Incendiu uriaș în Bihor: ”No, iadul. Iadul pe pământ. Erau flăcările de 5 metri, dacă nu și mai mari”
Un incendiu de proporții a pus în pericol o întreagă pădure din județul Bihor.
Peste 100 de hectare cu trestie au ars, la marginea unei comune din județ. La fața locului au venit mai multe echipaje de pompieri dar și voluntari din apropiere.
Cu toții s-au chinuit timp de mai multe ore să limiteze incendiul, în așa fel încât flăcările să nu ajungă la pădurea aflată la o distanță de doar câțiva metri.
Terenul care a ars era lăsat în paragină de o firmă din Ungaria și urma să fie preluat de o fermă din localitate.
”No, iadul. Iadul pe pământ… ”
Terenurile erau cultivate cu trestie energetică, o plantă înaltă de peste un metru, foarte uscată și ușor inflamabilă. E folosită ca sursă alternativă de energie, în locul cărbunilor sau al lemnului. Odată pornit, focul nu a mai putut fi stăpânit.
Pompierii au acționat timp de 6 ore
”Localnică: Am văzut focul așe (arată cu mâna) pe tarlale, cât de mari. Cine-o dat, cine n-o dat, nu știu.
Reporter: Flăcări mari, mari?
Localnică: Mari, până la cinci metri, dacă nu și mai mari. Nouă, sătenilor, ne-o fost frică de pădure”.
Localnică: ”Am văzut fum, numa, că io încă m-am speriat, că o fost, așa, fumul, deasupra cășii, la cuptoriște, la mine. Și m-am pierdut” .
Miza cea mare a salvatorilor a fost ca focul să nu ajungă la pădurea din imediata apropiere.
Florentin Faur, viceprimar Husasău de Tinca: ”Noi am participat, atuncea, cu câțiva voluntari din sat, cu tractoare, disc, plug și s-a apărat o parte, ca să nu meargă focu-n pădure”.
Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU Crișana: ”Pompierii militari bihoreni din cadrul a trei subunități, precum și membrii a două servicii voluntare pentru situații de urgență au acționat timp de peste șase ore la un incendiu ce se manifesta deosebit de violent la o cultură de plante tehnice”.
Fermierii trebuie să notifice APIA pentru a nu pierde subvenția
Nu se cunosc deocamdată cauzele incendiului, însă atât pompierii, cât și polițiști și Comisari ai Gărzii de mediu fac cercetări.
Monica Crișan, purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor: ”S-a constatat ca fiind incendiată o suprafață de 160 hectare de vegetașie uscată, mai precis trestie energetică. Vom identifica deținătorul, cauzele și prejudiciul care a fost adus”.
Cristian Câmpan, director executiv APIA Bihor: ”Fermierii trebuie să notifice instituția în termen de 10 zile pentru a nu pierde subvenția, că nu din cauza lor s-a întâmplat acel eveniment. Dacă nu justifică, poate să-si piardă subvenția”.