Începe judecata în dosarul mitei din drepturile TV ale meciurilor de fotbal. Dumitru Dragomir ar fi primit 3,1 mil de euro

Dumitru Dragomir

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marți, începerea judecăţii în dosarul privind drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I.

În acest dosar sunt inculpaţi, printre alţii, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir şi fostul director RCS – RDS, Ioan Bendei, informează News.ro.

Magistraţii au respins cererile de restiuire a cauzei la procuror. Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

“Dispune începerea judecăţii în cauza având ca obiect acuzaţiile aduse inculpaţilor Bădiţă Florin Bogdan, Bendei Ioan, SC Bodu SRL, Dragomir Dumitru Bogdan, Dinei Mihai, Dragomir Dumitru, SC Intergrasoft SRL, Oprea Alexandru, RCS & RDS SA şi Bulgac Serghei prin rechizitoriul nr. 326/P/2016 din data de 21.08.2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie.

Trimite dosarul Curţii de Apel Bucureşti, pentru începerea judecăţii în cauză”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

Citește și
Dumitru Dragomir
Dumitru Dragomir: „Tot aud că unii nu se vaccinează că nu știu ce conține vaccinul. Păi, când beau cola, știu ce conține?”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

“Respinge cererile de excludere a probelor şi de constatare a nelegalităţii actelor de urmărire penale, formulate ulterior pronunţării încheierii de cameră preliminară din data de 20 iunie 2023. Respinge cererile de restituire a cauzei la procuror.

Constată legalitatea sesizării Curţii de Apel Bucureşti cu rechizitoriul nr. 326/P/2016 din data de 21.08.2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, astfel cum au fost stabilite şi excluse prin încheierea din data de 20 iunie 2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală”, a mai transmis ÎCCJ

Decizia ÎCCJ este definitivă.

Dumitru Dragomir a cerut 3,5 milioane de euro

Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, şi fostul director al RCS - RDS, Ioan Bendei, au fost trimişi în judecată, în august 2017, pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani şi respectiv dare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Potrivit DNA, Dumitru Dragomir a pretins 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, “în scopul atât de a îndeplini, cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora”.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Florin-Bogdan Bădiţă, la data faptelor administrator al SC BODU SRL, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Bogdan-Dumitru Dragomir, la data faptelor asociat unic al SC BODU SRL, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani, S.C. BODU SRLpentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, S.C.RCS - RDS SA pentru dare de mită şi spălare de bani, Alexandru Oprea, fost director general şi preşedinte al consiliului de administraţie al S.C.RCS & RDS SA pentru complicitate la dare de mită, Mihai Dinei, la data faptelor coordonatorul activităţii juridice a S.C.RCS - RDS SA pentru complicitate la dare de mită şi la spălare de bani, Bulgac Serghei, fost director general al SC RDS - RCS pentru spălare de bani şi SC INTEGRASOFT SRL, la data faptei deţinută de SC RCS - RDS SA) pentru complicitate la spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori a reieşit că, referitor la infracţiunile de dare şi luare de mită, în perioada aprilie 2009 - mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora, Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al LPF, cu sprijinul lui Florin Bădiţă, Bogdan-Dumitru Dragomir şi Bodu SRL, a pretins 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, din care a primit 3.100.000 de euro de la RCS - RDS SA. Banii primiţi au fost daţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat în 15 august 2009, pentru finanţarea afacerii Crystal Palace Ballrooms.

"Contractul respectiv a fost încheiat între societăţile Bodu SRL, deţinută de Dumitru Dragomir şi RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaţilor Dinei Mihai şi Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA. Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan şi o altă societate", precizează DNA în comunicatul de marşi.

În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare de bani, DNA menţionează că în perioada 2015 - 2016, pe parcursul urmăririi penale desfăşurate în această cauză, între societăţile RCS - RDS SA, reprezentată de Serghei Bulgac, în calitate de administrator şi director general (care a beneficiat de sprijinul lui Bendei Ioan şi al Dinei Mihai) şi Bodu SRL, reprezentată de Bădiţă Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul lui Dumitru Dragomir şi al lui Bogdan-Dumitru Dragomir) şi alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participaţiune din data de 15 august 2009.

"A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenţei sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societăţii Bodu, dar şi în scopul de a ajuta persoanele care au săvârşit infracţiunile de dare şi luare de mită să se sustragă de la urmărire penală. Practic, în urma unor operaţiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS - RDS", notează procurorii.

Concret, în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I "PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011. În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme din care făcea parte SC RCS - RDS SA a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). În 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase, susţin procurorii DNA.

"În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor SC RCS - RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL-societate controlată de preşedintele L.P.F. şi reprezentată de inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan şi SC RCS & RDS SA s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune. Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită", precizează DNA.

Potrivit comunicatului citat, în baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS - RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei), iar între 2015 şi 2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune au acţionat pentru "spălarea” şi "curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

"Astfel, între SC RCS - RDS SA, SC Bodu SRL şi Sc Integrasoft Srl au fost încheiate mai multe acte juridice, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus. Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS - RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere. În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale BODU SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei)", se mai arată în comunicatul DNA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Dumitru Dragomir, victima samsarilor imobiliari, rude cu prezicătoarele Maria Câmpina și Brățara: „Vinovații să plătească”
Dumitru Dragomir, victima samsarilor imobiliari, rude cu prezicătoarele Maria Câmpina și Brățara: „Vinovații să plătească”

18 terenuri vândute cu acte false de rudele așa-numitelor prezicătoare Maria Câmpina și Brățara sunt în centrul unei anchete de amploare care vizează mafia imobiliară din București și Ilfov.

Dumitru Dragomir: „Tot aud că unii nu se vaccinează că nu știu ce conține vaccinul. Păi, când beau cola, știu ce conține?”
Dumitru Dragomir: „Tot aud că unii nu se vaccinează că nu știu ce conține vaccinul. Păi, când beau cola, știu ce conține?”

Sportivii care nu se vaccinează nu ar trebui să fie lăsați să intre pe teren și „nici în afara lui”, a declarat fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru Gazeta Sporturilor.

VIDEO. Dumitru Dragomir a sărit la bătaie, după ce a fost jignit de un protestatar
VIDEO. Dumitru Dragomir a sărit la bătaie, după ce a fost jignit de un protestatar

Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care candidează pe listele PSD pentru Consiliul General al Capitalei, a fost implicat într-un scandal joi seară, după ce a primit o serie de reproșuri din partea protestatarului „Ceaușescu”.

Averea uriașă a lui Dumitru Dragomir. Câți bani încasează lunar de la stat. Are trei pensii
Averea uriașă a lui Dumitru Dragomir. Câți bani încasează lunar de la stat. Are trei pensii

Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care candidează pe listele PSD pentru Consiliul General al Capitalei, încasează de la stat trei pensii.

Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare
Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir a fost condamnat marţi de Tribunalul Bucureşti la 4 ani de închisoare cu executare.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.