Video. Incendiul la Moara lui Assan din Capitala a fost stins dupa 24 de ore de lupta cu focul
Aproape 24 de ore de lupta cu focul au fost necesare pentru stavilirea incendiului care a cuprins joi moara lui Asan din Bucuresti.
Vineri dimineata, pompierii inca se chinuiau sa stinga ultimele focare, iar joi, cand flacarile erau foarte mari, a fost nevoie inclusiv de ajutorul unui elicopter care sa arunce apa de la inaltime. Acesta este, probabil, blestemul acestei bijuterii arhitecturare care s-a mai aprins si in trecut cand s-a lansat ideea ca focul a fost pus intentionat, pentru ca terenul de sub cladire este extrem de valoros.
Pompierii au continuat si joi-noapte lupta cu focul de la Moara lui Assan pentru a stinge toate focarele incendiului. Militarii au intervenit cu doua autoscari si trei autospeciale cu apa si spuma pentru a tine sub control flacarile care ieri dupa-amiaza pareau de nestavilit.
Pompierii au cerut interventia unui elicopter pentru stingerea incendiul de la Moara lui Assan, intrucat flacarile inalte de trei metri sunt in interiorul cladirii, pe o suprafata de peste 400 de metri patrati, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile.
"Pentru stingerea incendiului s-a cerut un elicopter de la Inspectoratul de Aviatie din Ministerul Administratiei si Internelor", a spus Daniel Vasile.
El a precizat ca este pentru prima data cand ISU solicita interventia unui elicopter pentru stingerea unui incendiu in Bucuresti.
Incendiului a izbucnit la nivelul acoperisului unui turn al fostei fabrici de ulei, iar flacarile au avut o inaltime de trei metri, a precizat Daniel Vasile.
Fosta fabrica de paine a mai fost cuprinsa de un incendiu puternic in mai 2008. Atunci a fost distrusa a distrusa doar o cladire secundara din complexul Moara lui Assan. In urma cu patru ani au existat suspiciuni ca incendiul a fost pus intentionat pentru ca proprietarii sa poata demola cladirea, fosta fabrica de paine fiind situata intr-o zona extrem de atractiva pentru investitorii de pe piata imobiliara.
Nu au existat victime, iar autoritatile au anuntat ca fac investigatiile pentru a determina cauza incendiului, insa nu s-a comunicat nicio concluzie a acestora.
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) sustinea, prin secretarul general Virgil Nitulescu, ca a declansat propria ancheta in acest caz. "Am trimis la fata locului o echipa formata din reprezentanti ai Directiei pentru Cultura a Municipiului Bucuresti, care va evalua situatia. Din fericire, nu a ars partea cea mai valoroasa a monumentului, dar asta nu este o consolare. Sunt mai multe cladiri in cadrul Morii lui Assan si a ars o cladire secundara", a spus Nitulescu.
El preciza atunci ca situatia Morii lui Assan este mai complicata din punctul de vedere al proprietatii. "Noi am facut sesizari repetate privind starea de decadere a monumentului istoric, am atras atentia proprietarilor ca nu se ocupa temeinic de intretinerea monumentului, asa cum prevede Legea monumentelor istorice", explica Virgil Nitulescu.
Nitulescu arata ca, in cazul in care se va dovedi ca incendiul izbucnit la Moara lui Assan a fost unul provocat, cel care l-a comis risca sa fie pedepsit cu inchisoare de la 2 la 7 ani. "Daca se va dovedi ca a fost un incendiu provocat, potrivit Legii monumentelor istorice, aceasta este infractiune si se pedepseste penal, cu inchisoare de la 2 la 7 ani pentru distrugerea unui monument istoric", a mai precizat secretarul general al MCC.
Construita in 1853, Moara lui Assan face parte din patrimoniul industrial. Vorbim despre un monument istori, fosta proprietate a industriasilor Assan si Martinovici este si prima moara cu aburi ridicata in Romania.