Incendiile de vegetație mistuie zone întinse din țară. Un foc aprins pe Valea Oltului ar fi pornit de la o petrecere
A fost încă o noapte de foc pentru pompierii care duc o luptă continuă cu incendiile de vegetație din România.
Vâlvătaia înghite păduri și s-a apropiat periculos de zonele locuite. În Reșița, oamenii din două cartiere erau cât pe ce să fie evacuați.
Iar în județul Mehedinți, un cimitir și mai multe case s-au aprins. Nici pe șosele nu a fost mai bine, unde fumul a dat peste cap traficul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În fața acestui tablou, autoritățile au trimis elicoptere și avioane militare ca să stingă focarele, unele puse de oameni ca să curețe terenurile.
200 de hectare de vegetație uscată au ars pe dealurile din Mehedinți. La sol, printre arborii cuprinși de flăcări, lupta cu focul s-a dus doar cu lopata. Pârjolul s-a apropiat de casele oamenilor. În cimitirul din satul Magheru crucile din lemn s-au făcut scrum.
Un elicopter Black Hawk, dotat cu sistemul Bambi Bucket - adică o găleată uriașa suspendată cu un cablu - a aruncat, toată ziua, apă de la înălțime ca să oprească avansul vâlvătăii. În același scop, la sol, a fost folosită o betonieră încărcată cu apă. Zeci de voluntari au ieșit cu furtunurile, ori bidoanele.
Iar pericolul nu a trecut. Salvatorii au intervenit toată noaptea ca să împiedice reaprinderea focarelor. Însă, în localitatea Motru, un incendiu a dat, din nou, alarma.
Panică a fost și în Reșița, unde, autoritățile erau pregătite în orice moment să-i evacueze pe oamenii din două cartiere. În apropriere, o pădure cu copaci uscați, care se aprind rapid, a fost cuprinsă de un incendiu. 160 de pompieri au intervenit. Au fost ajutați, și în acest caz, de localnici.
Nici noaptea nu s-a arătat mai liniștită. În urma pompierilor, pe alocuri, mici focare s-au reaprins și ard mocnit. Localnicii speră să treacă peste această noapte cu bine, mai ales că flăcările s-au apropiat amenințător de casele lor.
Ionel Petru Tinca, inspector șef ISU Semenic: „Suprafața este peste 150 de hectare și prioritatea noastră au constituit-o locuințele particulare. Tind să spun că incendiul a fost pus în mod voit, însă la ora actuală, nu avem acestă certitudine. ”
Între timp, 60 de hectare de pădure au ars deja pe un versant muntos de pe Valea Oltului.
De mai bine de 24 de ore, pompieri, pădurari și localnici se luptă să oprească focul care înaintează spre vârful muntelui, într-o zonă inaccesibilă. Şi aici se intervine cu un elicopter.
În acest caz incendiul ar fi pornit dintr-o gospodărie unde o bătrână susține că a dat foc unor gunoaie și vântul a împins flacările spre păduri. Localnicii spun, însă, că ar fi fost vorba de o petrecere cu grătare și proțap. Acestea ar fi fost lăsate nesupravegheate.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit la peste 170 de incendii de vegetație. Peste 1.100 de hectare din toată țara s-au făcut scrum.
La marginea orașului Târgu Jiu, focul s-a apropiat periculos de mult de locuințe, iar în Vaslui o maşină a ajuns în sunt după ce șoferul nu a mai văzut drumul, din cauza fumului.
Pe de altă parte, în Bihor, pompierii au reușit să stingă, după aproape o săptămână, un incendiu care a mistuit 25 de hectare de vegetație dintr-o pădure.
Lt. Col. George Pleșca, șeful Centrului operațional ISU Arad: „Majoritatea incendiilor au ca și cauza focul deschis, cetățenii încercând să cureţe terenurile prin incendiere dau foc acestor terenuri iar condiţiile meteo favorizează propagarea incendiului.”
Cei care dau foc miriștilor riscă amenzi între 7.500 și 15.000 de lei. Majoritatea, însă, recunosc pompierii, scapă nesancționați pentru că legea spune că pot fi amendați doar cei prinși în flagrant.
Riscul de incendiu în România este uriaș în această perioadă. În aproape toată țara este cod galben de caniculă și - din cauza secetei - vegetația este uscată peste tot. Pe un fundal similar, al unei veri extrem de călduroase, Grecia s-a confruntat anul acesta cu incendii catastrofale.
La noi, luna trecută, au fost aproape 4.000 de incendii de vegetație - dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.