În România a avut loc prima căsătorie dintre o femeie și o persoană transgender
În Bucureşti a avut loc prima căsătorie între două persoane din comunitatea minorităților sexuale din România.
A fost posibil pentru că unul dintre parteneri, care este transexual, a rămas în continuare, în acte, bărbat. Astfel, au putut spune „Da!” în fața ofiţerului de stare civilă, pentru că nu au încălcat legea care interzice căsătoriile între persoanele de același sex.
Acum 10 luni, cu o conversație pe Tinder. Așa a început povestea dintre Georgiana și Evie.
Georgiana: „Ne-am mutat foarte repede împreună, în noiembrie, după o petrecere surpriză pe care am făcut-o pentru Evie. Am închiriat un metrou și am făcut acolo un concert, în metrou, ca să recreem o scenă dintr-un film, de unde și-a luat numele cel nou”.
Până nu demult, Evie a fost un bărbat căsătorit. Are și o fetiță. După lungi perioade în care credea că este în depresie, și-a dat seama, acum un an și jumătate, că este transgender și că se regăsește mai degrabă în genul feminin.
Evie: „Nu-mi plăcea niciodată să mi se facă poze sau să mă uit în oglindă. Sau să mă duc să îmi cumpăr haine. Erau lucruri care se asociau cu masculinitatea și cu care eu nu eram OK. Dar eu nu înțelegeam. Cumva, nu m-am schimbat foarte mult, dar erau unele lucruri pe care nu le făceam din cauza anxietății. Sau disforiei sau a faptului că nu îmi plăceau anumite lucruri la mine, legate de gen. Și acum, pentru că le interpretez altfel, mă simt mai bine. Pot să spun că îmi place să ies, să mă văd cu lumea, să folosesc culori când mă îmbrac, nu numai un tricou negru și niște blugi”.
Nu a durat mult de la întâlnirea cu Georgiana că au apărut și cererile în căsătorie.
Georgiana și Evie: „Ăsta își schimbă culoarea în funcție de lumină și ăsta are imperfecțiuni care seamănă cu niște stele. Și aici este un os de dinozaur și o bucată de meteorit”.
Reporter: „Sunt inelele de logodnă?”
Georgiana și Evie: „Da, de când m-a cerut ea în decembrie și eu în aprilie”.
Vezi mai jos INTERVIUL INTEGRAL cu Evie și Georgiana:
Ceremonie cu obstacole la starea civilă
Sâmbăta trecută au ajuns și în fața ofițerului de stare civilă. Legea din România interzice căsătoriile între persoanele de același sex. Însă, deși arată și se comportă ca o femeie, Evie este în continuare bărbat în buletin. Așa că ceremonia a avut loc, cu mici obstacole. Pe lângă buchetele de flori, Georgiana și Evie au avut în mâini și foi printate cu bucăți din legi care le susțin cauza.
Evie: „Doamnă ofițer de la starea civilă a spus să mă duc acasă să mă schimb, că ea nu oficiază”.
Georgiana: „Și eu m-am îmbrăcat special într-un sacou și în pantaloni de costum. Să vedem ce zice. Adică dacă se ia de ea, se ia și de mine. Și nici n-a vorbit cu mine. S-a uitat la mine și a zis "tu ești ok". De ce sunt eu OK în pantaloni și ea nu în rochiță?! Am citit legile și am printat bucățele din lege care erau semnificative. Nu ne obligă nimeni, nu există nicio lege care să ne zică cum să ne îmbrăcăm”.
Mama Georgianei este mândră de alegerea fiicei sale și se bucură pentru ea.
Luminița Codrescu, mama Georgianei: „În capul meu a fost „numai fii-mea putea să facă asta”. E foarte nonconformistă și se bucură de faptul ășta și își alege situații de viață provocatoare. Am zis „e un moment foarte important în viața ta și eu vreau să fac parte din viața ta”. Fiica mea a mai trecut printr-o căsătorie finalizată cu divorț, dar acum efectiv o văd foarte fericită și foarte potrivită, ca personalitate, cu Evie”.
Deși nu și-a făcut operație de schimbare de sex, Evie își dorește să își schimbe numele și sexul din buletin.
Georgiana: „Dacă își schimba buletinul până acum, nu puteam să ne mai căsătorim, cel puțin până nu se schimbă legea”.
Evie: „Din păcate, România e una din țările care nu permit schimbarea buletinului pe cale administrativă. Și singura metodă prin care se poate face e pe cale juridică, dând statul în judecată. Și, în general, funcționează, nu tot timpul, dar funcționează. Şi eu am început procedura asta. Din păcate, ne așteptăm să fie o problemă aici, căsătoria”.
Avocat: „Rezoluţia Parlamentului European, că nu e aplicată în România, că le-ar permite persoanelor din aceste comunităţi să aibă drepturi ca ceilalţi oameni. Câţi au reuşit până acum să îşi schimbe actele”.
Conform asociaţiei ACCEPT, în România ar trăi în jur de 120.000 de persoane transgender. Cei care vor să se căsătorească merg în străinătate, însă statul român nu le recunoaşte certificatul.