepte primirea colaboratorului autorizat în audienţă prin exercitarea influenţei"., spun procurorii.

Conform referatului Sergiu Nicolae Ciobanu a spus că lucrează din 2000 cu George Maior, căruia i-a fost prim-consilier în momentul numirii la SRI.

"Toţi au avut probleme ca să fie ajutaţi, printre care şi Burcea. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă şi el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia…. Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, că atunci a fost pus Burce pe linie dreaptă cu cine trebuie. Şi fiecare, ca să ajungă...”, povesteşte fostul consilier al lui George Maior.

"O explicaţie a influenţei afirmate de inculpat a fost aceea că, în timpul exercitării atribuţiilor sale de ofiţer S.R.I., ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniul sănătăţii, susţinând că cei care devin informatori ai unui serviciu de informaţii pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri", susţin procurorii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Mafia din Casa de Sănătate. Interceptări din dosarul DNA despre sistemul criminal de la CNAS
Mafia din Casa de Sănătate. Interceptări din dosarul DNA despre sistemul criminal de la CNAS

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost demis de premier după ce a ajuns în arest. El este acuzat de corupţie, alături de alte 13 persoane.

Preşedintele CNAS, reţinut de DNA. Ce susţin procurorii în referat
Preşedintele CNAS, reţinut de DNA. Ce susţin procurorii în referat

Presedintele CNAS, Marian Burcea, a fost reţinuti de procurorii anticorupţie într-un amplu dosar privind decontările fictive.

Fraudă uriașă la CNAS. Cum ar fi furat înalți funcționari milioane de euro de la bolnavi în fază terminală
Fraudă uriașă la CNAS. Cum ar fi furat înalți funcționari milioane de euro de la bolnavi în fază terminală

Un nou scandal de corupţie zguduie sistemul de sănătate.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.