Cat de usor se face trafic cu secrete de stat in Romania. Doi inalti functionari din MAI, pusi oficial sub acuzare

×
Codul embed a fost copiat

Incidentul de securitate cu iz de spionaj descoperit la Ministerul de Interne arata cat de usor poate fi pusa in pericol siguranta nationala si cat de accesibile sunt secretele de stat.

Consiliera lui Gabriel Oprea si secretarul general adjunct al ministerului au fost pusi oficial sub acuzare, dupa ce ofiterii de informatii au descoperit ca acestia faceau trafic cu date clasificate. Cu toate acestea, Ingrid Mocanu Popa si Mihai Sova au fost lasati sa plece acasa.

Ingrid Mocanu Popa a fost consiliera ministrului Oprea. Totul ar fi inceput la sfarsitul lunii octombrie, cand colegul sau Mihai Sova, secretarul general adjunct al MAI, i-ar fi propus sa fotocopieze anumite informari operative.

Intre doua cafele si o sedinta cu ministrul Gabriel Oprea, Mocanu si Sova ar fi fotocopiat documente secrete, documente care separu ca ii vor imbogati. Sperau ca daca sunt sefi in Ministerul de Interne nu ii va prinde nimeni. Ofiterii serviciului secret erau insa cu ochii pe ei.

Nu mai putin de opt documente extrem de importante care trebuiau sa ramana sub paza ar fi fost valorificate. Deocamdata, numele destinatarilor sunt secrete, insa investigatorii au aratat ca ultimele hartii vizau Directia Nationala Anticoruptie si o ancheta aflata in plina desfasurare cu un suspect de rang inalt.

Citește și
Marian Oprisan
Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, audiat la sediul DNA: "Procesul meu este unul eminamente politic"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, in calitate de consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul suspectului Sova Mihai la documente care contineau informatii nedestinate publicitatii si la care acesta nu avea acces, conform atributiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat in scopul obtinerii unor foloase necuvenite", se arata intr-un comunicat al DNA.

Birourile celor doi au fost perchezitionate. La fel si locuintele lor.

Procurorii anticoruptie sunt terifiati de usurinta cu care sunt traficate secretele in Ministerul de Interne. Chiar si asa, cei doi suspecti au fost lasati liberi. Inca vreo cateva zile, pana cand anchetatorii vor afla ce se ascunde in calculatoarele folosite de cei doi functionari la serviciu.

Declaratiile de avere ale lui Ingrid Mocanu Popa si Mihai Sova

Ingrid Mocanu Popa a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor din iunie 2008 pana in martie 2009, fiind eliberata atunci din functie prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a fost detasata la ANRP de la Ministerul Justitiei, in decembrie 2007, unde pana in iunie 2008 a ocupat functia de director al Directiei pentru coordonarea si controlul legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare.

Consiliera ministrului Gabriel Oprea, detasata la MAI, este angajata la Ministerul de Justitie din octombrie 1998, in urma promovarii examenului de admitere in magistratura, si a lucrat la Directia Juridica pana in 2005, apoi la Directia Elaborare Acte Normative, pana in decembrie 2007, cand a fost detasata la ANRP. În perioada in care a fost vicepresedinte ANRP, Ingrid Mocanu Popa a coordonat Directia pentru controlul legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare, avand rang de subsecretar de stat.

Potrivit declaratiei sale de avere, Ingrid Mocanu Popa are patru terenuri intravilane, trei in judetul Ilfov si unul in judetul Brasov. Primul teren intravilan, de 1.500 metri patrati, l-a cumparat in 2005 impreuna cu Mocanu Florin, fiecare dintre ei avand cate 50 la suta din suprafata. Un an mai tarziu, sotul sau, Popa Mocanu Iuliu, a cumparat un alt teren intravilan, de 500 metri patrati, in orasul Zarnesti, judetul Brasov. În anul 2007, Ingrid Mocanu Popa si Mocanu Florin au achizitionat un alt teren de 500 metri patrati, in comuna Bragadiru, iar in 2008 ea a cumparat inca 500 de metri patrati de teren intravilan in comuna Domnesti.

Ingrid Mocanu Popa are un autotursim Mitsubishi Outlander, dobandit prin exercitarea dreptului de optiune de cumparare in urma incheierii unui contract de leasing in 2009.Din declaratia de avere, mai reiese ca ea nu detine apartamente, case de locuit, case de vacanta sau spatii comerciale.

Totodata, in declaratia de avere nu apar trecute bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica care sa depaseasca 5.000 de euro si nici bunuri mobile a caror valoare depaseste 3.000 de euro fiecare si bunuri instrainate in ultimele 12 luni.

Popa a trecut in declaratia de avere trei carduri de credit in valoare de 41.700 de lei si un depozit de 4.800 de lei. Ea a mai notat ca are un credit deschis in anul 2007 scadent in anul 2015, la momentul completarii declaratiei avand de returnat inca 1.700 de euro.

Ingrid Mocanu Popa a incasat in anul 2012 venituri salariale in valoare de 134.990 de lei, din care 128.781 de la Ministerul Justitiei, 4.463 de la Universitatea Bucuresti pentru activitate didactica si 1.746 de lei pentru formare profesionala si drepturi de autor.Potrivit declaratiei de avere depuse anul trecut, Mihai Sova nu detine terenuri si nici alte imobile, ci doar un autoturism Mercedes, fabricat in anul 2007.

In plus, acesta sustine ca nu detine bunuri de valoare si nici nu are depozite bancare a caror valoare totala depaseste 5.000 de euro. Mihai Sova este secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Interne din mai 2014, anterior el fiind secretar general al Ministerului Apararii Nationale si consilier parlamentar, la Comisia pentru aparare din Senat.

Mihai Sova arata in declaratia de avere ca a contractat de la Bancpost, in anul 2008, un credit in valoare de 44.544 de lei.Acesta a declarat ca in anul 2013 a obtinut, din salariu, un venit anual in valoare de 92.158 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Scandalul care zguduie Ministerul de Interne. Doi functionari de rang inalt sunt banuiti ca ar fi divulgat informatii secrete
Scandalul care zguduie Ministerul de Interne. Doi functionari de rang inalt sunt banuiti ca ar fi divulgat informatii secrete

Suspiciuni de spionaj la Ministerul de Interne. Doi functionari de rang inalt sunt banuiti ca ar fi divulgat informatii secrete, iar Directia Generala de Informatii si Protectie Interna,i-ar fi dat pe mana DNA.

Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, audiat la sediul DNA:
Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, audiat la sediul DNA: "Procesul meu este unul eminamente politic"

Marian Oprisan sustine ca n-are nici un amestec in scandalul de coruptie soldat cu arestarea a doua experte contabile. Femeile l-ar fi ajutat sa scape in procesul in care este judecat pentru abuz in serviciu.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.