În timp ce jumătate din copiii de la țară se culcă flămânzi, românii aruncă după sărbători cozonaci și oale cu sarmale
Multe au fost pe mesele de sărbători și multe au rămas, dovada că resturile alimentare și ambalajele de băuturi au umplut tomberoanele și mașinile de salubrizare, care au avut de cărat dublu în primele zile ale anului.
Chiar dacă majoritatea românilor spun că au cumpărat cu măsură, nevoiașii povestesc că au găsit în sacii de gunoi cozonaci neatinși, ciocolată și oale cu sarmale abia începute.
Și magazinele și-au făcut stocuri mari și se grăbesc să trimită surplusul la băncile de alimente sau să dea la preț mic produsele care vor expira curând.
”Ce-am avut de la Crăciun, ce-a rămas, am servit în continuare de Anul Nou sau am mai făcut încă ceva”.
”Uitați, să vedeți ce-am cumpărat. Numai miere, fructe, eu mănânc brânză de vaci... deci n-a avut ce să-mi rămână!”
Și totuși, când au scăzut ce au mâncat din ce au cumpărat, multor români le-a dat cu rest. În spatele blocurilor, tomberoanele au făcut moțuri din pungi menajere și le-au dat dublu de lucru echipelor de la salubritate.
”Zilnic, zilnic e băeții menajeri care încarcă temberoane. Găsesc ciocolate, bunătăți acolo, dar cine-ar mânca? Eu nu iau, așa, dacă-mi dă cineva, primesc”.
Între timp, un domn, fost dulgher, poate depune mărturie despre cât s-a băut la sfârșit de an. A umplut doi saci de sticle, într-o jumătate de oră.
”-Sticle și doze le luăm noi... avem servici la pensie, că pensia e 28 de milioane...
-Mâncare au aruncat oamenii?
-Păi, nu mă interesează, că am ce mânca”.
Cutiile lucioase de dulciuri sunt căutate, chiar dacă-s goale.
”-Mai pun eu, fel și fel.
-Sunt frumoase, nu?
-Nu numai că-i frumoase, dar scoți ambalajul din interior și bagi orice. Un cui, o piuliță”.
Producătorii rămân cu foarte multă mâncare, în timp ce jumătate din copiii de la țară sunt flămânzi
Totuși, o parte din marfa produsă înainte de sărbători nici n-a ajuns la vânzare. Destinația s-a schimbat din depozit.
Din a doua zi de Crăciun, fluxul de produse sosite în Banca pentru Alimente din București a început să crească și a ajuns la 40 de tone, într-o săptămână. O parte au fost preluate de cele 178 de organizații pe care le susține Banca.
Acum devine evident paradoxul între cât le rămâne producătorilor și comercianților și faptul că aproape jumătate dintre copiii din rural suferă de foame. Au ajuns fructe și legume, lactate și semipreparate. De la jumătatea lunii sunt așteptați cozonaci și Moși de ciocolată.
Administratorii Băncii de Alimente au început anul bine. I-au convins pe unii producători să doneze, în vid, cu termen de garanție, capetele batoanelor de mezeluri, pe care magazinele de obicei la casează.
Lăcrămioara Rediu, reprezentantul Federației Băncilor pentru Alimente: ”Au același conținut ca în mijloc, dar noi când mergem la cumpărături alegem să ni se dea din bucățica din mijloc. Carnea e foarte prețioasă”.
Totuși, sunt magazine care încearcă să vândă alimentele proaspete și în ultima zi de valabilitate. Carnea cu preț redus trebuie consumată imediat, fără a fi congelată.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, gunoi, sarbatori, mancare aruncata,
Dată publicare:
03-01-2025 19:31