Șir de incidente în Capitală din cauza poleiului. 120 de mașini, avariate
A fost o noapte de coşmar pe şoselele din Bucureşti şi alte nouă judeţe din ţară, unde vineri seară a fost emis cod portocaliu de polei, care a fost valabil până la 3 dimineaţa.
Defășurarea evenimentelor:
UPDATE 18:30: Până la ora 17.00, ISU București-Ilfov a gestionat 960 de cazuri: 890 în București și 70 în Ilfov.
Peste 120 de auto avariate, din cauza copacilor care au căzut pe șosea.
În prezent, sunt în curs de soluționare 800 de solicitări.
UPDATE 16:20: În Capitală s-a intervenit pentru degajarea a peste 700 de copaci de pe carosabil, iar aproximativ 50 de autoturisme au fost afectate.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, sâmbătă, că în Capitală s-a intervenit pentru degajarea a peste 700 de copaci căzuţi pe carosabil în contextul vremii nefavorabile, fiind afectate peste 50 de autoturisme.
„În municipiul Bucureşti s-a intervenit pentru degajarea a 740 copaci, trei cabluri electrice şi 10 stâlpi căzuţi pe carosabil, fiind afectate 55 autoturisme", se arată într-un comunicat al MAI.
Potrivit sursei citate, în prezent se intervine în Bucureşti pentru împrăştierea de materiale antiderapante, cât şi pentru degajarea copacilor şi evacuarea apei de pe carosabil.
UPDATE 11:20 S-a reluat circulaţia tramvaielor 41, 16 şi 21; circulaţia tramvaielor 23, 27, 1, 34 şi 46, blocată
Circulaţia tramvaielor liniei 41, la Piaţa Crângaşi, a fost reluată, precum şi cea a tramvaielor liniilor 16 şi 21, la Sf. Gheorghe, dar sunt în continuare linii de tramvaie şi troleibuze blocate, informează Societatea de Transport Bucureşti pe Twitter.
Astfel, pe bd.Mărăşeşti / Dimitrie Pompei circulaţia tramvaielor liniilor 23 şi 27 este blocată din cauza unui fir de contact rupt, la fel ca şi la Bucur Obor, unde este blocată circulaţia tramvaielor liniilor 1, 34 şi 46.
Pe Bd. Ferdinand, troleibuzele liniilor 69 şi 85 sunt blocate din cauza unui copac căzut pe reţeaua de contact.
UPDATE 11:17 Pe Aleea Cislău, în Pantelimon, un copac "s-a spart", avariind trei mașini.
UPDATE 11:00 Au mai fost semnalate incidente din cauza vremii severe pe străzile Berzei, Theodor Speranția, Colentina, Ștefan cel Mare, Cașin, Buvurești, Teiul Doamnei și în Drumul Taberei. Copacii căzuți au avariat mai multe autovehicule și îngreunează circulația.
UPDATE 10: 35 Au fost făcute 1.752 de solicitări la Serviciul de Ambulanță București
Un număr de 1.752 de solicitări au fost făcute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov de vineri dimineaţă până sâmbătă dimineaţă, a declarat, pentru Agerpres, managerul instituţiei, Alis Grasu.
Potrivit managerului SABIF, 902 de solicitări au fost pentru urgenţe de cod roşu şi cod galben.
Alis Grasu a precizat că 43 de persoane au prezentat suspiciuni de fracturi, luxaţii, entorse şi 12 persoane traumatisme ale feţei şi capului prin cădere.
UPDATE 10:35 Intersecția Barajul Sadului cu Barajul Uzului, inundată în Sectorul 3. Apa a ajuns peste bordură și acoperă în mare parte trotuarul.
Probleme sunt și în zona ASE din cauza unui copac căzut.
UPDATE 10:30 Copacii căzuți creează probleme și pe strada Pecetei din Sectorul 1. Din această cauză, și strada Pajurei, spre depou, a fost blocată, a transmis un cititor.
UPDATE 9:30 Circulaţia tramvaielor liniilor 7, 11, 25, 16 şi 21 şi a troleibuzelor 70,79, 86 şi 90, blocată
În toată Capitala sunt probleme privind circulaţia mijloacelor de transport, din cauza crengilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil şi pe reţeaua de contact a tramvaielor şi troleibuzelor, informează reprezentanţii Societăţii de Transport Bucureşti pe pagina de Twitter.
Circulaţia tramvaielor liniilor 7, 11, 25, 16 şi 21, precum şi a troleibuzelor 70,79, 86 şi 90 era blocată sâmbătă dimineaţa din cauza unor avarii produse de vremea nefavorabilă.
Potrivit sursei citate, pe Şos.Giurgiului /Luica, tramvaiele liniilor 7, 11 şi 25 sunt blocate din cauza unui cablu căzut pe reţeaua de contact, iar la Sf. Gheorghe, tramvaiele liniilor 16 şi 21 sunt blocate din cauza unei crengi căzute pe reţeaua de contact.
De asemenea, pe str. Vatra Luminoasă, troleibuzele liniilor 70,79,86 şi 90 sunt blocate din cauza firului de contact îngheţat.
UPDATE 09:00 Incidente au fost înregistrate și pe strada Tudor Gociu din sectorul 4 și pe strada Oborul Nou din sectorul 2.
UPDATE 08:10 În urmă cu câteva minute, şi Bulevardul Pache Protopopescu a fost deblocat, după ce o creangă s-a rupt şi a paralizat circulaţia.
Cât timp cei de la intervenţii tăiau crengile, şoferii care se aflau în trafic au fost dirijaţi de către poliţişti pe străduţele adiacente. Timp de 40 de minute, tramvaiele şi troleibuzele au format o coadă interminabilă. Călătorii din mijloacele de transport în comun au fost nevoiţi să meargă pe jos.
La marginea Capitalei, gheaţa a persistat mai mult decât în centrul oraşului, unde au fost concentrate mai multe utilaje care au împrăştiat sare. Accidentele nu au lipsit. Poleiul dar şi ploaia le-a cauzat probleme şoferilor aflaţi în trafic.
Un şofer de aproximativ 20 de ani a produs un accident vineri seara, lângă Bucureşti. Circula cu viteză, a pierdut controlul volanului şi s-a izbit de un copac de pe marginea drumului, după care a ricoşat într-o maşină parcată.
Tânărul se afla în maşină alături de un prieten, iar în urma impactului cei doi au fost transportaţi la spital cu răni în zona capului. Şoferul nu consumase alcool.
Şi circulaţia pe A3 între strada Petricani şi şoseaua de centură a fost închisă din cauza stratului gros de gheaţă care s-a depus pe carosabil. Şoferii care circulau în zonă au fost îndrumaţi de un echipaj de poliţie către DN1.
Un bărbat, de exemplu, a evitat să tamponeze alte maşini.
Şofer: "Gheaţa pe stradă, specific românesc."
Reporter: "Ai alunecat?"
Şofer: "Nu..ca să nu lovesc alte două maşini nam preferat să mă urc pe câmp. Era patinoar, acum trei minute au dat cu sare, nu ştiu cu ce au dat".
În centrul Capitalei însă, lucrurile au stat puţin mai bine, deoarece peste 260 de utilaje şi aproximativ 300 de operatori manuali au fost gata să intervină pe străzi şi să împrăştie sare, informează Primăria Capitalei. În sectorul 1 al Capitalei, şoferii utilajelor aşteptau însă ordine.
Şofer utilitară: "Noi stăm în aşteptare, o oră, doua, eu ştiu. Când ne da ordin primăria, eu ştiu cine dă ordine aici? Habar nu am. Că fiecare maşină are traseul ei, sunt aproape 30 de utilaje".
Vântul a smuls din rădăcini un copac de pe strada Vatra Luminoasă. La faţa locului a venit un echipaj de la descarcerări care a tăiat copacul, pentru a elibera stradă.
Copacul a căzut peste două maşini parcare, iar pentru o scurtă perioadă de timp reţeaua electrică a fost întreruptă în zonă.
Pe Drumul Naţional 5, între Centura Bucureşti şi Vama Giurgiu, circulaţia a fost interzisă pentru toate autovehiculele cu greutate mai mare de 7,5 tone.
În intervalul orar 21:00 - 07:00 au fost gestionate 115 solicitări, ca urmare a fenomenelor meteorologice, astfel: 98 Bucureşti, din care 79 au fost copaci căzuţi și 17 de intervenții în Ilfov, din care 11 copaci căzuţi.
Din datele preliminare rezultă că au fost avariate 49 de autoturisme, din cauza căderii copacilor şi stâlpilor de electricitate. Nu au fost persoane rănite.
De asemenea, un tramvai a fost prins între doi copaci căzuţi pe strada Dimitrie Pompeiu, în Capitală, iar la gura de metrou Ștefan cel Mare accesul a fost blocat din cauza căderii unui copac.