Un incendiu a mistuit 700 de hectare de vegetație, în județul Buzău. Focare și în alte zone, ațâțate de vântul puternic
Un alt incendiu puternic a mistuit în doar câteva ore 700 de hectare de vegetație, în județul Buzău.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Incendiul a fost anunțat de către un localnic din localitatea Scorțoasa. Mai multe echipaje de pompieri din Râmnicu Sărat și Buzău au intervenit de urgență.
Misiunea lor a fost îngreunată de vântul care bătea cu putere și de terenul accidentat. Peste 20 de militari de la ISU s-au luptat cu flăcările mai multe ore până când incendiul a fost lichidat.
Au ars o locuiță dezafectată și două anexe gospodărești.
De la începutul acestei luni în județul Buzău pompierii au intervenit la 60 de incendii de vegetație uscată, care au pârjolit peste 2000 de hectare.
În Scorțoasa, de exemplu, au ars 700 de hectare de miriște. Focul a distrus și o locuință dezafectată și două anexe gospodărești.
Până în prezent nu a fost identificată nicio persoană care ar fi incendiat suprafețele arse și nu a fost aplicată nicio amendă.
Focare și în Galați
În Galați, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit la peste 20 de incendii de vegetație uscată. Au ars, în total, aproximativ 120 de hectare. Cel mai grav a fost incendiul din zona protejată Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, unde s-au făcut scrum 35 de hectare de lăstăriș și pădure. Pompierii au tras apă cu pompele direct din Prut și au reușit să limiteze proporțiile dezastrului.
Incendiile sunt favorizate și de vântul puternic. Un sfert din țară se află, până la ora 20.00, sub atenționare meteorologică de cod galben de vânt puternic, iar astfel de incendii se pot propaga ușor la case.
Rafalele pot atinge 55, sau chiar 65 de kilometri pe oră, iar în zonele montane 80 de kilometri pe oră.
Sunt vizate Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei.
În Prahova, la Jugureni, localnicii fac de pază
La Jugureni, în Prahova, focul a cuprins 150 de hectare și amenință satul. Trei case părăsite s-au făcut scrum deja, iar pompierii încă mai luptă să domolească flăcările.
Fumul dens poate fi zărit de la mare distanță. Localnicii din satul Marginea Pădurii spun că în ultimele ore au stat numai cu ochii pe miriștea aprinsă.
Reporter: Până unde a venit focul?
Mihai Pleşa, localnic: „Până în gard, acolo.”
Reporter: Aţi stat cu teama că se întinde şi la casă?
Mihai Pleşa: „Da, cineva ori nu-i sănătos, ori are interes să facă islaz pentru vite”
Localnic: „Vântul face toți banii, ca să zic așa, ca de n-ar bătea vântul s-ar potoli, n-ar urca chiar așa. Însă când se învâltoare vântul, arde zici că-i forje.”
De două zile tot ard dealurile, spun localnicii, care au ajuns să stea de pază chiar și noaptea.
Viorel Pătrăscioiu: „Permanent trebuie să rămână cineva acasă ca să supravegheze, noaptea de mai multe ori ieşim, ies afară, am făcut un fel de legătura prin telefon care cum vedem imediat ne anunţăm că să stingem”
Raluca Vasiloaie, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova: „Peste 150 de ha au fost pârjolite până la acest moment, alte 6 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sunt încă în desfășurare. ”
În ultimele zile, aproximativ 700 de hectare de teren din Prahova au ars, spun pompierii. În cele mai multe cazuri, focul a fost pus de localnicii care voiau să curețe locul de uscături, deşi practica este ilegală.