Vremea severă a lăsat 120.000 de case fără curent. Cele mai afectate județe

curent
Getty

Un număr de 16 judeţe au înregistrat efecte ale vremii severe, fiind afectate două autostrăzi şi 6 drumuri naţionale, dar şi traficul feroviar. Conform Ministerului Energiei, 120.000 de consumatori nu au curent electric.

► Codul galben este în vigoare până duminică, în 6 județe.

► Echipajele de intervenție au intervenit pentru a îndepărta peste 800 de copaci de pe drumuri.

►Mai multe localități au rămas fără curent electric.

Desfășurarea evenimentelor:

Citește și
copac bucuresti
Șir de incidente în Capitală din cauza poleiului. 120 de mașini, avariate
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

UPDATE 20:00: În Masivul Făgăraş există risc mare de avalanşă şi la altitudini mai mici de 1.800 de metri

În Masivul Făgăraş există risc mare de producere de avalanşe şi la altitudini mai mici de 1.800 de metri, potrivit unei informări remise sâmbătă AGERPRES de Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud.

Potrivit sursei citate, este risc mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe peste 1.800 de metri şi sub 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, unde se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă din ţară, de 228 centimetri, la staţia meteo Bâlea Lac.

Meteorologii avertizează că este risc mare de avalanşe la peste 1.800 de metri şi în Munţii Bucegi, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu. În aceste masive, sub 1.800 de metri, riscul este de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.

UPDATE 19:45: Circulaţia feroviară, întreruptă pe Magistrala 800 Bucureşti - Constanţa, între staţiile Obor şi Pantelimon

Circulaţia feroviară este întreruptă sâmbătă seara pe Magistrala 800 Bucureşti - Constanţa, între staţiile Obor şi Pantelimon, în Capitală, firul de contact fiind rupt de crengi căzute, a informat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, se acţionează pentru remediere şi nu sunt garnituri oprite în linie curentă.

UPDATE 17:50: Ministerul Energiei a precizat că numărul gospodăriilor fără curent electric era de 120.000, la ora 16

Numărul consumatorilor nealimentaţi cu energie electrică era de 120.000, iar cel al gospodăriilor reconectate la reţea era de 30.000, la ora 16, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Situaţia pe judeţe, conform raportării de la ora 16:00 este după cum urmează: în judeţul Ialomiţa au fost reconectaţi peste 7.000 de consumatori. Numărul celor fără curent electric este de 43.000. În judeţul Călăraşi au fost reconectaţi la reţea circa 8.000 de consumatori. Potrivit Ministerului Energiei, echipele de intervenţie fac eforturi pentru a remedia situaţia celor 19.000 de consumatori care nu au energie electrică, conform Agerpres.

În judeţul Giurgiu au fost rezolvate peste 6.000 de conectări la reţea, iar numărul gospodăriilor fără curent electric este de circa 23.000. În Ilfov au fost reconectaţi la reţea aproape 5.000 de consumatori.

UPDATE 17:35: O locuință inundată, alte 10 sunt în pericol, la Băbeni. Pârâul a ieșit din matcă

UPDATE 16:40: La nivel naţional, s-a intervenit pentru deblocarea a circa 30 de autovehicule şi degajarea a peste 800 de copaci

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, sâmbătă, că efectivele sale şi autorităţile locale au intervenit pentru deblocarea a aproximativ 30 de autovehicule în care se aflau peste 40 de persoane, degajarea a peste 800 de copaci, 13 stâlpi de electricitate şi a trei cabluri electrice, informează Agerpres.

„În cursul zilei de astăzi, s-au semnalat efecte ale fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul a 16 judeţe - Arad, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlcea şi municipiul Bucureşti, unde efectivele MAI şi autorităţile locale au intervenit pentru deblocarea a 31 autovehicule cu 42 de persoane, degajarea a 810 copaci, 13 stâlpi de electricitate şi a trei cabluri electrice, fiind afectate 55 autoturisme, precum şi în alte situaţii de risc. În acest moment se intervine în 4 judeţe (Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi Vâlcea) şi municipiul Bucureşti pentru degajarea zăpezii de pe carosabil, pentru împrăştierea de materiale antiderapante, cât şi pentru degajarea copacilor şi evacuarea apei de pe carosabil", se arată într-un comunicat al MAI.

Potrivit sursei citate, în judeţul Arad (localitatea Semlac), pe DJ 709D, s-a intervenit cu trei utilaje de la autorităţile locale pentru deblocarea a 30 autoturisme cu aproximativ 40 persoane care nu au mai putut înainta din cauza zăpezii.

În Buzău, s-a intervenit cu o ambulanţă SMURD şi un utilaj de la autorităţile locale pentru acordarea asistenţei medicale unui pacient de 64 ani care acuza dureri toracice.

În Ilfov (Voluntari, Pantelimon, Cernica, Buftea, Snagov, Otopeni, Măgurele) s-a intervenit pentru degajarea a 38 copaci şi doi stâlpi de electricitate.

În municipiul Bucureşti s-a intervenit pentru degajarea a 740 copaci, 10 stâlpi şi trei cabluri electrice căzuţi pe carosabil, fiind afectate 55 autoturisme.

Conform MAI, traficul rutier este restricţionat pe DN 67 pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone, închis pe 14 drumuri judeţene din Ialomiţa şi DC 134 şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe majoritatea arterelor rutiere din judeţele aflate sub atenţionare cod galben.

Pe drumurile naţionale şi autostrăzi, CNAIR a acţionat cu 861 utilaje, fiind utilizate 2.886 tone de material antiderapant şi 44 tone de clorură de calciu, informează MAI.

„Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situaţiei distribuitorilor de electricitate, la ora 14,00 sunt nealimentate cu energie electrică 180 localităţi din 17 judeţe (Argeş, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Hunedoara, Dolj, Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Teleorman, Tulcea şi Vâlcea), fiind afectaţi 157.405 consumatori finali. Se acţionează în teren cu 196 echipe de intervenţie. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a pus la dispoziţia autorităţilor din judeţul Ialomiţa 16 generatoare de energie electrică de mare capacitate pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor afectaţi", relevă sursa citată.

În ceea ce priveşte traficul fluvial şi naval, sunt închise Porturile Midia, Constanţa Fluvial şi Bara Sulina, iar circulaţia bacurilor pe Dunăre se desfăşoară în condiţii de iarnă.

Efectivele MAI - pompieri, jandarmi şi poliţişti - rămân în continuare mobilizate în sprijinul populaţiei, în contextul emiterii de către ANM a unei noi atenţionări de cod galben pentru intervalul sâmbătă, ora 14,00 - duminică, ora 10,00, care vizează şase judeţe (Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi), precum şi municipiul Bucureşti, fiind prognozate depuneri semnificative de gheaţă şi polei, precipitaţii slabe, predominat sub formă de ploaie, intensificări temporare ale vântului şi ninsori la munte, în special la altitudini mari.

UPDATE 15:10Cod galben de polei, în 6 județe. Până când va fi în vigoare avertizarea ANM

UPDATE 15:00: Un număr de 16 containere de mare capacitate generatoare de curent electric au fost trimise în judeţul Ialomiţa, unde sunt avarii importante la reţeaua de alimentare cu energie electrică, din cauza vântului puternic şi a depunerii de gheaţă pe stâlpi şi cabluri, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), potrivit News.ro.

Generatoarele sunt mobilizate din judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Teleorman, Tulcea, Olt, Prahova, Vrancea, Vâlcea şi Unitatea Specială din Ciolpani, în care nu se înregistrează situaţii de urgenţă grave cauzate de vreme.

Acestea au început deplasarea spre zona Urziceni, fiind cea mai puternic afectată din punctul de vedere al infrastructurii electrice, şi vor rămâne în sprijinul autorităţilor din judeţul Ialomiţa până la remedierea avariilor de către echipele tehnice ale distribuitorilor de energie electrică.

Generatoarele ISU au o capacitate de 450 kVA şi permit aprovizionarea temporară a unor localităţi cu energie electrică în cazul în care reţeaua publică cedează din cauza vremii neprielnice. Acest tip de tehnică a mai fost utilizat în luna decembrie a anului trecut, pentru alimentarea cu energie a localităţilor afectate de vântul puternic din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

UPDATE 14:45:  ISU Bucureşti-Ilfov a anunţat că a decis suplimentarea echipajelor de intervenţie cu pompieri din turele libere, dar şi a numărului de dispeceri, în condiţiile în care peste 450 de cereri sunt înregistrate în prezent la dispeceratul instituţiei, iar de sâmbătă dimineaţa până la prânz au fost gestionate aproape 800 de solicitări.

„Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov intervin, în continuare, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de fenomenele meteorologice din ultimele zile ce se manifestă în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Astfel, pentru scurtarea timpului de răspuns, dar şi din cauza numărului mare de intervenţii, a fost luată hotărârea suplimentării echipajelor de intervenţie cu pompieri din turele libere, dar şi cu dispeceri, dat fiind şi numărul mare de apeluri primite din partea cetăţenilor. În intervalul orar 07,00 - 13,00 au fost gestionate 750 de solicitări în Bucureşti şi 40 în judeţul Ilfov. În acest moment, la dispeceratul ISUBIF sunt înregistrate peste 450 de solicitări care sunt preluate în regim de urgenţă, iar toate autospecialele de intervenţie cu capabilităţi adecvate sunt încadrate complet şi acţionează în teren, de la primele ore ale dimineţii", se arată într-un comunicat al ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, preluarea cazurilor se realizează din teren, în ordinea primirii acestora, fără ca autospecialele să se mai deplaseze spre subunităţile proprii.

UPDATE 14:30 Vremea rea a lăsat mii de gospodării din Teleorman fără curent electric

Mai multe autoturisme au derapat din cauza depunerilor de polei şi 12 localităţi din judeţul Teleorman au rămas parţial fără energie electrică ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.

"Pe DJ 504, în apropierea localităţii Cernetu, o maşină a derapat şi nu se mai putea deplasa din cauza gheţii. Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Alexandria au intervenit pentru scoaterea autoturismului cu un tractor şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă (Duster). Situaţia a fost rezolvată fără probleme deosebite. Pe DJ 612, între Calineşti şi Licuriciu, din cauza poleiului format pe asfalt, patru autoturisme nu puteau să-şi continue deplasarea, acestea aflându-se la baza unui deal", se arată într-o informare a ISU Teleorman.

Din cauza polii îngheţate, un copac s-a rupt şi a căzut pe firele electrice din zona localităţii Drăgăneşti-Vlaşca.

12 localităţi sunt afectate parţial în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică. "Pentru remedierea defecţiunilor, în acest moment sunt pe teren un număr de 29 de echipe specializate", au precizat pompierii teleormăneni.

În zonele în care au fost semnalate probleme din cauza poleiului s-a luat legătura cu drumarii, care au suplimentat numărul autovehiculelor pentru împrăştierea de material antiderapant.

Potrivit Şefului Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră, Alexandru Vlad, nu sunt probleme majore pe drumurile din Teleorman.

"Nu sunt problemele de circulaţie pe drumurile naţionale. Pe alocuri, pe unele drumuri comunale, sunt porţiuni de gheaţă, dar, dacă se circulă prudent, nu sunt probleme. Am trimis mai multe echipaje la intervenţie. (...) Din fericire, nu avem probleme deosebite din cauza poleiului şi nici accidente cu victime", a declarat, pentru AGERPRES, comisarul-şef Alexandru Vlad.

UPDATE 14:10 Numărul total al consumatorilor nealimentaţi cu curent electric a atins cifra de 150.000, la ora 12:00, potrivit unii comunicat de presă al Ministerului Energiei.

"Ca urmare a extinderii fenomenelor meteo de viscol şi ploaie îngheţată, în intervalul 5:00-9:00 din această dimineaţă, s-au extins avariile în reţelele de distribuţie şi furnizare a energiei electrice în ţară. Astfel, conform ultimei raportări a operatorilor din sistem (ora 12:00), numărul total al consumatorilor nealimentaţi cu curent electric a atins cifra de 150.000", se spune în comunicat.

Cele mai afectate judeţe la această oră sunt: Ialomiţa (50394), Giurgiu (29.204), Ilfov (28.063), Călăraşi (27.797), Buzău (11.521), Dâmboviţa (6.594).

UPDATE 14:05 Peste 1.200 de gospodării din Brăila, fără curent electric din cauza ploii îngheţate şi a vântului

Peste 1.200 de gospodării din patru localităţi din judeţul Brăila nu sunt alimentate cu energie electrică, din cauza ploii îngheţate şi a vântului, potrivit unei situaţii prezentate de purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian.

Sunt afectaţi în total 1.253 de abonaţi din localităţile Odăieni, Pribeagu, Roşiori şi Mihai Bravu.

Sunt avariate cinci linii electrice şi 24 de transformatoare şi se intervine cu 20 echipe pentru remedierea defecţiunilor.

Din cauza poleiului, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală mai mare de 7,5 tone pe DJ 211A Cuza Vodă - Viziru - Oprişeneşti şi DJ 212 Cuza Vodă - Mihai Bravu - limita cu judeţul Ialomiţa.

Două filtre mixte formate din echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi se află pe DN2B, la Oprişeneşti-Viziru şi Viziru-Mihai Bravu.

UPDATE 12:40 Acoperişul unui bloc vechi din oraşul Aninoasa, Hunedoara, s-a prăbuşit din cauza zăpezii

Şapte familii din oraşul Aninoasa au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele după ce acoperişul blocului în care trăiesc s-a prăbuşit, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, din cauza greutăţii stratului de zăpadă.

"În urma incidentului nu au fost semnalate victime, iar familiile afectate şi-au petrecut noaptea la rude sau la prieteni. Un singur locatar a refuzat să fie evacuat", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, Anemona Doda.

Clădirea afectată are o vechime de peste 100 de ani şi se află în administrarea primăriei, care a transformat-o în bloc de locuinţe sociale. Dintre cele 12 apartamente existente, şapte sunt locuite, potrivit reprezentanţilor administraţiei locale.

În zonă mai sunt două blocuri la care există pericolul prăbuşirii acoperişului, iar alte 18, vechi şi ele de peste 100 de ani, au nevoie urgentă de reparaţii.

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, alte trei blocuri vechi din oraşul Aninoasa au fost evacuate din cauza riscului iminent de prăbuşire a acoperişurilor afectate de stratul gros de zăpadă.

Clădirile cu probleme sunt construcţii din anul 1890, afectate din punct de vedere al rezistenţei. Acoperişurile din ţiglă sau tablă au partea de dulgherie putredă, cu elemente lipsă.

UPDATE 12:15 Caraş-Severin: 5 localităţi - fără curent electric

Cinci localităţi din judeţul Caraş-Severin au rămas fără alimentare cu energie electrică, din cauza vremii nefavorabile.

"Conform furnizorului de energie electrică, sunt nealimentate cu energie electrică localităţile Şopotu Nou, Valea Răchitei, Sicheviţa, Petnic şi Globu Craiovei", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU "Semenic", Magdalena Tocmelea.

Pe drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă.

Conducătorilor auto li se recomandă să-şi echipeze autoturismele cu lanţuri antiderapante, pentru evitarea situaţiilor care le pot pune în pericol siguranţa şi să se intereseze, înaintea deplasării, de starea drumurilor.

UPDATE 11:20 Zeci de turişti înzăpeziţi cu maşinile pe DJ 714 au fost ajutaţi de jandarmi şi salvamontişti să ajungă la Peştera

Circa 60 de turişti rămaşi înzăpeziţi, vineri, cu maşinile pe DJ 714 în zona Sanatoriului Moroieni au fost ajutaţi de jandarmi şi salvamontişti să ajungă la Peştera, a informat, sâmbătă, Jandarmeria.

''Aproximativ 60 de turişti care se deplasau cu 20 de autovehicule au fost sprijiniţi de jandarmii montani de la posturile Zănoaga şi Peştera, salvamontişti, poliţistul de la Postul Alpin Padina şi lucrătorii LDP (Lucrări Drumuri şi Poduri - n.r.) Dâmboviţa pentru a ajunge în siguranţă la Peştera, după ce au rămas înzăpeziţi în zona Sanatoriului Moroeni, DJ 714 Moroeni - Peştera'', a precizat Jandarmeria.

Utilaje de deszăpezire au însoţit autoturismele turiştilor. Acţiunea s-a încheiat vineri seara, după opt ore de la solicitarea ajutorului, când turiştii au ajuns la unităţile de cazare.

''În acelaşi timp, mai mulţi turişti au coborât din zona de munte, profitând de faptul că drumul este practicabil până la Moroieni'', a menţionat Jandarmeria

UPDATE 10:20 Zeci de turiști blocați în Rânca din cauza nămeților. O familie a rămas fără lapte pentru copil

A nins neîncetat la Rânca în ultimele zile zile, iar stratul de zăpadă de pe acoperișurile pensiunilor și hotelurilor se apropie de un metru.

Pentru ca acoperișurile să nu cedeze sub greutatea zăpezii, proprietarii s-au urcat pe clădiri să dea zăpada jos.

Zeci de turiști sunt încă blocați în Rânca din cauza zăpezii. O cititoare ne-a relatat că niciun utilaj nu a acționat în stațiune în ultimele 2 zile. Numai într-o pensiune se află 30 de persoane, printre care și un copil de 1 an și jumătate. Părinții spun că au rămas fără scutece, apă și lapte pentru cel mic.

UPDATE 10:10 Şase localităţi din Brăila fără curent electric 

Şase localităţi din judeţul Brăila au rămas sâmbătă fără curent electric din cauza ploii îngheţate şi a vântului, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian.

Au rămas fără curent electric localităţile Perişoru (parţial), Berlescu, Pribeagul, Odăieni, Stăncuţa şi Roşiori.

Două linii de tensiune sunt total avariate, iar trei parţial şi se intervine în teren cu 10 echipe pentru remedierea defecţiunilor.

UPDATE 09:30 Localități din Ialomița fără curent electric

Peste 20 de localităţi din judeţul Ialomiţa au rămas fără curent electric în cursul nopţii din cauza ploii îngheţate şi a vântului, înregistrându-se şi două cazuri de autoturisme derapate şi doi copaci căzuţi pe carosabil, scrie Agerpres.

Întârzieri de până la 50 de minute pe aeroporturile din București

Totodată, cu excepţia DJ 212 Ţăndărei-Feteşti pe care se circulă, drumurile judeţene sunt închise, restricţii de tonaj de 7,5 tone fiind instituite şi pe DN 2C Slobozia-Tovărăşia.

Potrivit sursei citate, peste 20 de localităţi au rămas fără energie electrică: Urziceni, Fierbinţi, Adâncata, Răduleşti, Maia, Armăşesti, Bărbuleşti, Jilavele, Dridu, Moviliţa, Coşereni, Hagieşti, Drăgoeşti, Borăneşti, Bărcăneşti, Manasia, Ion Roata, Gârbovi, Valea Măcrişului, Roşiori, Grindu, Axintele.

Circulaţia trenurilor, afectată de vremea severă. Mai mulți copaci au căzut pe liniile de contact

În seara zilei de 25 ianuarie, ca urmare a avertizării meteorologice Cod Portocaliu pentru depuneri semnificative de polei, preşedintele CJSU Ialomiţa a ordonat activarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a intervenţiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Vreme severă în toată țara. Zonele în care se vor întoarce ninsorile și viscolul
Vreme severă în toată țara. Zonele în care se vor întoarce ninsorile și viscolul

Sâmbătă avem tot vreme rea, cu polei pe suprafeţe mari în ţinuturile sudice; vânt rece în sud-est şi alte precipitaţii. Vor fi ninsori în vest, centru şi nord şi ploi consistente prin sudul ţării.

Șir de incidente în Capitală din cauza poleiului. 120 de mașini, avariate
Șir de incidente în Capitală din cauza poleiului. 120 de mașini, avariate

A fost o noapte de coşmar pe şoselele din Bucureşti şi alte nouă judeţe din ţară, unde vineri seară a fost emis cod portocaliu de polei, care a fost valabil până la 3 dimineaţa.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.