În timp ce România devine groapa de gunoi a Europei, parlamentarii țin pe loc un proiect de lege. Ce prevede acesta
În vreme ce România devine lada de gunoi a Europei, parlamentarii țin la sertar, de doi ani de zile, un proiect de lege, care prevede restricții drastice privind importul de deșeuri din alte state.
Un aviz negativ a fost primit chiar de la autoritățile de mediu. Inițiatorii legii vorbesc despre un lobby puternic al firmelor în rândul administrației, și asta pentru că se fac bani mulți din aceste gunoaie.
România importă ilegal mii de deșeuri anual, cum ar fi produsele second hand de orice fel, de la materiale textile și până la aparate electronice. În țara noastră intră și deșeuri în amestec, deși, legal, pot fi aduse doar deșeuri complet valorificabile. Importatorii triază marfa adusă în sute de TIR-uri anual, iar ce nu folosesc, aruncă pe unde pot.
În 2022, doi deputați au propus un proiect legislativ care ar interzice introducerea deșeurilor pe teritoriul țării noastre în scopul distrugerii acestora. Deșeurile nesortate, amestecate sau care conțin impurități în proporție mai mare de 1% să nu poată trece granița. Proiectul, la care au lucrat comisari ai Gărzii de Mediu și un procuror specializat în infracțiuni de mediu, prevedea și alte restricții privind mărfurile second-hand. Hainele, de exemplu, ar trebui să fie igienizate și sortate înainte să ajungă în România.
Proiectul de lege a rămas blocat de doi ani în Parlament, după ce primise avize favorabile de la comisia buget-finanțe și de la cea de interne. Culmea, cei care au dat aviz negativ au fost cei de la Ministerul Mediului, adică cei care gestionează infracționalitatea de mediu. Unul dintre inițiatori susține că un secretar de stat s-ar fi opus, pe motiv că proiectul n-ar mai susține economia circulară, adică nu mai vin bani din reciclare, în economia românească.
Alex Kocsis, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ: „Cei care trăiesc din importuri de deșeuri pe care ori le distrug, ori le îngroapă, ori există anumiți reciclatori care le acceptă cu grad mare de impuritate, au un lobby foarte puternic care se duce inclusiv până la conducerea Parlamentului României. Se câștigă foarte mulți bani din deșeurile pe care România le primește”.
Tanczos Barna era ministru al Mediului când proiectul legislativ a fost respins.
Tanczos Barna, fost ministru al Mediului: „Nu știu despre ce e vorba. La graniță au fost oprite sute, poate mii de camioane care încercau să introducă în România deșeuri. Second-hand-urile sunt astăzi cea mai mare problemă”.
Duminică, la „România, te iubesc!” v-am prezentat filierele importului de deșeuri din Vestul Europei, iar ancheta a ajuns și pe platforma Reddit, unde în mii de comentarii, cetățeni din alte țări s-au declarat oripilați când au aflat că resturile lor ajung să fie aruncate în țara noastră.