Fraudă uriașă la CNAS. Cum ar fi furat înalți funcționari milioane de euro de la bolnavi în fază terminală
Un nou scandal de corupţie zguduie sistemul de sănătate.
Funcţionari de rang înalt de la Casă Naţională de Asigurări de Sănătate dar şi de la cea a municipiului Bucureşti sunt bănuiţi că ar fi girat afaceri ilegale pe seama bolnavilor aflaţi în faza terminală sau imobilizaţi la pat.
50 de percheziţii au avut loc joi în acest caz şi se anunţă o noapte albă la DNA unde vor fi duşi cu mandat, doctorii bănuiţi de fraude. Paguba se ridică la 3 milioane de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Îngrijirea la domiciliu oferită gratuit de statul român bolnavilor s-a transformat, acuză procurorii anticorupţie, într-o afacere personală a unor angajaţi de la Casă Naţională de Asigurări de Sănătate. Sute de dosare ale oamenilor care aveau nevoie de ajutor ar fi fost respinse, neîntemeiat.
Pacient: “Unii au decedat, nu aveau acces la aceste servicii extrem de importante.”
În acest timp, dosare fictive ar fi fost aprobate de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate şi sute de mii de lei au fost plătiţi unor centre care ar fi trebuit să asigure aceste servicii.
Pacient: “Îi putem numi nişte criminali pentru că ştiu ce fac pentru că au pus mii de pacienţi în situaţii limita.”
Firmele care primeau banii ar fi trebuit să asigure îngrijirea la domiciliu pentru pacienţii fictivi. Banii erau încasaţi, însă DNA nu a precizat ce se întâmpla mai depare pe acest circuit.
Pacienţii spun că până şi în puţinele cazuri în care dosarele unor oameni aflaţi în nevoie, erau aprobate, aceştia nu beneficiau cu adevărat de serviciul gratuit promis de stat.
Pacient: "Nu acordau nici acele materiale sanitare, nu trimiteau în fiecare zi, aşa cum prevede protocolul. Veneau asistentele luau o tensiune şi plecau"
La fel de mult suferă bolnavii de cancer, care în faza terminală sunt trimişi acasă unde sunt îngrijiţi de familie. Serviciile medicale ajung într-un procent nesemnificativ la ei.
Oana Gheorghiu, Asociaţia Dăruieşte Viaţă: “De îngrijire, de terapie la noi nu se face nimic, opt la sută e asigurată în centrele de stat. Restul oamenilor mor în chinuri.”
Tariful pe care îl deconta statul român unui bolnav care avea nevoie de îngrijire este de 60 de lei pe zi, adică de 1800 de lei pe lună.
Paguba adusă statului ar fi de peste 3 milioane de euro au stabilit în prima faza procurorii însă paguba adusă miilor de familii cu bolnavi care aveau neoie de ajutor nu poate fi cuantificată.