În următorii șase ani, țara noastră are șansa să ia 31 de miliarde de euro de la Bruxelles. Ce trebuie să facă autoritățile
În următorii șase ani, țara noastră are șansa uriașă să ia 31 de miliarde de euro de la Bruxelles. Pentru a-i primi, autoritățile trebuie să dezvolte serviciile digitale, construcția de autostrăzi, să progreseze rapid, iar spitalele să fie reabilitate.
În paralel, vor fi încurajate inițiativele celor din privat, cu bani nerambursabili. Cei care au idei de afaceri pot spera să obțină fonduri, dacă au proiecte în IT, în industrie alimentară, în energie verde și în ecologie.
Printr-un acord semnat cu Uniunea Europeană, România poate să primească o sumă uriașă de bani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme: „Acest acord deschide calea pentru investirea a peste 31 de miliarde de euro din Politica de Coeziune, în România. Această sumă reprezintă peste 1.600 euro pe persoană”.
Pentru ce sunt alocați cei mai mulți bani
Banii sunt pentru perioada 2021-2027, așa că, România, trebuie să recupereze anii pierduți.
Cei mai mulți bani sunt alocați transporturilor, pentru construcția de drumuri, autostrăzi, poduri și extinderea căii ferate. Sunt disponibile zece miliarde de euro, o treime din totalul fondurilor. Urmează domeniul dezvoltării durabile, peste cinci miliarde de euro. Aici se încadrează, de pildă, idei de afaceri care promovează eficiența energetică, sistemele inteligente de stocare și de reducere a emisiilor. Au șanse mari să obțină granturi și cei care fac centre de reciclare, de refolosire a produselor, ori care vin cu soluții inovatoare de reducere a poluării. Pentru digitalizare, ca lumea să nu mai stea la ghișeele primăriilor sau ale caselor de pensii, sunt alocate 4,3 miliarde de euro.
Raluca Prelucă, specialist în fonduri structurale: „Cam în toate regiunile vom avea bani pentru digitalizare, pentru IT, pentru industrii creative, industria alimentară, dar în funcție de specificul regional, vor fi sprijinite și alte domenii. În vest, vor fi sprijiniți de cei din automotive, în nord-est vor fi sprijiniți și cei din industria lemnului și industria textilă. Deja firmele se pot uita să vadă dacă domeniul lor e de interes strategic”.
Banii vor fi disponibili până în 2027, dar România încă nu are niciun program de finanțare care să funcționeze. Abia la finele anului vor demara procedurile, așa că primii bani ar putea intra efectiv în țară peste un an, spun specialiștii. Nici politicienii nu sunt optimiști.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „România încă nu are capacitatea administrativă de a atrage toate aceste sume. În acest moment, România ar trebui să atragă în jur de un miliard de euro pe lună”.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Lucrurile au început să se miște, nu suntem încă în zona de confort, avem de recuperat”.
Dovadă stau rezultatele de până acum. Suntem în urmă și cu proiectele pentru perioada 2014-2020, din care am reușit să atragem doar 67% din total, adică 24.000.000.000 de euro din 35.