Doi bolnavi salvați din incendiul de la Constanța au murit. Prefectul susține că au decedat de COVID
Doi pacienţi care au scăpat din infernul incendiului de la spitalul de boli infecţioase din Constantă au murit, în această dimineaţă, în spitalele unde au fost transferaţi imediat după tragedie.
Este vorba despre doi bărbaţi, unul de 63 de ani, celălalt de 75 de ani, ambii cu diverse comorbidități. Între timp, la Constanța, ancheta procurorilor continuă iar cadrele medicale ale instituţiei suport-covid cer explicaţii autorităţilor, şi vor să nu vină cu teamă la muncă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei doi pacienţi, unul în vârstă de 63 şi celălalt de 75 de ani, fuseseră transferaţi vineri după amiază, unul la Spitalul judeţean Constanța, celălalt la Spitalul de pneumo-ftiziologie de la Palazu Mare. Bolnavi de COVID, cei doi scăpaseră neatinşi din incendiu.
Silviu Coșa, prefect Constanța: „Pe fondul existenţei unor comorbidități, cei doi pacienţi, aseară, au decedat fără ca aceasta să aibe legătură cu incidentul nefericit de la sfârşitul săptămânii trecute."
La spitalul de boli infecţioase, investigaţia procurorilor este în plină desfăşurare. Anchetatorii încearcă să afle ce a provocat incendiul.
Cadrele medicale de aici cer un răspuns cât mai rapid şi mai clar:
Dr. Ana Maria Iancu, spitalul de boli infecţioase Constanța: „Am făcut o solicitare către autorităţi pentru a discuta de ce s-a ajuns ca spitalul de boli infecţioase Constanța să funcţioneze la capacitate maximă în toată această perioadă de timp.”
Dr. Cora Maxim: „Spitalul de boli infecţioase Constanța a funcţionat în ultimele 18 luni sub o presiune fantastică, fiind suprasolicitat, fiind întins ca un elastic, resursele materiale şi umane fiind extrem, extrem de solicitate. Toate spitalele sunt extrem de vechi, cu instalaţii depăşite, la noi instalaţia de oxigen era o instalaţie nouă dar s-a ajuns să se consume şi 16.000 de metri cubi pe lună, ceea ce este un consum fantastic."
Mihai Lupu, preşedinte Consiliul Judeţean Constanța: „Din păcate, orice lucru pe care încerci să-l cârpeşti și să-l aduci la un stadiu de funcţionare, el va fi expus riscului. Ori faci o instalaţie nouă cap coadă şi atunci ai garanţia că nu mai sunt aceste riscuri de nenorociri, ori închizi aceste instituții şi nu ai ce să faci.”
Ridicat în urmă cu 54 de ani, spitalul ar fi fost garantat pentru o bună funcționare vreme de 30 de ani.
Autorităţile susţin că în special în Secția ATI, se pune problema scoaterii din schema de suport-covid, întrucât refacerea instalaţiei de alimentare cu oxigen ar necesita cel puţin 6 luni de reparaţii.
La nivelul întregului judeţ Constanța se face o verificare a tuturor unităţilor medicale destinate pacienţilor cu COVID. Vorbim despre Spitalul judeţean Constanța, secţia exterioară Agigea, şi spitalul de pneumo-ftiziologie din Palazu Mare.