Incendiile de vegetație au mistuit zeci de hectare în județul Iași. Pompierii şi voluntarii au intervenit din oră în oră
Incendiile de vegetație au mistuit zeci de hectare într-o singură zi în județul Iași. Pompierii şi voluntarii au intervenit din oră în oră ca să le oprească pentru că se apropiau de casele oamenilor.
Autorităţile spun că focurile sunt aprinse de localnicii care vor să-şi cureţe terenurile agricole. Dar astfel îi pun pe alţii în pericol.
Doar în ultimile 24 de ore, în judeţul Iaşi au izbucnit peste 60 de incendii de vegetaţie uscată. Fâșii de foc care se întind pe kilometri întregi au afectat aproape 150 de hectare. Flăcările au ajuns și în apropierea unei păduri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pompierii spun că aceste incendii sunt provocate de localnicii care vor să-şi cureţe terenurile, dar nu ţin seama că o singură scânteie poate provoca o tragedie.
În localitatea Ion Neculce din Iaşi, au ars mai bine de 20 de hectare. Focuri răzlețe s-au aprins și pe dealurile din Prahova.
Liviu Pipelea, ISU Prahova: ”Majoritatea dintre aceste incendii sunt generate de cetățeni ce nu conștientizează pericolul la care se expun pe ei înşişi, dar și pe semenii lor. Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau pierderi de vieți omenești este foarte ridicat”.
Pe lângă faptul că respiram un aer mai poluat în urma arderilor, se creează şi efectul de seră pe timpul verii, spun specialiştii.
Silviu Gurlui, proferor la facultatea de fizică UAIC: "Solul, aşa cum îl vedeţi aici, se va încălzi foarte mult peste vara, iar temperatura mare a solului va duce la o încălzire foarte pronunţată a atmosferei şi la o răspândire a carbonului din sol. Natura solului se schimbă, proprietăţile se schimbă radical".
În ultimele 48 de ore, numai în Prahova au ars mai bine de 180 de hectare de miriște. Amenzile pentru provocarea acestor incendii pot ajunge la 6.000 lei pentru persoane fizice şi la 50.000 lei pentru cele juridice.